Η Πελοποννήσια που θέλει να γίνει η πρώτη αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η Πελοποννήσια που θέλει να γίνει η πρώτη αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας


Η ομογενής πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Κουναλάκη - Τσακοπούλου, προκρίθηκε στον επόμενο γύρο για τη θέση του αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας, τερματίζοντας πρώτη και θα διεκδικήσει σε πέντε μήνες το πόστο με αντίπαλο τον Εντ Χερνάντες, ο οποίος επίσης ανήκει στους Δημοκρατικούς. Απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ»:

– Θα μονομαχήσετε με έναν Δημοκρατικό για το αξίωμα. Ποιες είναι οι διαφορές σας με τον Εντ Χερνάντες;
– Είμαι επιχειρηματίας, βοήθησα στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και υπήρξα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Κομίζω λοιπόν την εμπειρία μου τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο προκειμένου να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, καλύτερη Καλιφόρνια. Ο αντικυβερνήτης συμμετέχει στο Δ.Σ. των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Εχω υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσω τα δίδακτρα σε αυτά τα δύο ιδρύματα. Πλήρωνα 2.000 δολάρια τον χρόνο για να κάνω το μάστερ μου στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1992. Το ίδιο πρόγραμμα σήμερα στοιχίζει 62.000 δολάρια! Είμαι η μοναδική υποψήφια που διατύπωσα αυτήν τη δέσμευση και θα αγωνιστώ για τη μείωση του κόστους της ανώτατης εκπαίδευσης για τους φοιτητές της Καλιφόρνιας. Η πορεία της οικογένειάς μου για το αμερικανικό όνειρο πέρασε μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας. Μάχομαι για να κρατήσω το ίδιο μονοπάτι ανοιχτό για όλες τις οικογένειες της πολιτείας.

– Ως γυναίκα πιστεύετε ότι θα έχετε μεγαλύτερες δυσκολίες για να εκλεγείτε; Μεταξύ του μισογυνισμού του Τραμπ και του κινήματος #metoo, θεωρείτε ότι είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για τις γυναίκες να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα; 
– Βλέπουμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος σε άνδρες και γυναίκες να ψηφίσουν γυναίκες με προσόντα. Εχω σοβαρές πιθανότητες να γίνω η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της πολιτείας και υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός γύρω από αυτήν την προοπτική.

– Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα καθήκοντά σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;
– Κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ έχει έναν αντικυβερνήτη σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον κυβερνήτη. Και σε κάθε πολιτεία το αξίωμα έχει διαφορετικές αρμοδιότητες. Εδώ στην Καλιφόρνια π.χ. ο αντικυβερνήτης αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνήτη κάθε φορά που εκείνος βρίσκεται εκτός πολιτείας. Ο αντικυβερνήτης επίσης συμμετέχει σε Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως ήδη ανέφερα, αλλά και της Επιτροπής Διαχείρισης Γης της Καλιφόρνιας, της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης στην Καλιφόρνια κ.λπ. Συχνά αποκαλείται Bully Pulpit (σ.σ. έναν όρο που πρωτοχρησιμοποίησε ο Τίοντορ Ρούζβελτ για να περιγράψει μια θέση που παρέχει τη δυνατότητα της έκφρασης γνώμης αλλά και της επιρροής της κοινής γνώμης), όπου δηλαδή ο αντικυβερνήτης έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την πολιτική, που κρίνεται η πλέον απαραίτητη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

– Εχετε περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες; Θα μπορούσατε να είστε υποψήφια πρόεδρος σε δέκα χρόνια από τώρα; 
– Πολλοί μου κάνουν αυτήν την ερώτηση επειδή ο σημερινός μας αντικυβερνήτης, ο Γκάβιν Νιούσαμ, είναι πιθανό να γίνει κυβερνήτης. Εγώ ανυπομονώ να αδράξω την ευκαιρία να φέρω εις πέρας αυτό το έργο, με όλες μου τις δυνάμεις και με πολλή ενέργεια. Εχουμε ακόμη πέντε μήνες ώς τις εκλογές και θα συνεχίσω να ταξιδεύω στην υπέροχη πολιτεία μας, να μιλώ σε ψηφοφόρους και να παρουσιάζω την ατζέντα μου στα επιμέρους ζητήματα.

– Διάβασα την αποδοκιμασία σας προς την Εθνική Ενωση υπέρ της Οπλοκατοχής (NRA) στον λογαριασμό σας στο Τουίτερ. Πώς γίνεται το NRA να παραμένει τόσο ισχυρό και να μην μπορεί να αναχαιτιστεί ακόμη και έπειτα από τόσο φρικιαστικές επιθέσεις, σαν την πιο πρόσφατη στη Φλόριντα για παράδειγμα αλλά και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο;  
– Πιστεύω πραγματικά ότι το κλίμα αλλάζει σε αυτό το ζήτημα. Θα χρειαστεί μία εξέγερση στους κόλπους της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να αναχαιτιστεί η NRA και να θεσπιστούν νόμοι για την θωράκιση από την οπλοκατοχή. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθεί αληθινή αλλαγή στο ζήτημα.

– Μου είπατε ότι η οικογένειά σας κατάγεται από την Αρκαδία και ο σύζυγός σας από την Κρήτη. Ποια ήταν η τελευταία φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα; 
– Ο πατέρας μου και οι γονείς του συζύγου μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έπαιζε πάντα έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας. Αν και η οικογένειά μας είχε πολύ ταπεινή καταγωγή (η «yaiya» μου, όπως και του άνδρα μου, ήταν αγράμματη) δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για την καταγωγή μας. Προσπαθούμε να ερχόμαστε κάθε χρόνο και να φέρνουμε και τα παιδιά μας, ώστε να γνωρίζουν την εθνική τους κληρονομιά. Το τελευταίο μου ταξίδι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν συμμετείχα ως ομιλήτρια στο New York Times Democracy Forum.

– Υπήρξαν διάφορα ρεπορτάζ ότι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Τραμπ. Είναι κάτι που παρατηρήσατε κι εσείς; 
– Οχι δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Εδώ στην Καλιφόρνια όμως οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε αναλογία 2 προς 1, είναι αληθινά αντιδημοφιλής εδώ.

– Θητεύσατε διπλωμάτης στη Βουδαπέστη από το 2010 ώς το 2013. Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας για την πορεία της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Ορμπαν. Θεωρείτε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση; 
– Ο 21ος αιώνας φέρνει πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του σκεπτικισμού απέναντι στη δημοκρατία. Ανησυχώ γι’ αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό κατέβηκα στην πολιτική. Οι Ελληνες εφηύραν τη δημοκρατία και ο Πλάτων έλεγε ότι εχθρός της δημοκρατίας είναι το χάος. Οι πολίτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να ενωθούν και να αναγνωρίσουν ότι η δημοκρατία μπορεί να είναι σύνθετη, ενίοτε αναποτελεσματική, αλλά είναι πολύ καλύτερη από οιαδήποτε εναλλακτική.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad