Νέοι ορίζοντες για την μαύρη κορινθιακή σταφίδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Νέοι ορίζοντες για την μαύρη κορινθιακή σταφίδα



Σημαντικές προοπτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των μεθόδων καλλιέργειάς της, αλλά και τη διατήρηση και τόνωση της παραγωγής της από τη νέα γενιά, προσφέρει η ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα τονωθεί ο αειφόρος αγροτουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός.

Παράλληλα, η ένταξη αναμένεται να συμβάλει στην οργανωμένη εφαρμογή παγκόσμιας καμπάνιας για την προώθηση και την καθιέρωση της σταφίδας ως ελληνικής υπερτροφής και ως σημαντικού στοιχείου της μεσογειακής διατροφής.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (η οποία πρωτοστάτησε και συνέβαλε τα μέγιστα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου), Μιχάλη Καρβέλα, η ένταξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα.

«Θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στην καθιέρωσή της ως κτήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Επιπλέον θα συντελέσει στην διάδοση αυτής της πολιτιστικής εμπειρίας στο ευρύτερο κοινό, εγχώριο και διεθνές, αλλά και στη μετάδοση της σταφιδοκαλλιέργειας και μεταλαμπάδευση των αξιών, της συλλογικής μνήμης και της σημασίας της στις νεότερες γενιές», τόνισε ο κ. Καρβέλας και πρόσθεσε: «Δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των σχετιζόμενων πολιτισμικών παραδόσεων με τη σταφιδοκαλλιέργεια προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, όπου καλλιεργείται».

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα επιχειρηθεί η συνέργεια με άλλους φορείς, όπως τα ξενοδοχεία, η αυτοδιοίκηση, αλλά και τους σεφ, τους tour operators κ.λπ., προκειμένου μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να συνδυαστεί η κορινθιακή σταφίδα με τον αγροδιατροφικό, γαστρονομικό και τουριστικό τομέα.

Ιστορία σαν παραμύθι

Η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει για αιώνες τον συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων, αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται. Είναι κατεξοχήν ελληνικό προϊόν, γηγενούς προέλευσης, δεδομένου ότι το 80% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στην Ελλάδα. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η καλλιέργειά της άρχισε να παίρνει εντυπωσιακές διαστάσεις, λόγω της εξωτερικής ζήτησης του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως την αγγλική. Τα πλοία έφευγαν γεμάτα σταφίδα από τα λιμάνια της Πελοποννήσου, με προορισμό τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και κυρίως την Αγγλία. Για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου, η σταφίδα γίνεται το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού Βασιλείου, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική αστική τάξη, γνωστή και ως «κοινωνία της σταφίδας». Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας, που η δημιουργία του οφείλεται στη σταφίδα, είναι η διώρυγα της Κορίνθου. Όμως, η πλήρης ανυπαρξία σταφιδικής πολιτικής, δημιουργεί τη μεγάλη σταφιδική κρίση το 1890. Τον Αύγουστο του 1925 ιδρύεται ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ), ο οποίος όμως διαλύθηκε με νόμο το 1997, για να δημιουργηθεί το 1998 η ΣΚΟΣ-ΑΣΕ.

Απαξίωση

Τι συνέβη, όμως, και η καλλιέργεια της σταφίδας απαξιώθηκε στο πέρασμα των χρόνων, ενώ εξακολουθεί να είναι κατά 95% εξαγώγιμη σε χώρες όπως η Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, ΗΠΑ, Αυστραλία;

Όπως μας λέει ο κ. Καρβέλας, για το γεγονός αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως εμείς οι ίδιοι, που τη βγάλαμε από τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και οι κοινοτικές και εθνικές αποφάσεις, που κατεύθυναν τις επιδοτήσεις όχι στην παραγωγή, αλλά στην αποξήλωση των κλημάτων. Επίσης, καθοριστικό παράγοντα έπαιξε το υψηλό κόστος και οι δύσκολες απαιτήσεις της καλλιέργειας, αλλά και η έλλειψη κινήτρων για την αναμπέλωση, όπως συμβαίνει με τις οινοποιήσιμες καλλιέργειες.

«Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταφιδαμπέλων. Όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του σταφιδοπαραγωγού, με την εφαρμογή Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας, με οικονομική ενίσχυση, με αντίστοιχο πρόγραμμα των αμπελώνων οινοποίησης», τόνισε ο κ. Καρβέλας.

Βασική Καλλιέργεια 15.000 οικογενειών
Οι συνολικές εκτάσεις μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 100.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 τόνους. Αποτελεί τη βασικότερη ασχολία περίπου 15.000 οικογενειών και συνεισφέρει οικονομικά σε περιοχές με σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Στην περιοχή της Αιγιαλείας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κορινθιακής σταφίδας, η φημισμένη Βοστίτσα.

Φόβοι για μακροπρόθεσμες συνέπειες από το χαλάζι
Φόβους για μεγάλο πλήγμα στον οινοποιητικό κλάδο από τη ζημιά που υπέστησαν τα αμπέλια, λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης, εκφράζουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, μπορεί να πρόκειται για μακροχρόνια ζημιά, αφού τα αμπέλια ήταν πρόσφατα κλαδεμένα και μόλις άρχισαν να πετάνε βλαστάρια, κάτι που σημαίνει ότι αν αυτά έχουν βλαφτεί, θα κάνουν να ξαναδώσουν προϊόν 2 και 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργο Βεσκούκη, δεν είναι ακόμη εύκολο να δούμε το εύρος της καταστροφής. «Τα σταφυλάκια που ήταν έτοιμα για να αναπτυχθούν, χτυπήθηκαν. Άρα, θα πρέπει να περιμένουμε πώς –και αν– θα αναπτυχθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad