Ιστορίες... ιατροδικαστικής τρέλας στο Νοσοκομείο Λακωνίας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ιστορίες... ιατροδικαστικής τρέλας στο Νοσοκομείο Λακωνίας


Η Ιατροδικαστική Εταιρεία καταγγέλλει ότι αν και το νοσοκομείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες-νεκροτομές και εκδίδει παραγγελίες για τις υπηρεσίες Ναυπλίου, Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς
Μπορεί ένα νοσοκομείο να διαθέτει νεκροτομείο και ιατροδικαστή, αλλά να μην διενεργεί νεκροτομές; Και όχι μόνο αυτό αλλά οι αρμόδιες δημόσιες αρχές (Εισαγγελία ή Αστυνομία) να δίνουν εντολή για διενέργεια νεκροτομής από ιατροδικαστική υπηρεσία άλλου νοσοκομείου, που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα;


Και οι συγγενείς των θανόντων να είναι όμηροι αυτών των πρακτικών, με ό,τι ψυχικό και οικονομικό κόστος αυτές συνεπάγονται;

Με βάση καταγγελία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), η απάντηση είναι καταφατική και στα τρία ερωτήματα.
Σύμφωνα με την καταγγελία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, το οποίο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, υπηρετεί από τον Μάιο του 2016 επικουρική ιατροδικαστής που διενεργεί όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις.

Ωστόσο, το Νοσοκομείο δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες – νεκροτομές και εκδίδει παραγγελίες για διενέργεια νεκροτομών στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου – Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς.

Κι αυτό ενώ υπάρχει γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με αρ. πρωτ.9948/2016), σύμφωνα με την οποία οι επικουρικοί Ιατροδικαστές του ΕΣΥ διενεργούν το σύνολο των Ιατροδικαστικών πράξεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους του δημοσίου.

Οι μοναδικές εντολές που έχει λάβει το Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροτομής είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ώστε να καλύψει τα τεράστια έξοδα της μεταφοράς του νεκρού προκειμένου να γίνει η νεκροτομή σε άλλους νομούς της χώρας.

Απίστευτα περιστατικά
Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΙΕ, συνέβη το εξής τραγικό περιστατικό: Ζητήθηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Λακωνίας να επιβαρυνθεί το ίδιο το νοσοκομείο με τα έξοδα της μεταφοράς σορού στην Κόρινθο για να διενεργηθεί εκεί η νεκροτομή!

Καταγγέλθηκε δε και άλλο περιστατικό όπου ζητήθηκε από το Δήμο Σπάρτης να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού! Το αποτέλεσμα ήταν η σορός να παραμένει επί σειρά ημερών σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου Λακωνίας και να έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σηπτικές εξεργασίες στο πτώμα μέχρι να αποφασιστεί να διενεργηθεί τελικά η νεκροτομή στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, όμως, η διενέργεια νεκροτομής σε άλλη πόλη αποκλείει την αυτοψία του χώρου που είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την έκβαση μίας υπόθεσης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρης Λέων, «οι ιατροδικαστικές πράξεις νεκροψίας – νεκροτομής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες για να μην δημιουργούνται επιστημονικές αμφιβολίες. Απαραίτητη σε μία πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση θανατηφόρου συμβάντος είναι η αυτοψία, δηλαδή η διερεύνηση του χώρου από τον ιατροδικαστή που θα διενεργήσει στη συνέχεια τη νεκροτομή».

«Είναι λοιπόν καθοριστικό αφενός να εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες, αφετέρου να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς σορών το οποίο είναι προσβλητικό, αλλά συγχρόνως δαπανηρό σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνει ο κ. Λέων και προσθέτει πως πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπάρχουσες ιατροδικαστικές δομές και άμεσα να δημιουργηθούν νέες σε όλη την επικράτεια.

ΠΗΓΗ:protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad