Πόσο βαθιά θα βάλουμε οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τα σχολικά φέτος - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσο βαθιά θα βάλουμε οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τα σχολικά φέτοςΤο ποσοστό του 11,3% του μηνιαίου εισοδήματος φαίνεται να αγγίζουν οι δαπάνες των γονιών σε τσάντες και σχολικά είδη στην Ελλάδα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 14η θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νιγηρία, όπου ο γονιός θα πρέπει να ξοδέψει το 54,74% του μισθού του για τα σχολικά είδη ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Ελβετία με ποσοστό 2,99%.

Σύμφωνα με την έρευνα της picodi, το μέσο κόστος των σχολικών ειδών για τον Έλληνα γονιό είναι 85 ευρώ για κάθε παιδί, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψει το 11,3% του μισθού του, δεδομένου ότι ο μισθός κυμαίνεται στα 750 ευρώ.

Το κόστος των σχολικών ειδών διαγράφεται σχετικά χαμηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο (8,96%), την Ιταλία (6,18%) και την Ισπανία (5,62%), ενώ οι κάτοικοι της Τουρκίας (19,32%) και της Ρωσίας (18,91%) θα ξοδέψουν περισσότερα απ’ ό,τι οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα σχολικά προϊόντα κράτησαν σταθερές τις τιμές τους, με τον τζίρο των καταστημάτων να αγγίζει ακόμα και τα 140 εκατ. ευρώ, για αγορά ειδών στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ελλάδα.


Η έρευνα ομαδοποίησε τα προϊόντα σε τέσσερις κατηγορίες: τις σχολικές τσάντες, τα χαρτικά, τις γραφικές ύλες και τα αθλητικά ρούχα γυμναστικής.

Οι αναλυτές, χωρίς να συμπεριλάβουν τα βιβλία στον κατάλογό τους, εστίασαν σε βασικά είδη όπως η σχολική τσάντα, τα χαρτικά, οι γραφικές ύλες, καθώς και τα ρούχα γυμναστικής, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα μεσαίων και χαμηλών επιπέδων τιμών.


Ωστόσο, η ανάλυση αναφέρει ότι μια σχολική τσάντα μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 6 ευρώ. Στα καταστήματα λιανικής οι σχολικές τσάντες κοστίζουν 25-35 ευρώ, όμως στα e-shops μπορεί κάποιος να βρει τσάντα αξίας ακόμα και 5 ευρώ.

Για είδη χειροτεχνίας όπως ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, χαρτόνια, μαρκαδόρους και μπογιές, η picodi αναφέρει ότι ο έλληνας γονιός θα πληρώσει λίγο λιγότερο από 25 ευρώ, ενώ η μέση τιμή σε χαρτικά είδη και είδη γραφής αναγράφεται στα 31,16 ευρώ. Για το μάθημα της φυσικής αγωγής οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν για τα παιδιά τους 23,50 ευρώ.

Οι τιμές αυτές σημαίνει την επιβάρυνση της τσέπης του γονέας 85,29 ευρώ, όπου ανέρχεται το σχολικό πακέτο δηλαδή, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που θα μπουν από τη νέα σχολική χρονιά στην Α’ Δημοτικού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο, αν λάβουμε υπόψη μας τις αγορές ειδών τεχνολογίας ή εξοπλισμό γραφείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad