Ο Ισθμός της Κορίνθου δεν είναι μόνο μια διώρυγα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ο Ισθμός της Κορίνθου δεν είναι μόνο μια διώρυγα

Ένα αφιέρωμα από το CNN Greece
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους ξένους τουρίστες μετά τον Παρθενώνα είναι η διώρυγα της Κορίνθου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουν από την Αττική στην Πελοπόννησο και να μην σταματήσουν στην παλιά γέφυρα για την δουν και να τραβήξουν φωτογραφίες.


Μπορεί η τουριστική της εκμετάλλευση να μην είναι ακόμη ανάλογη, άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη της διώρυγας που αποτέλεσε το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στην Ελλάδα το 19ο αιώνα.

Καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες κάνουν το διάπλου της διώρυγας και πολλές δράσεις προσελκύουν καθημερνά κόσμο, που θέλει να έχει μια εμπειρία στο μεγάλο κανάλι. Μπάντζι τζάμπινγκ, διάπλους με κανό καγιάκ ή με σανίδα σερφ, αγώνες κολύμβησης και άλλες δραστηριότητες γίνονται καθημερινά ή εποχιακά, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία του μουσείου της διώρυγας με αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και αρχείο από την εποχή της έναρξης των εργασιών μέχρι σήμερα.

 Διέλευση κρουαζιερόπλοιου από τη διώρυγα. Πηγή: Διώρυγα της Κορίνθου

Η περιοχή του Ισθμού λόγω της θέσης της κατοικήθηκε από την 5η χιλιετία προ Χριστού γνωρίζοντας τεράστια ανάπτυξη από την κλασσική εποχή και μετά. Για τους περισσότερους η περιοχή του Ισθμού είναι ταυτισμένη με τη διώρυγα κάτι που όμως την αδικεί καθώς είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία λόγω της θέσης της και αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Μια γνωριμία με την περιοχή αξίζει γιατί πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει, διαθέτει πολύ καθαρές παραλίες όπως τα λουτρά της Ωραίας Ελένης και οι Κεχριές και το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει βάση για εξορμήσεις σε πολλούς κοντινούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Το εκπληκτικό μωσαϊκό στα ρωμαϊκά λουτρά, στην αρχαία Ισθμία.

Στην αρχαία Ισθμία γίνονταν τα Ίσθμια οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αγώνες της αρχαιότητες μετά τους Ολυμπιακούς οι οποίοι ξεκίνησαν το 582 πΧ και σταμάτησαν μετά την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους το 46 μΧ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ισθμίας μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός ούτε προτεραιότητα για τον επισκέπτη σήμερα. Ωστόσο αξίζει μια επίσκεψη στον τόπο που γίνονταν τα Ίσθμια και στο μουσείο που μεταξύ άλλων εκτίθενται τα υαλοθετήματα των αρχαίων Κεχρεών που βρεθήκαν σε ναυάγιο πλοίου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στο αρχαίο λιμάνι της περιοχής.


Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, το στάδιο και το θέατρο, και τα ρωμαϊκά λουτρά όπου διατηρείται σε άριστη κατάσταση ένα τεράστιο μωσαϊκό παρόμοιο με αυτά στην Όστια και Πομπηία.

Ο ναός της Αφροδίτης στις Κεχρεές

Η Ισθμία είναι ένας ιστορικός τόπος με μοναδικά ιστορικά μνημεία με πρώτο και καλύτερο το αρχαίο Δίολκο, που θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνικό έργο του αρχαίου κόσμου. Ο Δίολκος - ένωνε τον κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο μεταφέροντας πλοία, εμπορεύματα, αλλά και ιδέες κάνοντας την Κόρινθο εμπορικό και πνευματικό κέντρο.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει σήμερα τα ερείπια του αρχαίο Διόλκου στην βόρεια έξοδο του Ισθμού προς τον Κορινθιακό κόλπο στην περιοχή της Ποσειδωνίας και να επισκεφθεί το Κέντρο Ιστορίας και επιστήμης Γραμμή του Χρόνου όπου θα μάθει για την ιστορία τόσο του Διόλκου όσο και της διώρυγας.

Ερείπια του αρχαίου Δίολκου στην περιοχή της Ποσειδωνίας

Ο Δίολκος είχε περίπου 7,5 χιλιόμετρα μήκος και θεωρείτο ένα θαύμα της μηχανικής καθώς η κατασκευή του εκμεταλλευόταν τις κλίσεις του εδάφους. Το καλύτερα διατηρημένο κομμάτι του δεν είναι επισκέψιμο καθώς βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της σχολής του Μηχανικού στο Λουτράκι.
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως ότι έχει εγκριθεί η ανάπλαση και ανάδειξη του Δίολκου με ένα πρόγραμμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ ώστε το μνημείο να γίνει επισκέψιμο καλαίσθητο.

Video: A. Παπαφωτίου: Δίολκος, το σημαντικότερο τεχνικό έργο του αρχαίου κόσμου

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος στην περιοχή είναι το αρχαίο λιμάνι των Κεχρεών που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από το Λουτράκι.
Από το λιμάνι των Κεχρεών απέπλευσε για την Έφεσο ο Απόστολος Παύλος το 51μΧ και σήμερα είναι μια από τις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής με τους λουόμενους να κάνουν το μπάνιο τους ανάμεσα στα ερείπια των ναών της Αφροδίτης και της Ίσιδας μάρτυρες της πολυπολιτισμικότητας και του διεθνούς ρόλου της αρχαίας Κορίνθου.

Η παραλία των Κεχρεών με το ναό της θεάς Ίσιδας

Ευχαριστούμε το Ξενοδοχείο Ακτή στο Λουτράκι και τα ξενοδοχεία Kalamaki Beach και King Saron στα Ίσθμια για την φιλοξενία, καθώς και την αντιπεριφέρεια Κορινθίας.
 ΠΗΓΗ:.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad