Ερμιόνη:Η ελληνική εκδοχή του all-inclusive - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ερμιόνη:Η ελληνική εκδοχή του all-inclusive


Ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα ως μια ολοκληρωμένη πρόταση διακοπών για όλη την οικογένεια
Πώς φαντάζεστε τις διακοπές σας;

Νομίζω ότι υπάρχουν χιλιάδες όνειρα και προσδοκίες καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή άδεια. Λίγο ως πολύ όμως, όλα συμφωνούν σε κάτι: στην ανάγκη του να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, να αλλάξουμε παραστάσεις και να ξεκουραστούμε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Οι προσδοκίες -και οι ελπίδες, θα έλεγα- είναι ακόμα μεγαλύτερες για όσους είναι γονείς. Ενδόμυχα, οι γονείς γνωρίζουμε ότι οι διακοπές δεν σημαίνουν κοκτέιλ στην παραλία και ατέλειωτες ώρες αράγματος. Γι’ αυτό, πολλοί από εμάς που δεν έχουμε την επιλογή ενός «εξοχικού», όπου τα παιδιά θα ξαμοληθούν σε πλατείες, αλάνες και παραλίες, διότι «όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε», επιλέγουμε all-inclusive ξενοδοχεία. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσουμε την έννοια του «ελληνικού χωριού», την αίσθηση της ασφάλειας και της «κοινότητας» ή «κοινοκτημοσύνης» του χώρου και των υλικών αγαθών.

Ψάχνοντας τέτοιες λύσεις, ανακάλυψα τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, μια ελληνική εκδοχή του all-inclusive. Πρόκειται για αγροκτήματα με ζώα ή φυτική καλλιέργεια, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα διαμονής και φαγητού με πρώτες ύλες «από τη γη στο τραπέζι». Γνωρίζοντάς τα καλύτερα συνειδητοποίησα δύο κοινά που έχουν όλα μεταξύ τους.

Πρώτον, σε όλα σου δίνεται η δυνατότητα να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση και την αγροτική ζωή. Πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ή ζώα με αυτόνομες -συνήθως- κατοικίες, όπου τα παιδιά νοιώθουν ελεύθερα και οι μεγάλοι ασφαλείς. Όποιος θέλει συμμετέχει σε ζυμώματα, μαγειρέματα, φροντίδα των ζώων και των καλλιεργειών.

Δεύτερον, οι δημιουργοί τους είναι της Ελλάδας οι «Σπαρταθλητές». Είναι αγρότες με πολλή αγάπη για τη γη και τον τόπο τους, αλλά έχουν και όραμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, έχουν και απογόνους με γνώσεις για να πάνε την παραγωγή τους ένα βήμα παραπέρα και να παρέχουν και υπηρεσίες φιλοξενίας.

Ένα τέτοιο βρίσκεται και στην Ερμιόνη της Αργολίδας.



Το παραθαλάσσιο αγρόκτημα Makis INN
Δίπλα στη λίμνη Θερμησία κοντά στην Ερμιόνη, κρυμμένο σε έναν ελαιώνα με διάσπαρτες ροδιές, βρίσκεται ένα παραθαλάσσιο αγρόκτημα. Η οικογένεια του Μάκη Κοροντίνη, η σύζυγος Νέλλυ και τα δυο παιδιά, Ιωάννης και Νίκος έχουν μετατρέψει μια παραθαλάσσια έκταση σε ένα παραγωγικό αγρόκτημα, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές κοντά στη φύση, το Makis INN, όπου το ΙΝΝ είναι το ακρωνύμιο της συζύγου και των δύο παιδιών.

Η κυρία Νέλλυ είναι από αυτούς τους ανθρώπους που ανακαλύπτεις σπάνια και θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό γι’ αυτό. Πληθωρική, εργατική, με αισθήματα ευγενικά και ανοιχτό μυαλό, κρατάει πάντα στα χέρια της κάτι που έχει φτιάξει η ίδια. «Ένα πιατάκι γλυκό αχλαδάκι με μύγδαλα, να κεράσω; Είναι το παραδοσιακό της Ερμιόνης. Θέλουν τα παιδιά χυμό ρόδι; Εδώ, δικό μας είναι», άκουγα να λέει στο διπλανό τραπέζι, καθώς εμείς ήμασταν έτοιμοι για παραγγελία, σχεδόν αγνοώντας τα παιδιά που έπαιζαν στον παιδότοπο κάτω από τα πεύκα.

Αυθεντικά ελληνικό all-inclusive: διαμονή σε όμορφα σπιτάκια πάνω στη θάλασσα, οικογενειακή ταβέρνα με προϊόντα από το αγρόκτημα, θάλασσα, παιδική χαρά, μαθήματα μαγειρικής, ζύμωμα ψωμιού, ψάρεμα, και ανάλογα την εποχή, λιομάζωμα και συλλογή ροδιού.

«Όποιος θέλει μπορεί να ξεκουραστεί, όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στις αγροτικές μας δουλειές, όποιος θέλει μπορεί να κάνει βόλτες στα πέριξ, να πεταχτεί και μέχρι την Ύδρα…», μου είπε ο Γιάννης, που είναι καλός μουσικός. Έπιασε το μπουζούκι κι άρχισε να παίζει στη μεγάλη παρέα που γίναμε όλοι καθώς έπεφτε το βραδάκι.

Και μας πήρε η νύχτα. Κι εμένα οι σκέψεις: Το να συντονιζόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο, μη επιτηδευμένο, με τους ρυθμούς της φύσης, μας απομακρύνει από τη δυτική αντίληψη που ταυτίζει τον υλισμό και τον καταναλωτισμό με το ευ ζειν. Και μάλλον αυτό είναι η μόνη μας ελπίδα για να κατακτήσουμε ξανά -έστω και πρόσκαιρα- τους πραγματικούς ρυθμούς της ζωής.

Δείτε περισσότερα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα στην Αργολίδα στη σελίδα makisinn.com.

Περισσότερα για προτάσεις διαμονής ιδανικές για οικογένειες θα βρείτε στη σελίδα www.mamakita.gr και τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad