Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να είναι καρκινογόνοι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να είναι καρκινογόνοιΟι μακριοί και λεπτοί νανοσωλήνες άνθρακα βρέθηκαν "ένοχοι" για καρκινογένεσε, μετά από νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία, με τη συμμετοχή, μάλιστα, ενός Έλληνα επιστήμονα.
Οι μακριοί νανοσωλήνες άνθρακα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή απίστευτα ισχυρών, αλλά ελαφριών υλικών. Τέτοιοι νανοσωλήνες ενσωματώνονται, πλέον, σε ολοένα περισσότερα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα, όπως κράνη, ποδήλατα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.

Οι μακριές και λεπτές ίνες των συγκεκριμένων νανοϋλικών διαπιστώθηκε ότι προκαλούν στο 10% έως 25% των πειραματόζωων τον σχηματισμό κακοήθους μεσοθηλιώματος, μιας σπάνιας, επιθετικής και ανίατης μορφής καρκίνου στον υπεζωκότα γύρω από τους πνεύμονες, που είναι γνωστό ότι προκαλείται από τον αμίαντο. Προς το παρόν, το θέμα δεν έχει μελετηθεί στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια τοξικολογίας Μάριον ΜακΦαρλέιν του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Current Biology. Στη μελέτη συμμετείχε ο Απόστολος Νάκας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λέστερ.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν είναι ύποπτοι ως καρκινογόνοι όλοι ανεξαιρέτως οι νανοσωλήνες άνθρακα, αλλά μόνο οι μακριοί και λεπτοί, που δεν διασπώνται μέσα στο σώμα. Ανέφεραν επίσης ότι το μεσοθηλίωμα στα πειραματόζωα, το οποίο προκαλείται από τους μακριούς νανοσωλήνες, μοιάζει από πολλές απόψεις με τον αντίστοιχο όγκο στους ανθρώπους.

Οι μακριοί λεπτοί νανοσωλήνες άνθρακα είναι πολύ παρόμοιοι με τον αμίαντο στα δομικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα, από την άλλη, κάνει καλή δουλειά στην αναγνώριση των νανοσωλήνων που είναι κοντοί και πιο παχείς, τους οποίους μπορεί να καταστρέψει με τα μακροφάγα κύτταρα, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Η ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος στους ανθρώπους σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, εξαιτίας της έκθεσης στον αμίαντο, που πυροδοτεί την καρκινογένεση, μέσα από βιολογικούς μηχανισμούς, που ακόμη δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πια είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad