Σε δημόσια διαβούλευση η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Σε δημόσια διαβούλευση η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές


Στο τραπέζι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν Μάιο του 2019 - Παρουσιάστηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπει σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πήγες θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου με θέμα την αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως για το μεταμνημονιακο πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν σκέψεις από την τάση των «53» η συζήτηση για την έξοδο από τα Μνημόνια να πάρει έναν συνεδριακό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να εχουν ληφθεί  συγκεκριμένες αποφάσεις.


Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση  και διευκρινίζεται πως ουσιαστικά αφορά δυο φάσεις της θεσμικής αλλαγής. Αυτή είναι η πρώτη και η δεύτερη θα έρθει μετά την συνταγματική αναθεώρηση.  Όπως τονίστηκε η πρόταση εκφράζει μια διαφορετική λογική, μια φιλοσοφία με συμμετοχή των πολιτών και με άνθηση της δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε πως το νέο σύστημα προϋποθέτει τις συναινέσεις και προγραμματικές συνθέσεις και πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση  της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, ενω διαμορφώνει μια κουλτούρα συνεργασιών.

Την παρουσίαση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.


Τα μέλη της πολιτικής γραμματείας ανέφεραν πως οι αντιδράσεις που έχουν ακουστεί ενάντια στην πρόταση είναι προσχηματικές και επιτέθηκαν στην Νεα Δημοκρατία  οτι εχει αλλεργία απέναντι στη δημοκρατία. Σημειώθηκε ότι για πρώτη φορά συγκροτήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.


Σύμφωνα με πηγές, εκτός από την αυτοδιοίκηση παρουσιάστηκε, από τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, το κείμενο που στάλθηκε από την κυβέρνηση στους θεσμούς, το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο.

Τονίστηκε ότι είναι ειδικού σκοπού, αντίστοιχης διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ήδη εχει λάβει η χώρα και δίνεται έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών.

Όπως αναφέρουν πηγές, κεντρικό σημείο είναι η εργασιακές σχέσεις και η αύξηση της απασχόλησης και πως θα γίνουν με αλλαγές που θα διασφαλίζουν τα δικαίωμα.

Στο τραπέζι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν Μάιο του 2019

Αίνιγμα παραμένει το ζήτημα της ημερομηνίας διεξαγωγής των επόμενων δημοτικών εκλογών, καθότι δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να πραγματοποιηθούν κανονικά τον Μάιο του 2019.

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλετης δήλωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο προκύπτει πως ακόμα διεξάγονται συζητήσεις για την ακριβή ημερομηνία. Δηλαδή, εξετάζεται το αν θα ισχύσει από την προσεχή ή την επόμενη αναμέτρηση η αποσύνδεση των ευρωεκλογών από τις δημοτικές. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε η πρόταση, από κάποια στελέχη, να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.


Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και θα καθορίζει πως οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξάγονται κάθε Οκτώβριο, σε ξεχωριστή ημερομηνία από τις ευρωεκλογές.

Πάντως, η συζήτηση μεταξύ των μελών της πολίτης γραμματείας δεν κατέληξε σε αποφάσεις και το θέμα θα τεθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες. Πηγές πάντως εκτιμούσαν πως πιο πιθανό σενάριο είναι να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, όπου οι επόμενες κάλπες στους ΟΤΑ θα στηθούν ξεχωριστά από τις ευρωεκλογές.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad