«Καλπάζει» η ιλαρά: 47 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Καλπάζει» η ιλαρά: 47 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδαΚρούσματα καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς  εμβολιασμένοι - Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας -μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας.


Άλλα 47 νέα περιστατικά της μεταδοτικής νόσου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας πλέον τον συνολικό αριθμό στα 524, από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας -μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών  που δεν  έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Επίσης, κρούσματα καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας που  ήταν ανεμβολίαστοι ή  ατελώς  εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται πως έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή όλων, υγειονομικών και πολιτών, για την πρόληψη έναντι της νόσου, καθώς όπως τονίζεται στην έκθεση «αναμένεται  η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». 

Συγκεκριμένα, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και  ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad