Πίστεψε στον εαυτό σου. Τίποτε άλλο! - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Πίστεψε στον εαυτό σου. Τίποτε άλλο!


Δεν είναι λίγες οι φορές που θαυμάζουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με θάρρος και ψυχραιμία, ανθρώπους που καταφέρνουν να διατηρούν την ηρεμία τους, να παραμένουν σταθεροί ακόμη και στις κακοτυχίες της ζωής τους. Παρ’ όλες τις εξωτερικές πιεστικές καταστάσεις συνεχίζουν να δρουν χωρίς παρορμητισμό και σπασμωδικές κινήσεις.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στις προσωπικές κακοτοπιές, πιέζονται, απελπίζονται και νιώθουν ανήμποροι ψυχικά και σωματικά να αντεπεξέλθουν. Αυτή η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων τους ωθεί να αποξενωθούν, να απομονωθούν από τους γύρω τους (προσωπικές-φιλικές σχέσεις) αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν ποτέ βρεθεί κανείς μας σε μία τέτοια κατάσταση καλό θα ήταν να πάρει μία απόσταση από το πρόβλημα, να κάνει μία βαθύτερη ενδοσκόπηση και να επαναξιολογήσει από την αρχή τις καταστάσεις που τον απασχολούν. Στη συνέχεια αφού έχει περάσει κάποιος εύλογος χρόνος και σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα μπορεί να σχεδιάσει κάποιο σχέδιο και να το εκτελέσει.

Θα βοηθούσε αν εκφράζαμε τα συναισθήματά μας και δεν τα κρατούσαμε μέσα μας. Με το να αρνούμαστε την κατάσταση δεν κερδίζουμε κάτι… Όσο δυσάρεστο και επονείδιστο μπορεί να είναι ένα γεγονός οφείλουμε να το δεχτούμε και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με σθένος και δύναμη ψυχής. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε τούτη τη ζωή, εννοείται πως δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα πανεύκολα και με υπερβολική αισιοδοξία. Τα γεγονότα οφείλουμε να τα βάζουμε στη σωστή τους διάσταση, ούτε να τα υπερ-διογκώνουμε αλλά ούτε και να τα σμικραίνουμε. Όλες τις καταστάσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά.

Δεν χρειάζεται να βασανιζόμαστε χωρίς λόγο… Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τη λύση τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βαδίζουμε σταθερά και σε δρόμους που είμαστε σίγουροι πως μας ταιριάζουν και δεν μας επιβάλλονται από άλλους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, μόνο έτσι θα καταφέρουμε αποτελεσματικά να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο και θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Η πίστη στον εαυτό μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από την καλή τους την μεριά και με αισιοδοξία.

Πίστη λοιπόν στον εαυτό και ρεαλιστικές σκέψεις τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε …

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή»,

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, Γιάννης Ξηντάρας

ΠΗΓΗ:simvouleftikigamou.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad