«Μάστιγα» οι καισαρικές στην Ελλάδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Μάστιγα» οι καισαρικές στην ΕλλάδαΜετά από προσωπική έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, μαίας – υπεύθυνης του κέντρου μητρότητας και προετοιμασίας για τον φυσιολογικό τοκετό EimaiMaia.gr σε πολλές μαιευτικές κλινικές της Ελλάδας, ακολουθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ανά περιφέρεια για το έτος 2017, από τα οποία, εκτός από την τεράστια διείσδυση της πρακτικής των καισαρικών στην Ελλάδα, καταδεικνύονται κι άλλα... εξοργιστικά στοιχεία.

 Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τα ποσοστά καισαρικών τομών είναι... ανεξέλεγκτα.

Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, αντιπροέδρου του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας
Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, αντιπροέδρου του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας


Πρωταθλήτρια στις καισαρικές έρχεται η Δυτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα νοσοκομείου του Αγρινίου, στο οποίο για το έτος 2017 οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% και οι φυσιολογικοί μόλις το 17%, ή αλλιώς 303 καισαρικές και 66 φυσιολογικούς τοκετούς. Σε κλινική των Χανίων, οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 74,8% και οι φυσιολογικοί το 25,2%, ή αλλιώς 157 καισαρικές και 53 φυσιολογικούς τοκετούς. Ακολουθεί από την περιφέρεια Αιγαίου, ενδεικτικά το νοσοκομείο της Σύρου και ποσοστό καισαρικών 69% έναντι 31% φυσιολογικών, ή 109 καισαρικές και 49 φυσιολογικούς τοκετούς.

Στο ίδιο μοτίβο και μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Πάτρας, στο οποίο το ποσοστό καισαρικών ανέρχεται στο 67,4% και οι φυσιολογικοί τοκετοί στο 32,6%, ή αλλιώς 979 καισαρικές και 474 φυσιολογικοί τοκετοί. Αντίστοιχα, σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων το ποσοστό καισαρικών ανέρχεται στο 62,5% και οι φυσιολογικοί τοκετοί στο 37,5%, ή αλλιώς 768 καισαρικές και 460 φυσιολογικοί τοκετοί. Σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττικής, το ποσοστό καισαρικών ανήλθε στο 61% ενώ οι φυσιολογικοί τοκετοί ανήλθαν στο 39%.

Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για διάφορες νοσοκομειακές δομές, ανά περιφέρεια. Πιο αναλυτικά, η Κρήτη σε 705 γεννήσεις έχει 425 καισαρικές και 280 φυσιολογικούς τοκετούς. Κατόπιν, η Πελοπόννησος σε σύνολο 2.173 γεννήσεων, έχει 1.420 καισαρικές και 753 φυσιολογικούς, η Θεσσαλία σε 1.580 γεννήσεις έχει 836 καισαρικές και 744 φυσιολογικούς, τα Ιωάννινα σε 1.828 γεννήσεις έχουν 1.125 καισαρικές και 703 φυσιολογικούς, ενώ η Μακεδονία σε 2.079 γεννήσεις έχει 1.011 καισαρικές και 1.068 φυσιολογικούς.

​Προκύπτει η τεράστια αύξηση καισαρικών τομών πριν από κάθε επίσημη αργία, οι οποίες μάλιστα γίνονται στο ωράριο 8π.μ.-4 μ.μΚαι τα εξοργιστικά στοιχεία συνεχίζονται. Σύμφωνα και πάλι με δεδομένα που συνέλεξε η Κωνσταντίνα Νούσια, από μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττικής, προκύπτει η τεράστια αύξηση καισαρικών τομών πριν από κάθε επίσημη αργία, οι οποίες μάλιστα γίνονται στο ωράριο 8π.μ.-4 μ.μ. Στα ακόλουθα γραφήματα, εύκολα παρατηρεί κανείς την έκρηξη καισαρικών τομών σε συγκεκριμένες ημέρες, που προηγούνται αργιών.

Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται η κορύφωση των γεννήσεων με καισαρική τομή λίγες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη 13/02, την Τετάρτη 14/02 και την Πέμπτη 15/02 οι καισαρικές τομές είναι 9, 11 και 10 αντίστοιχα. Μέσα στις επόμενες δυο μέρες πέφτουν στο μισό, για να καταλήξουν την Κυριακή 18/02 σε 2 και την Καθαρά Δευτέρα σε μόνο μια καισαρική τομή.Καισαρικές τομές κατά τις τελευταίες 10 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής
Καισαρικές τομές κατά τις τελευταίες 10 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής


Ακολούθως, προ της αργίας της 25ης Μαρτίου 2018, φαίνεται η αυξημένη “κίνηση” των χειρουργείων τις ημέρες από Τετάρτη 21/03 ως και Σάββατο 24/03, ενώ ανήμερα της 25ης Μαρτίου δεν διεξάγεται καμία καισαρική τομή.Καισαρικές τομές κατά τις τελευταίες 10 μέρες πριν την 25η Μαρτίου σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής
Καισαρικές τομές κατά τις τελευταίες 10 μέρες πριν την 25η Μαρτίου σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής


Το ίδιο μοτίβο και κατά την εβδομάδα των Παθών. Στο πικ τους οι καισαρικές την Μεγάλη Τρίτη και σε φθίνουσα πορεία κατά τις επόμενες μέρες, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχουν μόνο 2 και 1 καισαρική αντίστοιχα.Καισαρικές τομές κατά τις τελευταίες 10 μέρες πριν το Πάσχα σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής
Ως εκ τούτου, γίνεται εμφανές ότι στην Ελλάδα αρκετές φορές, μια καισαρική τομή δεν διενεργείται ως ένα επείγον χειρουργείο με στόχο την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού, αλλά ενίοτε γίνεται γιατί βολεύει το ωράριο ή απλά γιατί έπεται κάποια αργία.

Πηγή:eimaimaia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad