Έλληνας φοιτητής στη μάχη κατά των fake news - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Έλληνας φοιτητής στη μάχη κατά των fake news



Τα fake news (ψεύτικες ειδήσεις ή ψεύτικα νέα) είναι ένα από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για όποιον χρησιμοποιεί το ίντερνετ. Βέβαια, ψεύτικες ειδήσεις υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων, το διαδίκτυο όμως και τα social media αύξησαν εξαιρετικά τον όγκο των πληροφοριών, με αποτέλεσμα έναν κυκεώνα, όπου συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το αληθινό από το ψεύτικο.

Ο όρος γνώρισε ιδιαίτερες δόξες πριν από περίπου έναν χρόνο στις ΗΠΑ, καθώς η Χίλαρι Κλίντον είχε κατηγορήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι βασίζει την καμπάνια του σε fake news, ενώ ο δεύτερος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας  τους αντιπάλους του, αλλά και μεγάλα μέσα ενημέρωσης (όπως το CNN), ότι αυτά διοχετεύουν fake news εναντίον τους.

Η μάχη ενάντια στα fake news και τα hoaxes είναι ένα κομβικό ζήτημα για δημοσιογράφους, πολιτικούς, αλλά και γενικότερα τους πολίτες, σε όλο τον πλανήτη. Το να μπορέσουν, δηλαδή, έγκαιρα και έγκυρα, να διακρίνουν ποια είδηση είναι ψευδής και να μην την αναπαράγουν. Σ' αυτό τον μεγάλο πόλεμο, ένας εικοσάχρονος Έλληνας, ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει δημιουργήσει ένα δικό του, πολύ αποτελεσματικό όπως λένε όσοι το δοκίμασαν, "όπλο":  το FightHoax.com, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, μπορεί να αναλύσει ένα άρθρο και να αποφανθεί αν είναι αξιόπιστο ή ψευδές.

Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, συνδυαστικά, πολλά κριτήρια, εξωκειμενικά (την αξιοπιστία του site και του συντάκτη) και ενδοκειμενικά (γλώσσα του κειμένου, χαρακτηρισμοί, χρήση δεδομένων και σύγκρισή τους με άλλα) για να καταλήξει σε συμπέρασμα. Το κάνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η αξιοπιστία του, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν, είναι 90%!

Όπως έχει πει ο δημιουργός του FightHoax.com το έναυσμά του ήταν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, οπότε τα fake news γνώρισαν μέρες δόξας. Ο Β. Τζέκας εργάζεται μήνες πάνω στην πλατφόρμα αυτή, την οποία έχει εξελίξει σημαντικά. Πλέον υπάρχει η version 2.0, την οποία παρουσίασε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση για τα fake news.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "αν η πρώτη έκδοση του FightHoax ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς!". Το FightHoax προς το παρόν αναλύει αγγλικά κείμενα, αλλά η φιλοδοξία του εμπνευστή του είναι γρήγορα να καλύπτει και άλλες γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά.

ΠΗΓΗ:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad