Δημιουργία φυλακών στον Αγ.Ιωάννη Κορινθίας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Δημιουργία φυλακών στον Αγ.Ιωάννη ΚορινθίαςΤο ζήτημα της κατασκευής φυλακών στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κορινθίας επαναφέρει με Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας, με αφορμή την επικίνδυνη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις αποφυλακίσεις 2.000 ποινικών κρατουμένων και την ανάγκη δημιουργίας νέων φυλακών για αποσυμφόρηση των ήδη υφιστάμενων, κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να ενημερωθεί για το σχεδιασμό σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατασκευής νέων φυλακών στην περιοχή του Αγ.Ιωάννη Κορινθίας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Θέμα: Δημιουργία φυλακών Αγ.Ιωάννη Κορινθίας

13.11.2017

Η εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου αποδείχθηκε στην πράξη πως εξελίχθηκε σε ένα επικίνδυνο νόμο, μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι. Σημαντικός αριθμός εξ” αυτών με την αποφυλάκιση τους επέστρεψαν στο κοινό έγκλημα, με τα δεκάδες περιστατικά να καθιστούν αναγκαία την κατάργηση του εν λόγω νόμου.

Επιπλέον, η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και η επιχειρησιακή ανοχή σε φαινόμενα εκτεταμένης βίας που έχει επιβληθεί στην Ελληνική Αστυνομία, επιβάλουν το συντομότερο αποφάσεις ικανές να επαναφέρουν την τάξη και την ασφάλεια στη ζωή των πολιτών.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό συνεπώς, πως η ανάγκη για νέα, σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιτακτική, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες κράτησης και ταυτόχρονα μέσω της αυστηροποίησης των ποινών να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυσης της εγκληματικότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επαναφέρω το αίτημα της κορινθιακής κοινωνίας για την ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη του Νομού Κορινθίας. Το αίτημα αποτελεί ώριμο καρπό διαβουλεύσεων των φορέων της περιοχής και ήδη έχουν προχωρήσει μια σειρά από ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2005 (πόρισμα Επιτροπής Καταλληλότητας, 26761/4-8-2005), είχε προταθεί γήπεδο έκτασης περίπου 90 στρ. στη θέση «Ράχη Φάβη» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων (πρώην Δήμου Σαρωνικού). Κατόπιν, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) δημόσια δασική έκταση 74.585,60 τμ. ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Σαρωνικού παραχώρησε στο ΤΑΧΔΙΚ ένα μικρό κομμάτι ιδιοκτησίας μη δασικής έκτασης 17.093,13 τμ. στην ίδια θέση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε, (Υπουργική απόφαση 82759/27-7-2006) η ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στο σύνολο της παραχωρηθείσας έκτασης (74.585,60 τμ. και 17.093,13 τμ) σύμφωνα με το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της «Θέμιδος Κατασκευαστικής».

Παρ’ όλα αυτά, η υπογραφή των συμβολαίων του Δήμου Κορινθίων με το ΤΑΧΔΙΚ εκκρεμεί καθώς αναμένεται και η επικαιροποίηση γνωμάτευσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Παράρτημα Κορινθίας) για τη δυνατότητα παραχώρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ καθώς η παραχωρηθείσα έκταση ήταν ιδιωτική. Πέραν τούτου, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν «παγώσει» , με αποτέλεσμα η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος να έχει παραμείνει στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια.

Η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων και να εξασφαλισθούν καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Παραμένει στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας;

2) Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τη δυνατότητα παραχώρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ;

3) Θα «ξεπαγώσουν» τα ΣΔΙΤ; Εάν όχι, τι εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος;»

20171311 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημιουργία φυλακών Αγ.Ιωάννη Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad