Μήπως είστε αλλεργικοί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μήπως είστε αλλεργικοί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αναμφισβήτητα ο "βασιλιάς" της γιορτινής διακόσμησης. Όμως σε αρκετούς ανθρώπους προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες υποφέρουν από συνεχή φτερνίσματα και ξυσίματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Max Wiseberg, η σκόνη, η γύρη, το φυτόχωμα, που μπορεί να έχουν πάνω τους τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, μπορεί να «ενεργοποιήσουν» αλλεργίες,  κρίση άσθματος ή απλό συνάχι και φτέρνισμα σε όσους είναι επιρρεπείς και να τους κάνει να κυκλοφορούν με πιο κόκκινες μύτες κι από του... Ρούντολφ.

Πάντως ούτε τα ψεύτικα δέντρα είναι ασφαλή. Η μούχλα, σε συνδυασμό με τη σκόνη από τη φύλαξη στην αποθήκη, μπορεί να πολλαπλασιάζοναι στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον χώρο που φιλοξενείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο, δυσκολεύοντας την αναπνοή των αλλεργικών ασθενών. Η μούχλα, βέβαια, αναπτύσσεται εκ φύσεως και πάνω στα δέντρα. Απλά αναπαράγεται ταχύτατα, μόλις το δέντρο βρεθεί στο ζεστό περιβάλλον ενός σπιτιού με κεντρική θέρμανση.

Παλιότερη αμερικανική μελέτη είχε δείξει αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού τις εβδομάδες πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά από αυτές - το φαινόμενο αποκαλείται το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το σύνδρομο αυτό περιέγραψε πρώτος ο Αμερικανός αλλεργιολόγος Dr Lawrence Kurlandsky, ο οποίος παρατήρησε ότι οι ασθένειες του αναπνευστικού έχουν έξαρση την περίοδο των γιορτών. H ομάδα του ανέλυσε δείγματα από 28 χριστουγεννιάτικα δέντρα, φλοιό και βελόνες, και βρέθηκαν 53 μύκητες. Από αυτούς, το 70% μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ρινικό κνησμό, φτέρνισμα, επιπεφυκίτιδα, βήχα, μπούκωμα, διαταραχές στον ύπνο και κόπωση.

Πώς να περιορίσετε τις πιθανότητες

Ελέγξτε τα ποσοστά υγρασίας στο σπίτι σας
"Περάστε" το δέντρο με την ηλεκτρική σκούπα
Καθαρίζετε τον χώρο συχνά
Πλένετε συχνά τα σεντόνια σας

ΠΗΓΗ:healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad