Μερικά από όσα δεν λέγονται για τις εκλογές στη ΝΟΔΕ Κορινθίας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Μερικά από όσα δεν λέγονται για τις εκλογές στη ΝΟΔΕ Κορινθίας




Μετά το κλείσιμο της διαδικασίας της υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Κορινθίας και τις θέσεις των Τοπικών Οργανώσεων στο Νομό προκύπτουν αρκετά ζητήματα που θα συζητηθούν και θα επηρεάσουν την όλη εξέλιξη.

Σήμερα θα εντοπίσουμε μερικά από αυτά.



Ζήτημα 1ο : Η κρίση της άδειας καρέκλας

Η καθολική αποσύνδεση της εκλογής των μελών των Τοπικών Οργανώσεων από την εκλογή του Προέδρου της ΝΟΔΕ οδήγησε στο φαινόμενο της άδειας καρέκλας. Με άλλα λόγια, έχουν μείνει καρέκλες ορφανές με αποτέλεσμα κάποιες Τοπικές Οργανώσεις και μάλιστα μεγάλης πολιτικής σημασίας από πλευράς συγκέντρωσης ψηφοφόρων, να μη συμπληρώνουν ούτε καν σε υποψηφιότητες τον διαθέσιμο αριθμό θέσεων.

Στις περισσότερες Τοπικές Οργανώσεις ο αριθμός υποψηφίων συμπληρώθηκε ίσα ίσα και σε ελάχιστες θα υπάρξει αγωνία ακόμα και για τη θέση του Προέδρου.


Τι σημαίνει αυτό :

Μόνο ένας υποψήφιος Πρόεδρος, αν κρίνουμε από τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει, ασχολήθηκε πραγματικά με τη δομή της ΝΟΔΕ και των Τοπικών Οργανώσεων, και ενδιαφέρθηκε για τη στελέχωση ολόκληρου του μηχανισμού χωρίς να ενδιαφερθεί αποκλειστικά και μόνο για τη δική του καρέκλα.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη διοίκηση ενός κομματικού μηχανισμού που διατείνεται ότι είναι πανέτοιμος για Εθνικές Εκλογές.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι ασχολήθηκαν ελάχιστα έως καθόλου με το θέμα της στελέχωσης των Τοπικών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν σφαιρική αντίληψη του ρόλου που θέλουν να διεκδικήσουν και τον αντιλαμβάνονται με απόλυτα προσωποπαγή χαρακτηριστικά.




Ζήτημα 2ο : Όλοι για το Συνέδριο

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει το Συνέδριο της ΝΔ, με ποιες διαδικασίες και με ποιο βασικό αντικείμενο, σημειώθηκε υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των Συνέδρων της Κορινθίας.


Τι σημαίνει αυτό :

Τα Συνέδρια είναι μια άλλου επιπέδου διαδικασία. Συνήθως έχουν να κάνουν με την αλλαγή καταστατικών διατάξεων, με την εκλογή μελών και Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με την έγκριση προγραμματικών θέσεων κτλ κτλ..


Η παρουσία στις υποψηφιότητες για τις θέσεις των Συνέδρων, ανθρώπων που ελάχιστη σχέση είχαν στο παρελθόν με ανάλογες διαδικασίες στο χώρο της ΝΔ δείχνει ότι κάποιοι διεκδικούν να παρουσιάσουν στο επόμενο συνέδριο την Κορινθία σαν δικό τους "μαγαζί", ακόμα και αν δεν έχουν κερδίσει την εκλογή Προέδρου. Αυτό είναι πολύ σοβαρό για την κομματική δομή στο Νομό και αν συμβεί θα αφαιρέσει μερίδιο ισχύος από τον όποιο πιθανό εκλεγμένο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, εκτός αν και αυτός είναι επιθυμία των κάποιων.




Ζήτημα 3ο : Οι κάρτες και οι ανανεώσεις

Για μια ακόμα φορά μια εκλογική διαδικασία στη ΝΔ είναι ρευστή. Όταν ακόμα και σε πολιτιστικούς συλλόγους ο εκλογικός κατάλογος είναι συγκεκριμένος, στη ΝΔ συνεχίζουν να κάνουν εκλογές με τον εκλογικό κατάλογο στην ομίχλη. Από την εποχή της εκλογής Σαμαρά στη θέση του Προέδρου της ΝΔ, η έννοια του εκλογικού καταλόγου έχει ξεχειλώσει. Όποιος θέλει γράφεται ακόμα και την ώρα που πάει να ψηφίσει (Προεδρικές εκλογές ΝΔ), όποιος θέλει ανανεώνει την ιδιότητα του μέλους, ακόμα και 8 μέρες πριν τις εκλογές (4 Μαΐου λήξη εγγραφών, 13 Μαΐου οι εκλογές στις ΝΟΔΕ).


Τι σημαίνει αυτό :

Σύμφωνα με τον κανονισμό των εκλογών στις ΝΟΔΕ όπως αυτός έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο από την ίδια τη ΝΔ, οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι γίνονται γνωστοί μέχρι τις 7 Μαΐου (5 μέρες πριν την εκλογή). Η κάθε ανανέωση στοιχίζει 12 ευρώ και μπορεί να γίνεται μέσω internet. Ας μην αναλύσουμε σήμερα τι μπορεί να σημαίνει αυτό ακόμα και θεωρητικά.




Ζήτημα 4ο : Τα στελέχη του Μητρώου

Μαθαίνουμε ότι ούτε ένα στέλεχος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ δεν δήλωσε υποψηφιότητα για κάποια θέση είτε στο συμβούλιο της ΝΟΔΕ, είτε σε κάποια Τοπική Οργάνωση, είτε ακόμα και για Πρόεδρος.


Τι σημαίνει αυτό :

Σύμφωνα πάλι με τον κανονισμό της ΝΔ, όποιος έχει λάβει θέση στον κομματικό μηχανισμό, είναι δηλαδή στέλεχος, δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος βουλευτής εκτός αν παραιτηθεί 6 μήνες πριν τις εκλογές.

Αν υποθέσουμε ότι το Μητρώο Στελεχών φτιάχτηκε ακριβώς για να προετοιμαστούν στελέχη για τις κομματικές δομές, είναι εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι και όλες όσοι και όσες πήγαν στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να γίνουν στελέχη των κομματικών δομών, ΑΛΛΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Άρα και πάλι στελέχη στις ΝΟΔΕ και στις Τοπικές Οργανώσεις γίνονται τα πραγματικά στελέχη και όχι εκείνα του Μητρώου που τουλάχιστον στην Κορινθία όλα θέλουν να γίνουν βουλευτές.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :


Μόνο ένας υποψήφιος Πρόεδρος δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι αν εκλεγεί θα είναι Πρόεδρος Δομής και όχι Πρόεδρος αρκεί να είναι Πρόεδρος. Το χαμηλό ενδιαφέρον και οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των Τοπικών Οργανώσεων αυτό τουλάχιστον δείχνουν.

Στην Κορινθία φαίνεται να υπάρχει μια μάχη για τις θέσεις των Συνέδρων χωρίς να προκύπτει από κάπου ότι αυτή γίνεται συνειδητά και με βάση την εμπειρία. Εδώ συμπεραίνουμε ότι είτε κάποιοι θέλουν να πάνε βόλτα στο Συνέδριο (και είναι θεμιτό), είτε κάποιος ή κάποιοι ενδιαφέρονται πολύ για τους Συνέδρους της Κορινθίας ακόμα και αν δεν συμπληρώνονται οι θέσεις των Τοπικών Οργανώσεων ή ίσως ακόμα και αν δεν εκλεγεί ο Πρόεδρος που υποστηρίζουν. Κομματάκι παράξενο και λίγο αντι-παραταξιακό ως τακτική γιατί οι Σύνεδροι είναι η δύναμη του Προέδρου της κάθε ΝΟΔΕ στα Συνέδρια. Αν του το αφαιρέσεις αυτό, τότε ένας Πρόεδρος ΝΟΔΕ πηγαίνει στο Συνέδριο για εκδρομή.


Κανένα στέλεχος του Μητρώου τελικά δεν θέλει να γίνει στέλεχος. Όλοι και όλες βουλευτές. Εκτός αν τα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων, του Συμβουλίου της ΝΟΔΕ, και οι Πρόεδροι δεν θεωρούνται στελέχη και δεν πρέπει να αξιολογούνται τα προσόντα τους με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές του Μητρώου ...


Περισσότερα από την άλλη εβδομάδα.



Diogenis-press.gr


ΚΡΖ































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad