Γιατρός θα πάει τρέχοντας από τον Εβρο στην Πελοπόννησο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατρός θα πάει τρέχοντας από τον Εβρο στην Πελοπόννησο


Στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων ένας Θεσσαλονικιός γιατρός ξεκίνησε χτες από το Ορμένιο του Έβρου μια μοναχική διαδρομή 1.400 χιλιομέτρων, που θα καταλήξει στις 3 Οκτωβρίου στο Ακρωτήριο Ταίναρον του νομού Λακωνίας.

Πρόκειται για τον γενικό χειρουργό της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Στέργιο Αράπογλου, ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, δρομικό εγχείρημα που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Ο Στέργιος Αράπογλου θα διανύει καθημερινά 60-65 χιλιόμετρα και θα περάσει από 293 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και διάφορους παραθαλάσσιους, πεδινούς και ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας που αποτελούν σημεία της μοναχικής δρομικής διάσχισης (solo run) ενώ τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη όπου θα γίνει τελετή υποδοχής στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής (ώρα 20.00) .

Η διαδρομή θα κινηθεί μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού και παραδρόμων και αποτελείται από άσφαλτο, χωματόδρομους και διάσχιση ορεινών όγκων, σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
Θα υπάρχει ένας συνοδός, που θα ακολουθεί με αυτοκίνητο και θα καταγράφει συγχρόνως στιγμιότυπα του εγχειρήματος. Για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας της προσπάθειας το εγχείρημα θα υλοποιείται καθημερινά μόνο με το φως της ημέρας.
Με ένα ειδικό ρολόι χειρός (Livetrack 24), θα δίνεται το ακριβές γεωγραφικό στίγμα σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή/και αθλητή ενώ η διαδρομή θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο διαφορετικές συσκευές GPS.

Ολοκληρώνοντας αυτό που οραματίστηκε ο Τάκης Σκουλής

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης διαδρομής ανήκουν στον Τάκη Σκουλή, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε να τη διατρέξει στις 29 Μαΐου 1995, διασχίζοντας 300 περίπου χιλιόμετρα, πριν σταματήσει την προσπάθειά του λίγο έξω από τη Χρυσούπολη του Νομού Καβάλας. Ο Στέργιος Αράπογλου, με αυτή τη διαδρομή των 1400 χιλιομέτρων αποσκοπεί στη ολοκλήρωση του μέγιστου δρομικού εγχειρήματος, που οραματίστηκε ο Τάκης Σκουλής, ο οποίος είναι σήμερα 82 ετών και ζει στο Χαλάνδρι του Νομού Αττικής.

Ο Τάκης Σκουλής έχει τρέξει και τερματίσει στις πέντε πρώτες διοργανώσεις του Σπαρτάθλου και υπήρξε πρωταθλητής Μαραθωνίου και Υπερμαραθωνίων αποστάσεων, με σημαντικές επιδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα ατομικά του ρεκόρ αποτελούν ακόμη και σήμερα σημεία αναφοράς, ιδίως στις κατηγορίες των βετεράνων Αθλητών. Το 1992 διέτρεξε μόνος του την ιστορική διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα, 500 περίπου χιλιομέτρων, και έτσι ανακηρύχτηκε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του Φειδιππίδιου Άθλου, όπως αυτός έμεινε στην ιστορία από το 490 π.Χ. κατά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Ποιος είναι το Στέργιος Αράπογλου

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι Γενικός Χειρουργός στην Ε΄ Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Από τον Μάρτιο του 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης καθώς και της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Σπαρταθλητής από το 2011, έχει τρέξει και τερματίσει τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους Αγώνες Βουνού και Ασφάλτου στον Ελλαδικό Χώρο.

Το καλοκαίρι του 2012 συμμετείχε στην Ορεινή Διάσχιση όλης της Κρήτης, μέσα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, διανύοντας 595,7 χιλιόμετρα, σε μια προσπάθεια που αφιερώθηκε στην ενίσχυση του "Χαμόγελου του Παιδιού". Τον Αύγουστο του 2016 έτρεξε μόνος του από την Τουρκία στην Ελλάδα 573 χιλιόμετα, μεταφέροντας χώμα και νερό από το χωριό των παππούδων του στην Ανατολική Θράκη, μέχρι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου φυτεύτηκαν δύο ελαιόδεντρα στη μνήμη των προγόνων του.

Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός στην Ε΄ Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad