Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Κορίνθου με θέμα: Η Υγεία των εργαζομένων - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Κορίνθου με θέμα: Η Υγεία των εργαζομένων


Ένα μεγάλο ποσοστό διαταραχών στην υγεία σχετίζεται με την εργασία, κάτι που διαπερνά όλες τις ηλικίες, με τις γυναίκες εργαζόμενες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Ασθένειες που συνδέονται με την εργασία αποτελούν: οι μυοσκελετικές παθήσεις, άγχος και διαταραχές ψυχικής υγείας, καρκίνος, δερματικές παθήσεις κ.α. Παρ’ όλη την εξέλιξη της επιστήμης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ασφαλή και ταυτόχρονα παραγωγική εργασία, οι παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία, ευθύνονται για περίπου 2,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Οι συνθήκες εργασίας που χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση, ευέλικτο ωράριο, υπερωρίες, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι περιορισμένες άδειες για προβλήματα υγείας, ο μισθός “χαρτζιλίκι” που οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν και 2 δουλειές, η σχεδόν ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συνεχής μείωση των παροχών κτλ. δημιουργούν ένα επιβαρυντικό, σωματικά και ψυχικά, περιβάλλον για τον εργαζόμενο. Τα παραπάνω αποτελούν την βάση για την παρουσία προβλημάτων στην υγεία των εργαζομένων.

Το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για τον εργαζόμενο. Οι ανάγκες των εργαζομένων θεωρούνται κόστος, τα μέτρα για την προστασία τους θα είναι πάντα περιορισμένα και κάτω από τις ανάγκες τους. Η μια όψη του νομίσματος είναι το υποστελεχωμένο και ελλιπές δημόσιο σύστημα υγείας, που οδηγεί τον εργαζόμενο να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και η άλλη όψη είναι οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια λάστιχο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί των 400 -500 ευρώ κτλ Είναι αξίωση των εργοδοτών, και αξίωση τους είναι επίσης να μείνει η κατάσταση ως έχει και στην “μεταμνημονιακή” περίοδο, ανεξάρτητα από τα διάφορα παραμύθια της κυβέρνησης περί τέλος των μνημονίων.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους φορείς του νομού να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που έχουν προαναγγείλει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία που παλεύουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις 8 Νοέμβρη, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία με δικαιώματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νομού να έρθουν να συζητήσουμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν για εργασία με ασφάλεια. Να συζητήσουμε για την συλλογική μας δράση, να βάλουμε μπροστά της δικές μας ανάγκες.

Το Δ.Σ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad