Τέσσερις κανόνες για να σώσετε το παιδί σας από τους παιδόφιλους - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τέσσερις κανόνες για να σώσετε το παιδί σας από τους παιδόφιλους


Ο κόσμος μπορεί να μοιάζει εξαιρετικά τρομακτικός, ειδικά αν το μικρό σας χρειαστεί να κυκλοφορήσει μόνο του ή με τους φίλους του. Για να είστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύει είναι σημαντικό να του μάθετε τέσσερις βασικούς κανόνες που θα το σώσουν από παιδόφιλους, απατεώνες ή ανθρώπους που θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν.

«Κανείς δεν ζητάει βοήθεια απ’ τα παιδιά»

Αν κάποιος άγνωστος πλησιάσει το παιδί για να του ζητήσει να το βοηθήσει κάπου, ή να βοηθήσει κάποιον φίλο του, τότε σημαίνει ότι είναι ύποπτος. Και αυτό γιατί αν ένας μεγάλος χρειάζεται πράγματι βοήθεια, θα τη ζητήσει από έναν ενήλικα και όχι από ένα παιδί. Η συμβουλή είναι απλή και το περιεχόμενό της μπορεί εύκολα να γίνει σαφές από ένα μικρό παιδί –γιατί όχι κι απ’ το δικό σας;

«Πες το σύνθημα»

Ένα άλλο κόλπο είναι να συμφωνήσετε με το παιδί σε μία απλή, συγκεκριμένη λέξη που θα λειτουργεί σαν μεταξύ σας σύνθημα. Πείτε του, ότι στην περίπτωση που κάποιος άγνωστος το προσεγγίσει και χρησιμοποιήσει τη μαμά ή τον μπαμπά σαν δικαιολογία («η μαμά σου μου είπε να σε πάω σπίτι»/ «ο μπαμπάς μου ζήτησε να σου δώσω κάτι» κ.λπ) θα πρέπει να του ζητήσει να πει το σύνθημα. Αν ο άγνωστος «παγώσει», απορήσει, κομπιάσει κ.ο.κ., τότε το παιδί θα ξέρει πως βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο κανόνας του εσωρούχου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνέστησε στους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τον κανόνα του εσωρούχου. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι ένα στα πέντε παιδιά υπολογίζεται ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης, στατιστική πληροφορία που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόληψη.

Ο κανόνας συνοψίζεται στα εξής:

-Κανείς, άντρας ή γυναίκα, γνωστός ή άγνωστος, δεν έχει το δικαίωμα να σε φιλήσει, να σε χαϊδέψει ή έστω να σε ακουμπήσει εάν δεν το επιθυμείς.

-Έχει τεράστια σημασία –σε περίπτωση που νιώσουν άβολα- να ενημερώσουν έναν ενήλικα τον οποίον εμπιστεύονται και, μάλιστα, να επιμείνουν έως ότου κάποιος πάρει το θέμα στα σοβαρά.

–Για τα μικρά παιδιά, ο κανόνας «μην αφήνεις κανέναν να αγγίξει το εσώρουχό σου» μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, αφού θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να διακρίνουν τις προθέσεις όποιου έχουν απέναντί τους (το «καλό» απ’ το «κακό» άγγιγμα).

«Στάσου εκεί που είσαι και φώναξε βοήθεια»

Αν το παιδί πέσει θύμα επίθεσης, ίσως σκεφτεί να φύγει τρέχοντας, κινδυνεύοντας έτσι να παρασυρθεί σε μέρος-παγίδα χωρίς πολύ κόσμο. Αν αντιληφθεί ότι κάποιος το πιέζει να μπει σ’ ένα αυτοκίνητο/ το καταδιώκει σιωπηλά εδώ και ώρα ή του ζητάει κάτι ανάρμοστο ή κάτι που το κάνει να νιώθει άβολα, τότε προτείνετέ του να μείνει εκεί που είναι, εφόσον το σημείο είναι πολυσύχναστο και να φωνάξει δυνατά και καθαρά «βοήθεια». Οι πιθανότητες λένε, ότι ο επιτήδειος θα φοβηθεί και θα τραπεί σε φυγή.

Έχει, τέλος, σημασία να τονίσουμε, ότι κάθε τέτοια κουβέντα, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή κι ευαισθησία, χωρίς δραματικότητες και τρομακτικές ιστορίες που θα τραυματίσουν το παιδί. Ο σκοπός είναι να βελτιώσετε την άμυνά του, όχι να το τρομάξετε.

Πηγή: Mama365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad