Γιατί το «πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου» είναι αντιπαιδαγωγικό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Γιατί το «πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου» είναι αντιπαιδαγωγικόΠόσες φορές δεν έχετε πει ή έχετε ακούσει από άλλους γονείς τη φράση «πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου για 10 ή 20 λεπτά» όταν το παιδί έχει ξεφύγει από τα όρια; Πρόκειται για τη συνηθισμένη πρακτική των time outs, τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα, αντιπαιδαγωγικά και ένα είδος τιμωρίας που δεν βοηθά το παιδί να κατανοήσει τελικά ποιο ήταν το λάθος του. Γιατί όμως δεν βοηθούν;

Οι επικριτές θεωρούν πως το παιδί βιώνει το time out σαν τιμωρία, αισθάνεται ταπείνωση, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αυτοπεποίθησή του.

Μπορεί αυτή η πρακτική να λειτουργεί στους ενήλικες, καθώς η απόσταση από την πηγή εκνευρισμού μπορεί να τους βοηθήσει στην αποσυμφόρηση, όμως το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να αναλύσει και να κρίνει τη συμπεριφορά του με συνέπεια να μην κατανοεί ποιο είναι το λάθος που έκανε.

Η ανάρμοστη συμπεριφορά ενός παιδιού πιθανόν να σημαίνει ότι δεν ξέρει τον τρόπο να διαχειριστεί τα έντονα και άσχημα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, ο φόβος, η ζήλια. Το να βρεθεί ξαφνικά στο δωμάτιό του, σίγουρα δεν θα του προσφέρει τη λύση για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί την επόμενη φορά.

Η πρακτική αυτή, επίσης, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα εγκατάλειψης και φόβου.

ΠΗΓΗ:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad