Αφού το κάπνισμα είναι τόσο βλαβερό, γιατί καπνίζουμε; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αφού το κάπνισμα είναι τόσο βλαβερό, γιατί καπνίζουμε;


Το κάπνισμα είναι η χειρότερη συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος. Ως άνθρωπος και ως αθλήτρια είχα δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να μη βάλει ποτέ αυτό το δηλητήριο στο στόμα μου και χαίρομαι που το κατάφερα.

Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από όλα τα τροχαία δυστυχήματα, τις δολοφονίες και τις αυτοκτονίες συνολικά. Είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, του φάρυγγα, του στόματος, της ουροδόχου κύστης αλλά και όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να αναφερθούμε και στην αρνητική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία του δέρματος, τη λευκότητα των δοντιών, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του θυρεοειδούς αδένα, των νεφρών. Αξιοσημείωτη και η αντιαισθητική επίδραση του καπνίσματος με την ‘’καπνίλα’’ να χαρακτηρίζει τον μανιώδη καπνιστή, ειδικά όταν ο ίδιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο.

Και αφού το κάπνισμα είναι τόσο βλαβερό γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το ξεκινούν και μάλιστα σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία;

• Η ανάγκη των νέων να γίνουν αποδεκτοί από την παρέα ή το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο: πολλοί έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα επειδή θέλουν να νοιώσουν μοντέρνοι και αποδεκτοί από την παρέα τους.

• Γιατί νοιώθουν μοναξιά και βρίσκουν στο τσιγάρο ένα φίλο.

• Γιατί αισθάνονται ότι το τσιγάρο τους χαλαρώνει.

• Επειδή πιστεύουν ότι αποκτούν θηλυκότητα και ανδρισμό. Πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες ντίβες και πιο ποθητοί σταρ του σινεμά , τόσο στον Ελληνικό όσο και στο Παγκόσμιο κινηματογράφο, απαθανατιζόντουσαν με το τσιγάρο στο χέρι, περνώντας υποσυνείδητα σε ανθρώπους ότι για να έχουν σεξουαλικότητα και να είναι ποθητοί πρέπει να καπνίζουν και οι ίδιοι.

• Επειδή το έχουν απλά συνηθίσει σαν μία ασχολία.

Η νικοτίνη του τσιγάρου επηρεάζει αμέσως τον ανθρώπινο εγκέφαλο ο οποίος εκκρίνει μία ορμόνη, τη ντοπαμίνη , γνωστή και ως η ορμόνη της χαράς. Για αυτό και ο μανιώδης καπνιστής νοιώθει άγχος όταν μείνει αρκετές ώρες ή καιρό χωρίς τσιγάρο και αρχίζει να αισθάνεται καλά μόλις ανάψει πάλι το τσιγάρο. Έτσι , το τσιγάρο παίρνει τα εύσημα για τη χαλάρωση που αισθάνεται ο καπνιστής, αλλά δεν κατηγορείται για την ύπαρξη του άγχους που η έλλειψή του δημιουργεί. Έτσι, ο άνθρωπος υποδουλώνεται πνευματικά σε μία νοσηρή συνήθεια που τον εξαντλεί και σωματικά και ψυχικά αλλά και οικονομικά.

Το κάπνισμα είναι μία επιβλαβής συνήθεια και από τα πιο άσχημα πράγματα που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό να γίνονται όσο περισσότερες εκπομπές γίνεται ώστε να ενημερωθεί ο κάθε άνθρωπος για τις άσχημες συνέπειες της επιβλαβούς αυτής συνήθειας, ειδικά οι έφηβες και οι έφηβοι. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κανένας δε χρειάζεται να γίνει φερέφωνο κανενός και είναι απαραίτητο να λες όχι σε πράγματα και συνήθειες που μπορεί να κάνει ακόμα και η ίδια η παρέα, ο πιο στενός φίλος , φίλη ή και οποιοσδήποτε άλλος.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι εξίσου καταστροφική για την υγεία, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι εξίσου επιβλαβή. Γεγονός. Αλλά θα τα ανέπνεες ποτέ εσκεμμένα, θα αγωνιούσες και θα είχες νεύρα αν ζούσες χωρία αυτά; Ένας καπνιστής όχι μόνο γίνεται αποδέκτης της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και όλων ων καρκινογόνων ουσιών που εμπεριέχονται μέσα στο τσιγάρο.

Ποτέ δεν είναι αργά για έναν καπνιστή να ελευθερωθεί από τη νοσηρή αυτή συνήθεια και ποτέ δε θα είναι λάθος για έναν μη καπνιστή το γεγονός ότι δεν το δοκίμασε ποτέ. Ας ζήσουμε όλοι ως μη καπνιστές, μπορούμε!

Πηγή:enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad