Γιατί η ΝΔ αντιδρά στο σενάριο τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019 - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Γιατί η ΝΔ αντιδρά στο σενάριο τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019


Το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών προβληματίζει το Μοσχάτο για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους

«Ο κ. Καμμένος εισηγήθηκε σήμερα δημοσίως οι εθνικές εκλογές και οι δημοτικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Αγνοούμε αν ο συνήθως μεταμφιεζόμενος υπουργός Αμύνης ντύθηκε σήμερα λαγός του κ. Τσίπρα. Η ιδέα, ωστόσο, του κ. Καμμένου επιβεβαιώνει ότι η χώρα κυβερνάται από ασόβαρους ανθρώπους». Αυτή ήταν η αντίδραση της ΝΔ με κάποιες ώρες καθυστέρηση στις χτεσινές πρωινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το πότε θα ήθελε τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η απάντηση αυτή του Μοσχάτου μόνο τυχαία δεν είναι και στην πραγματικότητα βγάζει στην επιφάνεια ένα άγχος που διακατέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη βασιμότητα του ως σεναρίου καθώς θα δημιουργήσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στην οδό Πειραιώς.

Γιατί όμως δεν επιθυμεί η ΝΔ την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών;

Διότι πρώτον, η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα ευνοήσει την κάθοδο περισσότερων γαλάζιων ανταρτών. Ειδικά στους δήμους οι γαλάζιες εσωκομματικές τριβές που θα ανακύψουν ενδέχεται να κοστίσουν και σε ψήφους στην κάλπη των εθνικών εκλογών ή να οδηγήσουν κάποιους δυσαρεστημένους στην αποχή. Άλλωστε σε αυτό το σενάριο της ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών θα μπουν σοβαρά διλήμματα στο Μοσχάτο για το τι θα κάνει με τα επίσημα χρίσματα σε γαλάζιους υποψηφίους αν στους δήμους επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων εκλογών του 2014 όπου η ΝΔ είχε δύο ή και περισσότερα ψηφοδέλτια. Το πρόβλημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί και στους τοπικούς βουλευτές και το αποτέλεσμα θα είναι η ΝΔ σε τοπικό επίπεδο να είναι διχασμένη με ότι μπορεί να σημαίνει στη συσπείρωση για τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Μάλιστα σε γαλάζια στελέχη εκφράζεται και ο φόβος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να κοστίσει εκλογικά σε απώλειες ψήφων και ποσοστών και να παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να καταστεί το έτσι κι αλλιώς δύσκολο σενάριο της αυτοδυναμίας σε απραγματοποίητο όνειρο.

Ο δεύτερος λόγος που κάνει τη ΝΔ να αντιδρά στην προοπτική της ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που θα έχει στην οργανωτική ενότητα και ετοιμότητα της ΝΔ να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Είναι γεγονός ότι ανέκαθεν οι αυτοδιοικητικοί της ΝΔ διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Ακόμα και σήμερα είναι η πιο συμπαγής και οργανωμένη δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν τη δυνατότητα να επιδρούν στις τοπικές κοινωνίες και να κατευθύνουν μάζες πολιτών διαμορφώνοντάς τους την πολιτική συμπεριφορά. Στην περίπτωση που εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα και με σκηνικό πολυδιάσπασης της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο λόγω απλής αναλογικής τότε το τελευταίο που θα έχουν στο μυαλό τους ακόμα και οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ είναι οι εθνικές εκλογές, καθώς θα προέχει γι’ αυτούς η δική τους εκλογική νίκη.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad