Αγώνας ταχύτητας στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Τρίπολης - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Αγώνας ταχύτητας στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Τρίπολης



Το «Ενιαίο» επιστρέφει σπίτι του

Δώδεκα χρόνια μετά τον τελευταίο του αγώνα στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Τρίπολης, το Ενιαίο Πρωτάθλημα αυτοκινήτου (αγώνες με ίδια ακριβώς αυτοκίνητα) επιστρέφει φέτος στο σιρκουί της αρκαδικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του 2ου γύρου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Αυτοκινήτων στις 11-12 Νοεμβρίου 2017.

Στον φετινό αγώνα της Τρίπολης ο αγώνας του νεοσύστατου Ενιαίου με τα Skoda Fabia, πάνω από μια δεκαετία μετά την τελευταία επίσκεψη των MG ZR-105 το 2005, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές και συναρπαστικές σε θέαμα στιγμές του διημέρου.

Φυσικά, για τους θεατές που θα βρεθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου η δράση των δοκιμών το Σάββατο και των αγώνων την Κυριακή ξεκινά στις 11:00 το πρωί και των δύο ημερών, ανάλογες συγκινήσεις επιφυλάσσουν και οι κατηγορίες Sport, Τουρισμού, Μεγάλου Τουρισμού, Formula Saloon και Ιστορικών.

Τον αγώνα διοργανώνουν το Σωματείο «Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής» (ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.) μαζί με το Σωματείο Α.Σ.Σ.Ο.Α.Α. και την Αυτοκινητιστική Λέσχη Τρίπολης (Α.Λ.Τ.).

Το Ενιαίο και η Τρίπολη

Η Ιστορία του Ενιαίου Πρωταθλήματος στο σιρκουί της Τρίπολης ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήταν μια εποχή που το Ενιαίο είχε αφήσει πίσω του τις δυσχέρειες που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του την τριετία 1987-’89, ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα είχε παραχωρήσει την άδεια τέλεσης αγώνων στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της αρκαδικής πόλης.

Ωστόσο, το Ενιαίο είχε ήδη χαράξει διαδρομή δεκαπέντε ετών. Ξεκίνησε το 1975, όταν ο ΣΟΑΑ (Σύνδεσμος Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου) πέτυχε να πείσει τον τότε αντιπρόσωπο της Alfa Romeo, κ. Λάκη Φωτιάδη. Το παρθενικό Ενιαίο του ’75, ξεκινώντας από τους αγώνες του Τατοΐου, διεξήχθη με τις θρυλικές Alfasud Ti και ανέδειξε πρωταθλητή τον Μιχάλη Μοσχού.


Με θρυλικές μορφές των ελληνικών αγώνων στα μπάκετ, όπως των «Ιαβέρη», «Αστερίξ», Μοσχούτη, Βαλεντή, Μπελεγρή, Κοκκίνη και άλλων, καθένα από τα επόμενα επτά χρόνια έφερνε και μια αλλαγή αυτοκινήτου: Seat 127, Autobianchi Abarth, Mazda 323, Lada 2101, Toyota Starlet και Austin Metro πήραν με τη σειρά το «χρίσμα» του Ενιαίου, πριν την καθιέρωση για τρία χρόνια (1984-’86) του Zastava Yugo.

To 1990 ξεκίνησε μια τετραετία με Citroen (δύο χρόνια με ΑΧ 1.3 95 ίππων και άλλα δύο με ΖΧ Volcane) και μαζί ξεκίνησαν και οι πρώτοι αγώνες του Ενιαίου στην Τρίπολη. Με κάθε αυτοκίνητο έκτοτε, το Seat Ibiza του 1994-’95, τα Peugeot 106 1.3 και 1.6 Rallye την επόμενης τριετίας, τα Ibiza και Leon το 1999-2000 και 2001’-02 αντίστοιχα, καθώς και με τα Nissan Micra και Peugeot 106 Rallye για τα δύο επόμενα χρόνια, το Ενιαίο Πρωτάθλημα κέρδιζε επάξια τη θέση του στα ύψιστα επίπεδα των ελληνικών αγώνων.

Μάλιστα, στην Τρίπολη το 1995 διεξήχθη (πέραν του πρωταθλήματος) ο περίφημος «Αγώνας των Πρωταθλητών», με ορισμένους εκ των κορυφαίων οδηγών της εποχής στα πηδάλια νέων 16βάλβιδων Seat Ibiza, που βρήκε νικητή τον Νίκο Αγγλούπα.



Μετά το «πείραμα» των MG ZR-105 το 2005, το Ενιαίο θα επιστρέψει στην Τρίπολη μόλις αυτόν τον Νοέμβριο, του 2017, με τα Skoda Fabia αυτή τη φορά, καθώς το καλοστημένο Nissan Note Challenge Cup του 2007-’08 περιλάμβανε κυρίως Ράλι και Αναβάσεις και ελάχιστους αγώνες σε σιρκουί.

Το Ενιαίο σήμερα

Στο πέρασμα των χρόνων, όσο κι αν έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα, η φιλοσοφία του Ενιαίου Πρωταθλήματος εξακολουθεί να είναι η ίδια, και να το καθιστά μεταξύ των σημαντικότερων θεσμών του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Διότι το Ενιαίο ανέκαθεν ήταν μια μάχη όχι της ισχύος του κινητήρα, αλλά του οδηγικού ταλέντου και της ταχύτητας σε συνδυασμό με την ευφυΐα οδηγών και μηχανικών για τις ρυθμίσεις στην πιο μικρή λεπτομέρεια, με τη δουλειά στις δοκιμές, καθώς και με τη σοφία στη στρατηγική και στις σώμα-με-σώμα μάχες στην πίστα.

Είναι ένα ασφαλές και οικονομικό σχολείο, το Ενιαίο, αγωνιστικής μετεκπαίδευσης των νέων που –κυρίως- προέρχονται από τους αγώνες Kart και αποτελούν το 70 τοις εκατό των σημερινών οδηγών του Ενιαίου.



Το ταλέντο των οδηγών του Ενιαίου, ιδιαιτέρως των πρώην οδηγών Kart, και η εμπειρία τους στις μάχες τροχό-με-τροχό, διαμορφώνουν με την επιστροφή του θεσμού στην Τρίπολη εκ των προτέρων ένα σκηνικό εντυπωσιακού θεάματος στη 2η φετινή συνάντηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, στο πλαίσιο της ανάνηψης του ίδιου του θεσμού, το προσεχές Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου 2017.

Νίκος Τσάδαρης

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad