Πώς να διαλέξετε ελαστικά για το αυτοκίνητο και ποια είναι η σωστή εποχή για αλλαγή - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Πώς να διαλέξετε ελαστικά για το αυτοκίνητο και ποια είναι η σωστή εποχή για αλλαγή


Τα λάστιχα ζορίζονται και απειλούνται πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες

Βρισκόμαστε στο θερινό τρίμηνο του έτους, στο οποίο μάλιστα οι περισσότεροι «γράφουμε» τα πιο πολλά (αναλογικά) χιλιόμετρα του χρόνου, οδηγώντας.

Η συγκυρία αυτή -όσο και αν ακούγεται περίεργο-, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε τα μεταχειρισμένα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, παρά το ότι, οι περισσότεροι πιστεύουμε πως πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προκειμένου με καινούρια λάστιχα, να «αμυνθούμε», καλύτερα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ε, λοιπόν, όχι. Η πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών, είναι πριν ξεκινήσει για τα καλά το καλοκαίρι και οι ζέστες, παρά πριν τον χειμώνα με τις βροχές και τα κρύα.

Ο λόγος, απλός και ευκατάληπτος.

Ο μεγάλος «εχθρός» των παλαιών, ταλαιπωρημένων ελαστικών, δεν είναι το κρύο, η βροχή, το χιόνι ή ο πάγος, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες της ασφάλτου.

Τα λάστιχα -ειδικά τα πολυκαιρισμένα με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους- ζορίζονται και απειλούνται πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι μεγάλες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον ταλαιπωρημένο σκελετό (αυτό που βρίσκεται πίσω από την εξωτερική εικόνα), είναι πιθανόν να δημιουργήσουν απότομη ρήξη του σκελετού (αυτό που ονομάζουμε γενικώς και αορίστως, λινά), το κοινώς λεγόμενο κλατάρισμα, που οδηγεί άμεσα σε καταστάσεις πανικού, ανάλογου με την ταχύτητα και τις συνθήκες που επικρατούν στο όποιο σημείο συμβεί αυτό.

\

Επιπλέον, η οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι –κατά τεκμήριο- χαλαρή, «ανυποψίαστη», με πολλές πηγές αποπροσανατολισμού (κουβεντούλα με τους συνεπιβάτες, δυνατή μουσική, θέα της φύσης, κ.ά.), που σε μια απότομη απόκλιση από την πορεία (αυτό συμβαίνει στην περίπτωση κλαταρίσματος), κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο του οδηγού, στην προσπάθεια ελέγχου του οχήματος.

Αντίθετα, τους χειμερινούς μήνες, οδηγώντας σε ολισθηρούς δρόμους με φθαρμένα ελαστικά, όλοι είμαστε υποψιασμένοι για το ενδεχόμενο γλιστρήματος και κατά συνέπεια πιο έτοιμοι να αντιδράσουμε αν αυτό συμβεί.

Στην βάση λοιπόν της παραπάνω συλλογιστικής, αν σιμά κοντά το όχημά μας χρειάζεται φρέσκα ελαστικά, δεν πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά να κάνουμε την αντικατάσταση πριν το καλοκαίρι, προκειμένου να μην βρεθούμε –εν αιθρία- προ απρόβλεπτων, δύσκολα ελεγχόμενων καταστάσεων.

Πέραν αυτού, καλό είναι (και όχι μόνο το καλοκαίρι), να ελέγχουμε συχνά πυκνά τις πιέσεις των ελαστικών μας, χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο μετρητή και ακολουθώντας επακριβώς την πρόταση του κατασκευαστή (αναγράφεται στο owners manual, ή σε κάποια από τις πόρτες, ή στο καπάκι του δοχείου καυσίμων).Ακόμα περισσότερο και ειδικά το καλοκαίρι, απαιτείται να βλέπουμε κάθε τόσο τα ελαστικά μας, προσέχοντας μήπως παρουσιάζουν ραγάδες, ή εξογκώματα (τα λεγόμενα βυζιά), ή ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα τους (αυτό σημαίνει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των τροχών).

Τέλος, στην περίπτωση αντικατάστασης, ακολουθούμε πιστά τόσο την διάσταση που προτείνει ο κατασκευαστής, όσο και τον δείκτη ταχύτητας, γιατί μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι πως έχουμε το κατάλληλο ελαστικό για το όχημά μας.

Αν πάλι υπάρχει δυνατότητα επιλογής διάστασης, τότε αναλογιζόμενοι ότι οι ελληνικοί δρόμοι είναι συνήθως κακοτράχαλοι, βρεγμένοι, βρώμικοι και γλιστεροί, πρέπει να επιλέγουμε ένα ελαστικό όσο πιο στενό, με όσο το δυνατόν υψηλότερο προφίλ και όσο πιο μαλακό πέλμα.

Η καλύτερη επιλογή συνοδεύεται και από «φρέσκια» παραγωγή

Η ημερομηνία παραγωγής γράφεται στο πλάι κάθε ελαστικού μέσα σε ένα οβάλ πλαίσιο με 4 αριθμούς. Αν π.χ. οι αριθμοί είναι 1218, αυτό σημαίνει ότι, το ελαστικό έχει παραχθεί την 12η εβδομάδα του 2018.

Βέβαια, στα σύγχρονα ελαστικά η ημερομηνία παραγωγής δεν παίζει και μεγάλο ρόλο, καθώς η ηλικία του ελαστικού αρχίζει να μετρά από την ημέρα που θα φορεθεί για πρώτη φορά σε ζάντα, εφόσον όμως, μέχρι εκείνη την ημέρα είναι αποθηκευμένο σε μέρος σκοτεινό, ξηρό με θερμοκρασία περί τους 8-10 βαθμούς. Επειδή όμως οι παραπάνω συνθήκες είναι έως απίθανο να ελεγχθούν από τον πελάτη, η επιπλέον εξασφάλιση έρχεται από την όσο πιο δυνατόν πρόσφατη παραγωγή.

Εκτός των παραπάνω και στα ελαστικά ισχύει ο κανόνας του «ότι πληρώνεις παίρνεις», γεγονός που πρέπει να σας κρατά μακριά από επαγγελματίες που σας δίνουν κατά πολύ φθηνότερη τιμή το ίδιο ακριβώς λάστιχο σε σχέση με άλλους συναδέλφους των.

Σημαντικό για την σωστή λειτουργία και την αύξηση της ζωής των ελαστικών, είναι η προσεκτική τοποθέτηση στην ζάντα, η σωστή ζυγοστάθμιση και η ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου, μαζί και με την συχνή παρακολούθηση της πίεσης.Η προσφιλής –σε πολλούς- αλλαγή δυο μόνο ελαστικών δεν συνίσταται, αλλά στην περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, τότε τα καινούρια ελαστικά τοποθετούνται στους πίσω τροχούς του οχήματος, γιατί η όποια παρέκκλιση του πίσω μέρους (εξ αιτίας γλιστρήματος, ή κλαταρίσματος) αιφνιδιάζει περισσότερο τον οδηγό, από την παρέκκλιση του εμπρός μέρους.

Περισσότερα, το φθινόπωρο, όταν θα μιλήσουμε για ελαστικά βροχής, λάσπης, χιονιού και πάγου.

Καλό καλοκαίρι με όμορφες και ασφαλείς διαδρομές.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad