«Τίτλοι τέλους» για τις λάμπες αλογόνου από 1η Σεπτεμβρίου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

«Τίτλοι τέλους» για τις λάμπες αλογόνου από 1η Σεπτεμβρίου


Για περίπου 60 χρόνια, οι λάμπες αλογόνου φώτιζαν τα σπίτια και τους δρόμους. Από την 1η Σεπτεμβρίου, όμως, αυτό θα ανήκει στο παρελθόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να τις απαγορέψει.

Τα αποθέματα που υπάρχουν θα πωληθούν ενώ αναμένεται συνολική στροφή σε λαμπτήρες LED, που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και θα μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου και η σταδιακή εξάλειψη των λαμπτήρων αλογόνου αναμένεται να προκαλέσει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15 εκατ. τόνους ετησίως, μια ποσότητα που αντιστοιχεί με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Πορτογαλία σε ετήσια βάση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Η εταιρία Philips υπολογίζει πως για τον καταναλωτή η αλλαγή αυτή θα σημαίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων ως και 130 ευρώ το χρόνο, καθώς οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. 

Ωστόσο, κατά τον Τζόναθαν Μπούλοκ, εκπρόσωπο για θέματα ενέργειας του κόμματος της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), «η απόπειρα της ΕΕ να απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου είναι λάθος γιατί οι καταναλωτές θα έχουν οικονομική ζημιά και είναι πάντα οι φτωχότεροι που υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές».

«Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής και για το τι λαμπτήρα θα επιλέξει κανείς δεν μπορεί να επιβάλλεται από την ΕΕ», σημειώνει σε σχόλιό του στην βρετανική εφημερίδα.     

Σημειώνεται πως οι λάμπες αλογόνου είναι φθηνότεροι αλλά έχουν μέσο χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, ενώ οι LED περίπου 15 με 20 χρόνια.

Ο Έλλιοτ Γουίτινγκτον, διευθυντής της οργάνωσης του Πρίγκιπα της Ουαλίας που κάνει καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης των λαμπτήρων αλογόνου δηλώνει: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να επιδρά στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να κάνουμε κάτι. Απαγορεύεις πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και


ΠΗΓΗ:msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad