Συνεταιριστικά τα πρώτα ντηλ για επώνυμο ελαιόλαδο στην εστίαση - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Συνεταιριστικά τα πρώτα ντηλ για επώνυμο ελαιόλαδο στην εστίασηΣε επαφές με ξενοδοχεία και εστιατόρια για τη διάθεση σε μικρά μπουκαλάκια

έες διεξόδους για τη διάθεση της παραγωγής τους, με όρους που διασφαλίζουν μεγαλύτερη υπεραξία για τους ίδιους και, ιδίως, τους καλλιεργητές-μέλη τους, προσφέρει σε ελαιουργικούς συνεταιρισμούς ο νέος νόμος για υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων φιαλών στον κλάδο της εστίασης.

Ήδη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», και παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος θεωρείται «μεταβατικός» μήνας, αρκετοί συνεταιρισμοί βρίσκονται σε συζητήσεις ή δέχονται παραγγελίες από ξενοδοχειακές μονάδες και εστιάτορες, προκειμένου να τους παράσχουν ελαιόλαδο σε μικρές συσκευασίες που θα βρίσκονται πάνω στα τραπέζια τους, αλλά και που θα μπορούν να πάρουν μαζί τους πελάτες και τουρίστες, διαφημίζοντας έτσι τον ελληνικό «υγρό χρυσό» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Έγινε μια δημοπράτηση στον ΑΣ Εμπάρου (Ηράκλειο Κρήτης) με τιμή 3,82 ευρώ το κιλό για 80 τόνους ελαιολάδου, που κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά, για μπουκάλια 250ml. Περιμένουμε να ανοίξει επίσημα η τουριστική σεζόν από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και θα κορυφωθεί η ζήτηση. Η Κρήτη δέχεται πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες», τονίζει στην «ΥΧ» ο Μύρων Χιλετζάκης, παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Σε επαφές με εστιατόρια, από τις οποίες αναμένεται να υπάρχουν σύντομα νεώτερα, βρίσκεται και ο ΑΣ «Ένωση Μεσσηνίας», όπως αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κώστας Κατσούλης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, αυτό το διάστημα, στην αγορά παρατηρείται προετοιμασία από τυποποιητές και καταστήματα και στέκεται στην ανάγκη για διακίνηση, μέσω της εστίασης, μόνο τυποποιημένου ελαιολάδου. «Αν θέλουμε να γυρνάει η προστιθέμενη αξία στον παραγωγό, πρέπει να στραφούμε στο τυποποιημένο προϊόν, αλλά και για να γίνουμε γνωστοί στην αγορά», υπογραμμίζει.

Μέχρι 3,85 ευρώ στη Λακωνία
Την ίδια ώρα, στο πεδίο της εμπορίας, μικρές πράξεις στο επίπεδο των 3,85 ευρώ το κιλό γίνονται αυτό το διάστημα στη Λακωνία, με πρωτεργάτη τον έμπειρο σε δημοπρασίες ελαιολάδου ΑΣ Αγίων Αποστόλων. Γενικά, η τιμή που επικρατεί στην περιοχή είναι τα 3,80 ευρώ το κιλό, βάζοντας ψηλά τον πήχη για το προϊόν στην εσωτερική αγορά. «Παράχθηκαν από τον συνεταιρισμό μας 1.785 τόνοι και έχουν ήδη πουληθεί οι 1.080, ενώ έχουμε επίσης συμφωνήσει για άλλους 500 τόνους ως εξής: Ένα βυτίο με 3,85 και 3 με 3,80 ευρώ το κιλό. Οπότε, η επόμενη συγκομιδή θα εκκινήσει χωρίς αποθέματα», αναφέρει ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Ζητούν τυποποιημένο στην Κρήτη
Μειωμένη κατά 50%, στους 50.000 τόνους, έναντι των 100.000 τόνων που αναμενόταν, είναι η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη για τη σεζόν 2017/2018. Αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, είναι η επέλαση κατά κύριο λόγο του ρυγχίτη και δευτερευόντως του δάκου στις ελιές και η μη άμεση αντιμετώπισή τους.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην κρητική αγορά είναι ότι πολλοί παραγωγοί, κατά κύριο λόγο ετεροεπαγγελματίες, κρατούν το προϊόν στα σπίτια τους, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φορολογία και τις εισφορές. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Χιλετζάκης αναφέρει ότι κινούνται στο εύρος των 3,50-3,90 ευρώ το κιλό και υπάρχει σταθερή ζήτηση. Οι εξαγωγές του νησιού αφορούν κυρίως τυποποιημένο, ενώ ελάχιστες ποσότητες φεύγουν χύμα. «Οι τυποποιητές έχουν αγοράσει 25.000 τόνους περίπου, από συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιουργεία, για να καλύψουν τις αγορές τους, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή φέτος στο νησί», σημειώνει.

Έως 3,80 ευρώ το ΠΟΠ Καλαμάτα
Μικροζημιές έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας, λόγω των δυνατών ανέμων σε κάποιες περιοχές, όμως και η ποιότητα και η παραγωγή θα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για καλή χρονιά. Ασυγκόμιστο, σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, παραμένει ένα 15%-20%. «Οι τιμές πριν τις γιορτές είχαν μια κάμψη, από τα 4 ευρώ το κιλό στα 3,5. Η τάση πλέον είναι ανοδική. Ο συνεταιρισμός μας αγοράζει τα συμβατικά έξτρα παρθένα με 3,60 ευρώ το κιλό και το ΠΟΠ Καλαμάτα με 3,75-3,80 ευρώ το κιλό».

Τρέχουσες τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου (κατά μέσο όρο) ευρώ/κιλό

Ελλάδα
3,60

Ισπανία
 3,66

Ιταλία
4,26

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα, POOLRED, ISMEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad