Τι φταίει και γκριζάρουν τα μαλλιά πριν την ώρα τους - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Τι φταίει και γκριζάρουν τα μαλλιά πριν την ώρα τους


Σχεδόν όλοι φρικάρουν με την πρώτη άσπρη τρίχα που θα εντοπίσουν. Αν και για έναν άντρα στα 20 και στα 30 του δεν είναι πολύ συνηθισμένο να αρχίσει να γκριζάρει, ωστόσο συμβαίνει. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κάνουν τα μαλλιά να ασπρίζουν πριν την ώρα τους, εκτός της κληρονομικότητας.

Καταρχάς τα μαλλιά γκριζάρουν λόγω έλλειψης μελανίνης στους θύλακες της τρίχας, σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας Gary Goldenberg. Με την πάροδο του χρόνου τα μελανοκύτταρα σταματούν να λειτουργούν και τα μαλλιά γκριζάρουν ή ασπρίζουν.

Δεν είναι βέβαια το πιο συνηθισμένο να δεις τα μαλλιά σου να γκριζάρουν σε νεαρή ηλικία, αφού όπως εξηγεί ο ειδικός το 50% του πληθυσμού γκριζάρει μετά τα 50. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται σε πιο νεαρά άτομα. «Αν οι γονείς σου έβγαλαν πρόωρα άσπρες τρίχες είναι πολύ πιθανό να βγάλεις και εσύ» εξηγεί ο δερματολόγος Joshua Zeichner. Και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Αν όμως δεν πρόκειται για θέμα κληρονομικότητας μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά άλλων παραγόντων. Ένας απ' αυτούς είναι η έλλειψη βιταμίνης B12 αλλά και το κάπνισμα. «Αυτό ίσως συνδέεται με τις διατροφικές ελλείψεις που σχετίζονται με το κάπνισμα ή άλλες ανθυγιεινές συνήθειες» σημειώνει ο δρ. Goldenberg.

Ένας άλλος παράγοντας που επιταχύνει σε αρκετούς ανθρώπους το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι το έντονο άγχος. «Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση, το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης που με τη σειρά τους απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές όμως μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους θύλακες της τρίχας και στα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στα μαλλιά», εξηγεί ο δρ. Goldenberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad