Πελοπόννησος:«ΞΕΝΟΦΩΝ» ο απολογισμός των ζημιών ανά Νομό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Πελοπόννησος:«ΞΕΝΟΦΩΝ» ο απολογισμός των ζημιών ανά Νομό


Εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, οδικές αρτηρίες, περιουσίες, αλλά και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο άφησε το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα από τη χώρα μας. Εκτός από τα νησιά, στη δίνη της θεομηνίας βρέθηκαν περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ αρκετές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ξενοφών» ή «Ζορμπάς», όπως και αν ονομάστηκε, ο μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ένταση φαινομένων να καταγράφεται το σαββατοκύριακο, έφερε ισχυρές ριπές ανέμων, μεγάλου ύψους κύματα, αλλά και πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες όπως της ελιάς, του βαμβακιού, των εσπεριδοειδών, αλλά και των σταφυλιών που δεν είχαν συγκομιστεί, ενώ ούτε τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια γλύτωσαν από το μένος του καιρού.

Αποστολή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κηπευτικά τα θύματα του κυκλώνα
Μεσσηνία, Αργολίδα, αλλά και Κορινθία ήταν από τις πρώτες περιοχές που χτύπησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό στο Βραχάτι και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, αφού χείμαρροι ξεχείλισαν και ολόκληρα δέντρα εκριζώθηκαν. Στο Βέλο Κορινθίας, διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηρόδρομου και στο Κιάτο το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης υπέστη μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης. Παράλληλα και η αγροτική οδοποιία υπέστη ζημιές σε αρκετά σημεία της, με πολλούς αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους. Zημιές καταγράφονται και στην ημιορεινή Κορινθία, με επίκεντρο τη Βόχα. «Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια που είναι γεμάτα νερό, θα πρέπει να περιμένουμε για την τελική εκτίμηση», ανέφερε η Θεοδώρα Ρούσση από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας. «Ειλικρινά, σε πολλές περιοχές το τοπίο έχει αλλοιωθεί, ήταν τόσο σφοδρό το κύμα», παρατήρησε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Pegasus-7 Grapes.

Στη Λακωνία το πέρασμα του κυκλώνα ήρθε να συμπληρώσει τις καταστροφές από το πρόσφατο χαλάζι, με προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε υποδομές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ από το μένος του καιρού δεν γλύτωσαν ούτε καλλιεργούμενες εκτάσεις κηπευτικών, αλλά και δενδρωδών. Μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υπέστησαν οι ελιές, όχι μόνο από πτώση των καρπών, αλλά και από εκρίζωση δέντρων, εν αναμονή βέβαια και της καταγραφής των ζημιών.

«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως» λέει ο ΕΛΓΑ

Στη Μεσσηνία, «στο επίκεντρο των καταστροφών πρώτη έρχεται η μαυροελιά, με ζημιές που υπολογίζονται σε περισσότερο από 25%», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Ιωάννης Κυριακόπουλος. «Πτώση ελαιοκάρπου σημειώθηκε και στην ευαίσθητη ποικιλία των Καλαμών, καθώς και στην Κορωνέικη, με τις ζημιές στη δεύτερη να είναι κλιμακούμενες ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού», σύμφωνα με τον ίδιο. Στην Τριφυλία, οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην ελιά και «ειδικότερα στην ποικιλία μαυροελιά, ενώ καταστροφές καταγράφηκαν σε υπαίθριες καλλιέργειες όπως κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές, αλλά και στα πλαστικά κάλυψης πολλών θερμοκηπίων», σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Στην Αργολίδα, σοβαρές ζημιές καταγράφονται στις περιοχές των Σχοινοχωρίου, Κιβερίου, Σκαφιδακίου, ενώ μικρότερες αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Άργους, όπως και στο Κουτσοπόδι. «Έχουμε δώσει εντολή οι ζημιές που αφορούν τη φυτική παραγωγή και τα εσπεριδοειδή να δηλωθούν στον ΕΛΓΑ, ενώ για όσες αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, όπως οι εκριζώσεις δέντρων, προκαταρτικές αιτήσεις να γίνουν στα ΠΣΕΑ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η καταβολή των αποζημιώσεων», ανέφερε ο Γιάννης Περδίκης, υπεύθυνος του ΕΛΓΑ για τον νομό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Στην περιοχή της Κυνουρίας επικεντρώθηκαν οι σημαντικότερες ζημιές για την Αρκαδία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ένωσης, με κύριες τις καταστροφές στις ελιές.

ΕΛΓΑ: Σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων ζημιάς
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ο Οργανισμός δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, που αναμένεται ωστόσο να έχει διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις ζημιών για την έγκαιρη εκτίμησή τους», τόνισε μιλώντας στην «ΥΧ» ο Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος του Οργανισμού. «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις και εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο οι εκτιμήσεις έχουν ήδη αρχίσει», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ πρόσθεσε ότι «ζημιές καταγράφονται και στα όψιμα σταφύλια στην Κορινθία, σε κηπευτικά, ζωικό κεφάλαιο και μελισσοσμήνη, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά Ελλάδα».

Ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του Οργανισμού της περιοχής τους, και να υποβάλουν δηλώσεις, για να ακολουθηθεί γρήγορα η προβλεπόμενη διαδικασία.


Τις πληροφορίες τις πήραμε απο το ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad