Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στο καινούριο του σχολείο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στο καινούριο του σχολείο


Φανταστείτε ότι είστε στην ηλικία του παιδιού σας και σας ανακοινώνουν ότι θα αλλάξετε σχολείο. Λογικά, μετά το «όχι» που θα φωνάξετε, θα σας πιάσει φόβος. Και είναι φυσιολογικό, γιατί όλοι λίγο- πολύ φοβόμαστε τις μεγάλες αλλαγές, πόσο μάλλον ένα παιδί. Η προσαρμογή σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον δεν είναι εύκολη ειδικά για τα μικρά παιδιά και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς για να γίνει ομαλά.

Μιλήστε με το παιδί για την αλλαγή

Κάθε παιδί διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο την οποιαδήποτε αλλαγή. Κάποια παιδιά είναι περισσότερο εξωστρεφή και εκφράζουν τις ανησυχίες τους χωρίς δυσκολία ενώ αλλά κλείνονται στον εαυτό τους. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε ουσιαστικά με το παιδί έτσι ώστε να το βοηθήσετε να σας ανοιχτεί.

Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, πείτε του ότι είναι λογικό να φοβάται μία τόσο μεγάλη αλλαγή και διαβεβαιώστε ότι θα είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μείνετε στα θετικά. Εμψυχώστε το λέγοντάς του, ότι θα κάνει καινούριους φίλους και καθησυχάστε το με τη θετική σας στάση.

Ξεναγήστε το παιδί στο καινούριο του σχολείο

Μια πρώτη γνωριμία με το καινούριο σχολείο θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική. Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, κάντε μαζί μια μικρή εξερεύνηση του χώρου για να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει εξοικειωμένο με το νέο περιβάλλον. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, γνωρίστε τον δάσκαλο ή τη δασκάλα που θα αναλάβει την τάξη του.

Βοηθήστε το να κρατήσει επαφή με τους παλιούς του συμμαθητές…

Το κύριο πρόβλημα με την αλλαγή του σχολείου είναι, ότι το παιδί ανησυχεί ότι θα χάσει τους φίλους του. Γι’ αυτό, ενθαρρύνετε το να κρατήσει επαφή με τους παλιούς του συμμαθητές. Προσκαλέστε τους στο σπίτι για παιχνίδι και όταν βρίσκετε χρόνο, επισκεφθείτε την παλιά σας γειτονιά για να δει το παιδί τους φίλους του (αν έχετε μετακομίσει).

… και ενθαρρύνετε την παρέα με τους καινούριους συμμαθητές

Όσο σημαντικοί είναι οι παλιοί φίλοι, άλλο τόσο είναι και οι νέοι. Προτείνετε στο παιδί να προσκαλέσετε στο σπίτι τους συμμαθητές του με τους οποίους μιλάει περισσότερο στο καινούριο του σχολείο έτσι ώστε να το βοηθήσετε να σπάσει τον πάγο. Μόλις αρχίσει να δημιουργεί τις πρώτες του φιλίες, η προσαρμογή στο νέο σχολείο θα γίνει πιο εύκολη.

Δείξτε ενδιαφέρον για την καινούρια του ζωή
Το παιδί σε αυτή την περίοδο της ζωής του, χρειάζεται την κατανόηση και την αμέριστη προσοχή σας. Αν μπορείτε διαθέσετε το χρόνο, μόλις σχολάσει το παιδί για να συζητήσετε τη μέρα του, να το αγκαλιάσετε και φάτε μαζί. Αν, όμως, δουλεύετε φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί αφού επιστρέψετε σπίτι, δείχνοντάς του πάντα ότι είστε δίπλα του και το στηρίζετε. Ρωτήστε το πώς πέρασε τη μέρα του, τι το δυσκόλεψε, τι του άρεσε ή πώς λένε τους καινούριους του φίλους. Μπορείτε να συμβουλευτείτε παλαιότερο άρθρο μας για περισσότερα.

Μην αλλάξετε την καθημερινότητά του

Η καθημερινότητα του παιδιού καλό θα είναι να μην αλλάξει. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις συνήθειες και το πρόγραμμά του, έτσι ώστε να το διευκολύνετε στην προσαρμογή του. Η ρουτίνα θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα την αλλαγή.

Πηγή: mama365.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad