3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα θα πληρώνουμε από τον Ιανουάριο του 2018 - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα θα πληρώνουμε από τον Ιανουάριο του 2018

Ένα νέο κωδικό άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών στους κωδικούς εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Ο νεοεισαχθείς υπ’ αριθμόν 1531 κωδικός φέρει την ονομασία «Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας» και σε αυτόν θα μπαίνουν από το επόμενο έτος τα έσοδα που θα καταθέτουν οι εταιρείες από το εν λόγω τέλος.Υπό μορφή περιβαλλοντικού τέλους από τον Ιανουάριο 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς προϊόντων από τα καταστήματα σούπερ μάρκετ και τα αλλά εμπορικά ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς θα ανέβει στα 7 λεπτά.

Καθώς έμειναν μόλις δύο μήνες πριν τεθεί σε ισχύ οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, που έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της χρήσης του πλαστικού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη βάση αυτή κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς, θα υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

Το τέλος θα αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και θα αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση θα βεβαιώνεται στην εφορία φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για όποιον παραβαίνει το νόμο θα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

ΠΗΓΗ:reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad