Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 100.000 δικαιούχοι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 100.000 δικαιούχοιΗ αναθεώρηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θέτει αυτομάτως εκτός ευνοϊκών τιμολογίων περίπου 100.000 δικαιούχους, που θα δούνε τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά με τα νέα κριτήρια ωφελημένοι θα είναι όσοι καταναλωτές έχουν χαμηλά εισοδήματα για τους οποίους οι εκπτώσεις θα φτάνουν έως και 70%.  Αυτοί που ωφελούνται είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως  9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος, φτάνοντας τα 22.500 ευρώ για δύο ενηλίκους με τέσσερα παιδιά.

Στους κερδισμένους είναι επίσης όσοι έχουν συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ (για μονογονεικές οικογένειες), με πλαφόν τα 180.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.

Οσοι από τους σημερινούς δικαιούχους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα κριτήρια αυτά βγαίνουν αυτομάτως εκτός ΚΟΤ και μέσα στο 2018 θα δούνε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.  Επί ενός συνόλου σήμερα περίπου 680.000 δικαιούχων του ΚΟΤ, υπολογίζεται ότι εκτός του ευνοικού οικιακού τιμολογίου θα βρεθούν κοντά στους 100.000 καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη αναθεωρείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο οποίο καθιερώνονται δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται έχουν ως εξής:

Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad