Οι γυναίκες είναι πιο εργατικές από τους άνδρες - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οι γυναίκες είναι πιο εργατικές από τους άνδρες


Εργάζονται 7,2 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα ενώ οι άνδρες 6,5 ώρες - Συμπεριλαμβάνονται οι οικιακές εργασίες που δεν αμείβονται 
Μπορεί να άργησαν να βγουν στην αγορά εργασίας,αλλά φαίνεται ότι πήραν φόρα... 

Σε ολόκληρο τον κόσμο,οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Η θεωρία ότι οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου ιδρώνουν περισσότερο στη δουλειά απ' ότι οι γυναίκες καταρρίπτεται με βάση τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας.

Το ωραίο και αδύναμο φύλο αναδεικνύεται ως το πιο εργατικό αλλά και το πιο... ριγμένο σε σχέση με τα δύο φύλα.

Η έρευνα,που διεξήχθη σε 75 χώρες του πλανήτη από τη διεθνή οργάνωση «MenCare», δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν επιφορτιστεί ως επί το πλείστον με τις δουλειές του σπιτιού αλλά και την ανατροφή των παιδιών, εργάστηκαν το 2017 7,2 ώρες κατά μέσο την ημέρα ενώ οι άνδρες 6,5 ώρες. Οι γυναίκες εργάστηκαν δηλαδή πέρυσι 39 ώρες περισσότερες απ΄ότι οι άνδρες.

«Οι γυναίκες δεν αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες αλλά εργάζονται και περισσότερο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσής της η οργάνωση MenCare .
Στην έρευνα, υπό τον τίτλο: «Ώρα για δράση», οι ειδικοί συνέκριναν σε πέντε ηπείρους τον χρόνο που αφιερώνουν στην εργασία (οικιακή και επαγγελματική) τα δύο φύλα. Το συμπέρασμα:οι γυναίκες είναι πιο εργατικές από τους άνδρες.

Έρευνα της «MenCare» σε 75 χώρες (στοιχεία 2017) 

Δυτική Ευρώπη -Βόρεια Αμερική

Το 2017, οι γυναίκες στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική εργάστηκαν συνολικά 7,2 ώρες κατά μέσο την ημέρα, σε σύγκριση με 6,5 ώρες για τους άνδρες.

Από αυτές, τις 7,2 ώρες, 4,5 ώρες τις αφιέρωσαν σε δουλειές του σπιτιού και μόνο για τις 2,7 ώρες έλαβαν αμοιβή.

Οι άνδρες εργάστηκαν χωρίς να πληρωθούν 2,3 ώρες την ημέρα ενώ πληρώθηκαν για 4,2 ώρες - κι έλαβαν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες.

Λατινική Αμερική 

Στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 8,3 ώρες την ημέρα (για τις 5 ώρες δεν έλαβαν χρήματα, πληρώθηκαν για τις 3,3 ώρες). Αντιθέτως,οι άνδρες εργάστηκαν καθημερινά κατά μέσο όρο 7,7 ώρες (1,6 ώρες αμισθί και 6,1 ώρες με αμοιβή).

Μέση Ανατολή- Βόρεια Αφρική 

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τα δύο φύλα εργάστηκαν λιγότερο το 2017: 6 ώρες κατά μέσο όρο ημερησίως για τις γυναίκες (4,9 ώρες χωρίς μισθό και 1,1 ώρες με αμοιβή ) και 5,6 ώρες για τους άνδρες (1,6 ώρες χωρίς μισθό και 4 ώρες με αμοιβή).

Νότια Ασία

Η πιο άνιση αναλογία μη αμειβόμενης εργασίας εντοπίζεται στη Νότια Ασία, όπου οι γυναίκες αφιέρωσαν το 2017 4,8 ώρες οικιακής εργασίας την ημέρα, σε σύγκριση με 0,9 ώρες για τους άνδρες.

Ανατολική Ασία και Ειρηνικός

Oι γυναίκες εργάστηκαν 7,7 ώρες κατά μέσο την ημέρα (συμπεριλαμβάνεται η οικιακή εργασία) ενώ οι άνδρες 6,8 ώρες (συμπεριλαμβάνεται και η οικιακή εργασία).

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- Κεντρική Ασία 

Οι γυναίκες εργάστηκαν, κατά μέσο όρο, 7,4 ώρες ημερησίως ενώ οι άνδρες 6,2 ώρες.


Υποσαχάρια Αφρική

Οι γυναίκες εργάστηκαν 7,1 ώρες την ημέρα,κατά μέσο όρο, ενώ οι άνδρες 6,1 ώρες.

Ισοτιμία -μία επείγουσα προτεραιότητα 

Αν και οι γυναίκες εργάζονται γενικά περισσότερο από τους άνδρες, εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο, σημειώνει η έκθεση επισημαίνοντας πως αυτό συμβαίνει γιατί επικεντρώνονται κυρίως στις οικιακές εργασίες. Επιπλέον, αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εργαζομένων με μερική απασχόληση στις εταιρείες.

Όσον αφορά τις μισθολογικές αμοιβές των γυναικών,η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι θα χρειαστούν 75 χρόνια για να υπάρχει μία μισθολογική ισότητα των δύο φύλων.
Για την διεθνή οργάνωση «MenCare»:«Η επίτευξη ισότητας στην απλήρωτη οικιακή εργασία αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ευημερία των παιδιών, των οικογενειών και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο - είναι ώρα να λάβουμε μέτρα για να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον στόχο», καταλήγει η έκθεση.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad