Τι πρέπει να προσέξετε στο σαρακοστιανό τραπέζι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Τι πρέπει να προσέξετε στο σαρακοστιανό τραπέζιΟι συμβουλές που δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Συμβουλές για το σαρακοστιανό τραπέζι δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται την Καθαρή Δευτέρα, είναι «αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα».

Χαρακτηριστικά το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ενδεικτικά ότι «ενώ η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε (παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί), ωστόσο, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή».

Για την ταραμοσαλάτα, που αποτελεί παραδοσιακό σαρακοστιανό έδεσμα, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι είτε αγοράζεται έτοιμη, είτε παρασκευάζεται στο σπίτι, καλό είναι να έχει λευκό έως καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει, επίσης, να έχει χρώμα ομοιόμορφο, με ευχάριστη οσμή και γεύση.

Ειδική μνεία κάνει το ΚΕΠΚΑ, με ανακοίνωσή του, σε ό,τι αφορά και τα θαλασσινά,
υπογραμμίζοντας ότι όσοι αγοράσουν θαλασσινά, πρέπει να γνωρίζουν ότι, είτε πωλούνται χύμα είτε συσκευασμένα, πρέπει να μας δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσης (ετικέτας) τους. Ειδικότερα, για θαλασσινά που πωλούνται χύμα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: εμπορική ονομασία πώλησης π.χ. γάβρος, σουπιά, κ.ά., προέλευση, μέθοδο παραγωγής (π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα», «αλιεύτηκε σε γλυκα νερά», «εκτροφής, ή υδατοκαλλιέργειας», καθώς επίσης να αναγράφεται και τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Για την περίπτωση που κάποιος θα αγοράσει θαλασσινά συσκευασμένα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τα εξής: εμπορική ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, χρονολογία ανάλωσης, αν έχει τύχει επεξεργασίας, τυχόν άλλα συστατικά που περιέχει και αν είναι αλλεργιογόνα, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και το όνομα, την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του εργαστηρίου επεξεργασίας, τη μέθοδο παραγωγης και την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών «επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε (να τα ζυγίζουμε και αλλού)».ΠΗΓΗ:news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad