Eπιστροφή του εξαϋλωµένου τσεκ ζητούν οι αγρότες - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Eπιστροφή του εξαϋλωµένου τσεκ ζητούν οι αγρότες



Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξαν οι παρακρατήσεις και οι κατασχέσεις στην προκαταβολή βασικής ενίσχυσης έτους 2017, µε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους να κάνουν λόγο επί της ουσίας για «αόρατη πληρωµή».

Παρά το γεγονός ότι η πίστωση των λογαριασµών των αγροτών έγινε εν µέσω απεργίας των ΜΜΕ, το θέµα που σχετίζεται άµεσα µε την διαθέσιµη ρευστότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, πήρε γρήγορα διαστάσεις, αποκτώντας έντονα πολιτικό χρώµα.
Η Αξιωµατική Αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει «αλχηµείες και µαγειρέµατα» στην διαδικασία της πληρωµής, που σηµειωτέον πραγµατοποιήθηκε νωρίτερα από το αναµενόµενο, ενώ εξίσου σφοδρή κριτική επεφύλαξε και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που µε µια ανακοίνωση – ξέσπασµα, έκανε λόγο για «νέο βαρύ τσεκούρωµα της τάξης του 8,5%», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το δηµοσίευµα της Agrenda, σε σχέση µε το ύψος των περικοπών της βασικής ενίσχυσης. Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων δεν περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, αλλά ζήτησε ταυτόχρονα την «κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις και την σύνδεση των ενισχύσεων µε την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο».

Παρεµβάσεις θίγοντας το θέµα των περικοπών που έφτασε ως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έπειτα από παρέµβαση του ευρωβουλευτή της Ν∆ Μανόλη Κεφαλογιάννη έκαναν επίσης η ΠΕΚ, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ΣΑΣΟΕΕ, το ΑΚΚΕΛ, Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισµοί και βουλευτές της Ν∆.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου προέταξε το γεγονός ότι είναι η τρίτη χρονιά που οι πληρωµές έγιναν «στην ώρα τους», όπως είπε «χωρίς ένα ευρώ πρόστιµο, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραδέχτηκε ότι έγιναν περικοπές, αν και τις χαρακτήρισε «ήδη γνωστές».

Μεταξύ άλλων ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε:

Σχετικά µε τις αξίες των ∆ικαιωµάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, µε βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν 1307/2013, η ετήσια αξία των ∆ΒΕ, αναπροσαρµόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειµένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούµενοι πόροι και συγκεκριµένα παρακρατείται:

1. 4,5% για τη δηµιουργία Αποθέµατος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωµάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόµενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρµας 6,

2. 3,125% προκειµένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεµένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και 3. 0,79% για την προσαρµογή των δικαιωµάτων στο ανώτατο όριο.

Οι ανωτέρω ρυθµίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017, εξαιρουµένου του ποσοστού για το Απόθεµα που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όµως στην πορεία µετά τον µεγάλο αριθµό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειµένου να καλυφθούν όλα τα αιτήµατα.

Όχι Μπούτα στη γραμμική παρακράτηση

Για «νέο βαρύ τσεκούρωµα» στη βασική, που έφτασε το 8,5% περίπου, έκανε λόγο η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, διεκδικώντας, όπως ανέφερε την «κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις και σύνδεση των ενισχύσεων µε την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της αναφέρει: Σε επιπρόσθετο βαρύ «τσεκούρωµα» της Βασικής Ενίσχυσης προχωρά, φέτος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως διαπιστώσαµε οι αγρότες, εισπράττοντας, αυτές τις µέρες, την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαµε ότι σε πολλούς συναδέλφους γίνονται  κατασχέσεις  ποσών της Βασικής Ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασµούς τους για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στην  Τράπεζα. Οι περικοπές είναι, φέτος, αυξηµένες σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές (ανέρχονται, συνολικά,  στο 8,5% περίπου) και αφορούν:

4,5% για τη δηµιουργία Αποθέµατος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωµάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόµενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρµας 6.

3,125%  προκειµένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεµένων.

0,79% για την προσαρµογή των δικαιωµάτων στο ανώτατο όριο.

Στις δικαιολογηµένες αντιδράσεις µας γι’ αυτό το άγριο «τσεκούρωµα», η κυβέρνηση απαντά, µέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασµένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι εποµένως οι όποιες διαµαρτυρίες µας οφείλονται σε …παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Πράγµατι, από την άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015-2020. Υπάρχει, όµως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεµα.

Παρέµβαση Τσίπρα ζητούν οι Νέοι Αγρότες

Την παρέµβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επιστραφούν στους χιλιάδες δικαιούχους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα ευρωπαϊκά χρήµατα που τους «παρακρατήθηκαν παρανόµως», ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση των Νέων Αγροτών, µε αφορµή τις γραµµικές µειώσεις και τις κατασχέσεις στο τσεκ.

«Για µία ακόµα φορά ο αγροτικός κόσµος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρµόζονται εις βάρος του µε την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του αρµοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», σηµείωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ενώ πρόσθεσε πως: «χωρίς καµία αιδώ και συναίσθηση της πραγµατικότητας  γίνονται παράνοµες παρακρατήσεις χρηµάτων από τις ευρωπαϊκές αγροτικές  επιδοτήσεις,  λόγω οφειλών των αγροτών προς δηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία και τράπεζες».

Έβγαλε πέτσινο το πλάνο πληρωμών της Βάθη ο Γιώργος Καρασμάνης

«∆εν υπάρχει µεγαλύτερο ψεύδος προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, από αυτό του κυρίου Αποστόλου περί χρονοδιαγράµµατος πληρωµών», ήταν το οργισµένο σε ύφος µήνυµα που γνωστοποίησε µε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Πέλλας της Ν∆. Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γιώργος Καρασµάνης, µε αφορµή την δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για το θέµα της πληρωµής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2017 ότι «…για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραµµα πληρωµών….. ξέρει πότε θα πάρει τα χρήµατα που δικαιούται».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων αντί, ως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον θεσµό του πρωθυπουργού, µε τη φόρα που έχει πάρει παραπλανά συνειδητά και παρασύρει και τον κ. Τσίπρα σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα, όπως οι πρόσφατες στα Γιάννενα.
«Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον ∆εκέµβριο», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στις περικοπές στα χρήµατα του τσεκ.

Aδικίες σε παραγωγούς

«Υπήρξαν περικοπές τουλάχιστον 8,5% επιπλέον των κοινοτικών που γίνονται κάθε χρόνο επί του συνολικού κονδυλίου των άµεσων ενισχύσεων σύµφωνα µε τον βασικό κανονισµό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (1307/2013)», σηµείωσε για να εξηγήσει ότι «οφείλεται κυρίως στο αλαλούµ που ο ίδιος ο κύριος Αποστόλου προκάλεσε το 2015 µε τα επανειληµµένα τραγικά σφάλµατά του και τις γκάφες ολκής, στερώντας από χιλιάδες επαγγελµατίες αγρότες και νέους αγρότες µισθωµένα δικαιώµατα, αλλά και δικαιώµατα που προέρχονταν από κληρονοµιές και ενδοοικογενειακές µεταβιβάσεις. Σφάλµατα τα οποία προσπαθεί να διορθώσει δηµιουργώντας όµως νέες κατάφορες αδικίες σε παραγωγούς που δεν φταίνε σε τίποτα».

πηγή: agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad