«Ορέστης» του ΚΘΒΕ Παρασκευή στην Επίδαυρο -Με ηλεκτρική κιθάρα, σκαλωσιές και μολότοφ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

«Ορέστης» του ΚΘΒΕ Παρασκευή στην Επίδαυρο -Με ηλεκτρική κιθάρα, σκαλωσιές και μολότοφ


Η τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη, μετά το δυναμικό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη και τις παραστάσεις στην Κύπρο, θα παρουσιαστεί 3 και 4 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη. Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Μαζί τους μία πλειάδα σημαντικών ηθοποιών: Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη, Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος, Δημήτρης Μορφακίδης:  Πυλάδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας, Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη, Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως, Χρήστος Στέργιογλου: Τρώας, Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος.

Όσοι την είδαν μιλούν για μία διαφορετική παράσταση με ηλεκτρική κιθάρα και σημερινά στοιχεία, όπως σκαλωσιές στο παλάτι του Αργους, γυαλιά ηλίου για την Ωραία Ελένη και μολότοφ, στοιχεία που κρατούν «ζωντανο» ως το τέλος το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.



Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη θεωρείται ότι είναι το τελευταίο έργο του ποιητή το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του ποιητή από την Αθήνα και την εγκατάστασή του στη Μακεδονία.

Ο ερειπωμένος οίκος των Ατρειδών, οι δεσμοί της αδελφικής αγάπης και της πιστής φιλίας. Τρεις πρωταγωνιστές με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους  μέσα σ’ έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής. Ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.


Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας, Ο Από Μηχανής Θεός της παράστασης

«Ορέστης», μια σύγχρονη ματιά στο μύθο των Ατρειδών. Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά.


Με μωβ τουαλέτα και μαύρα γυαλιά, η Ωραία Ελένη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη

«Ο Ευριπίδης γράφει τον «Ορέστη» σε μια αντιηρωική εποχή και το μυθικό περιβάλλον του έργου αντανακλά αυτή τη συνθήκη» αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Αναστασάκης. «Σήμερα ζούμε μια αντίστοιχη περίοδο – και δεν εννοώ μονάχα στην Ευρώπη και δεν εννοώ μονάχα στα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου οι αξίες κλονίζονται και η ανάγκη για επιβίωση βγάζει στο φως τη θνητή μας φύση, ανεβαίνει σήμερα ο «Ορέστης». Τα πρόσωπα αγριεύουν, οι ψυχές ταράζονται, οι σκέψεις μας θολώνουν. Πώς να είσαι ψύχραιμος και από πού να κρατηθείς όταν το αίμα βράζει μέσα μας και γύρω μας, όταν το Τέλος πλησιάζει καλπάζοντας;
Τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε με την παράστασή μας. Αλλά και τη θέση μιας πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας. Κι αν κάτι μας διαφοροποιεί από το Μύθο του Ορέστη είναι πως όλοι μας ξέρουμε ότι «από μηχανής θεοί» δεν υπάρχουν πια» καταλήγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.


Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού

Δυνατότητα μεταφοράς με πούλμαν προς και από την Επίδαυρο:

Οι θεατές των παραστάσεων του «Ορέστη» μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Επίδαυρο με εισιτήριο 11€. Η κράτηση θέσεων για το λεωφορείο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (greekfestival.gr) με τον κωδικό που αναγράφεται στο εισιτήριο.
Κρατήσεις γίνονται μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας από την παράσταση.

Ο Κώστας Σαντάς στο ρόλο του Τυνδάρεως με πένθος στο μανίκι

Η παράσταση επιστρέφει στο Βασιλικό θέατρο της Θεσσαλονίκης στις 13, 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου

Το ΚΘΒΕ ανακοινώνει ότι αφιερώνει στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη τις 2 παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ορέστης» που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου.



Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad