Φυσικοί προσπαθούν να φτιάξουν την τέλεια νιφάδα χιονιού - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Φυσικοί προσπαθούν να φτιάξουν την τέλεια νιφάδα χιονιού



Τίποτα στη φύση δεν είναι τέλειο - αλλά οι παγωμένες νιφάδες χιονιού έρχονται πολύ κοντά στο να  αγγίξουν την τελειότητα.

Τώρα ένας φυσικός προσπαθεί να τελειοποιήσει αυτούς τους λαμπερούς, συμμετρικούς κρυστάλλους πάγου, για να φτιάξει τη μεγαλύτερη, τέλεια και συμμετρική νιφάδα χιονιού  από ποτέ. Ο Libbrecht είπε ότι εμπνεύστηκε από νιφάδες χιονιού που είδε στη γενέτειρά του στο Fargo της Βόρειας Ντακότα.



Ο Kenneth Libbrecht, φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντένα, έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να δημιουργήσει τέτοιες συμμετρικές ομορφιές στο εργαστήριό του.

Με τον προσεκτικό έλεγχο των συνθηκών, χρησιμοποιώντας ειδικούς ψύκτες και ελεγκτές θερμοκρασίας, κατάφερε να δημιουργήσει νιφάδες χιονιού με συμμετρία, μεγέθους 0,5 ιντσών.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εκείνον: ο Libbrecht πιστεύει ότι μπορεί να κάνει συμμετρικούς κρύσταλλους τόσο μεγάλους όσο 1 ίντσα ή και περισσότερο. «Δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που να αποτρέπουν το σχηματισμό μεγάλων νιφάδων χιονιού», δήλωσε ο Libbrecht.

«Είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια άσχημη νιφάδα χιονιού», τόνισε. «Τα περισσότερα πράγματα πάνε στραβά καθώς γίνονται μεγαλύτερα.»

Το 2006, οι επιστήμονες της NASA μέτρησαν νιφάδες χιονιού στο Οντάριο του Καναδά και διαπίστωσαν ότι μεμονωμένοι κρύσταλλοι χιονιού περίπου 0,6 ιντσών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Και δεν ήταν όλοι τους άσχημοι.

«Έξω από το εργαστήριο, το χιόνι σχηματίζεται ψηλά στην ατμόσφαιρα όταν σχηματίζονται κρύσταλλοι σε σωματίδια σκόνης. Καθώς ο κρύσταλλος πέφτει, συναντά ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύνολο συνθηκών που ωθούν τη νιφάδα χιονιού να σχηματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γι 'αυτό και δεν υπάρχουν όμοιες νιφάδες», ανέφερε ο Libbrecht.

Πηγή: foxnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad