Εντός Μαΐου οι τελικές υπογραφές για Νηρέα - Σελόντα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Εντός Μαΐου οι τελικές υπογραφές για Νηρέα - Σελόντα



Σε αγώνα δρόμου θα αποδυθούν το επόμενο διάστημα οι νομικοί σύμβουλοι οι  οποίοι συμμετέχουν στην αγοραπωλησία των Νηρέα και Σελόντα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να υπογραφεί τελικώς η συμφωνία για την μεταβίβαση των δύο μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στην Amerra Capital, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής έπειτα από μια πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία, όπως έγκαιρα είχε γράψει το Capital.gr.

Έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης αποκλειστικότητας των τραπεζών με την Amerra στις 19/3 ξεκίνησε η διαδικασία για τη σύνταξη των τελικών κειμένων της συμφωνίας, με ορίζοντα το τέλος Απριλίου. Τα κείμενα της σύμβασης αγοραπωλησίας (sales an purchase agreement- SPA) εστάλησαν χθες από τα νομικά τμήματα των τραπεζών στην Amerra,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν από την πλευρά του αμερικανικού fund οι αντίστοιχοι έλεγχοι. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 11/5 που προβλέπει η σχετική προθεσμία θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης των Νηρέα και Σελόντα στην Amerra.

Εν συνεχεία, θα απαιτηθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού –πέραν της συνήθους διαδικασίας ελέγχου που πραγματοποιεί η Επιτροπή σε τέτοιες συμφωνίες- Νηρέας και Σελόντα αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στον κλάδο. Οι δύο εταιρείες μαζί θα έχουν μια παραγωγή στα επίπεδα των 70 χιλιάδων τόνων ιχθύων, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 370 εκατ. ευρώ που θα επιδιωχθεί να αυξηθούν.

Η διαδικασία έγκρισης από την ΕΠΑΝΤ μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες.  Όπως έχει σημειώσει το Capital.gr, παρά το μέγεθός τους, οι δύο εταιρείες μαζί δεν ελέγχουν συντριπτικά μεγάλο ποσοστό της εγχώριας αγοράς. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικά ζητήματα σε επίπεδο ΕΠΑΝΤ, αφού πέραν των άλλων υπάρχει ήδη μέρισμα από την πλευρά πωλητών και αγοραστή στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παραχώρηση κάποιων -μικρών και συγκεκριμένων- δραστηριοτήτων προκειμένου το deal να περάσει από την κρησάρα της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το Amerra έχει την υποστήριξη του Mubadala Investment Company, του sovereign fund του Άμπου Ντάμπι. Η Mubadala αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ανδρομέδα, της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας που εξαγόρασε (από την Global Capital) το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο. Η σύμπραξη των Ανδρομέδα - Νηρέα - Σελόντα  υπό την ομπρέλα της Amerra θα δημιουργήσει ένα σχήμα που θα διεκδικήσει ηγετική θέση στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας διεθνώς. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα έχει η Mubadala καθώς θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να εισαχθεί τεχνογνωσία και νέες πρακτικές που θα καταστήσουν το νέο σχήμα ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad