Ο άνεμος ξεσκέπασε τους αμπελώνες. Μείωση παραγωγής αναμένεται στην Κορινθία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο άνεμος ξεσκέπασε τους αμπελώνες. Μείωση παραγωγής αναμένεται στην Κορινθία


Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο για τους αμπελώνες της Κορινθίας και ειδικότερα στην περιοχή της Νεμέας, όπου η παραγωγή φτάνει τους 15.000 τόνους, με το κόκκινο Αγιωργίτικο να κυριαρχεί και τα λευκά να ανεβαίνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας, Θοδωρή Τσάνο, «η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση του λευκού οίνου τα τελευταία χρόνια οδήγησε τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις οίνου στην καλλιέργεια περισσότερων λευκών ποικιλιών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σε όλο το φάσμα».

Τα προβλήματα περονόσπορου που έχουν παρουσιαστεί και η εμφάνιση λίβα σε σχέση με την υγρασία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αύξηση της παραγωγής και ήδη όλοι προσανατολίζονται σε μια παραγωγή ίδια με την περσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι, ο Θοδωρής Τσάνος τονίζει στην «ΥΧ» ότι «εάν βρέξει το επόμενο τριήμερο, τα προβλήματα για τα οινοποιήσιμο σταφύλι θα αυξηθούν κατά πολύ. Σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι, τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλά, αφού είχαμε πολλές βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και αναμένονται και άλλες ακόμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σαπίσει η σταφίδα».

Ζημιές

Μεγάλη μείωση της παραγωγής βλέπει και ο Γιώργος Δαρδάνης από τον Συνεταιρισμό Στιμάγκας: «Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το μεσημέρι της Δευτέρας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φωτιά ο δυνατός άνεμος ξεσκέπασε όλους τους αμπελώνες, καταστρέφοντας τα προστατευτικά δίχτυα που είχαμε βάλει. Εάν βρέξει τώρα, καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μείωση της παραγωγής, αλλά την έκτασή της θα την καθορίσουν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου Κορινθίας, Χρήστος Μερκούρης, που σημειώνει ότι «η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 20% τουλάχιστον, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Το κρίσιμο διάστημα είναι τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου, που δεν πρέπει να βρέξει».

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad