Αυτά είναι τα πέντε «χρυσά» οικόπεδα που κρύβουν πετρέλαιο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Αυτά είναι τα πέντε «χρυσά» οικόπεδα που κρύβουν πετρέλαιο


Η συνολική έκταση και των πέντε θαλάσσιων οικοπέδων υπολογίζεται σε 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θέλουν μέσα στο 2019 να εμφανίζονται πετρελαϊκές που θα προκαλέσουν διεθνή διαγωνισμό για τη διεκδίκηση τους

Στο θερμό γεωπολιτικό παιχνίδι της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκει να μπει πιο δυναμικά η Ελλάδα, ετοιμάζοντας να προκαλέσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με άλλα νέα πέντε θαλάσσια οικόπεδα.
Χθες, στη διάρκεια workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας έχει ολοκληρώσει τις γεωφυσικές μελέτες και την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για θαλάσσιες εκτάσεις του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, οι οποίες είτε δεν είχαν προσελκύσει εταιρείες στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του 2014 είτε αυτές δεν είχαν βγει καν σε διαγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εκτίμησε ότι σε διεθνή συνέδρια και άλλα εξειδικευμένα workshops θα παρουσιάζονται τα δεδομένα. Αυτά πιστεύει ότι είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως άλλωστε συνέβη με τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης οι οποίες παραχωρήθηκαν στις εταιρείες της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και του Οικοπέδου Ιόνιο, για το οποίο προσωρινοί αιτούντες έχουν αναδειχθεί οι εταιρείες της κοινοπραξίας Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα νέα φιλέτα
Τις προθέσεις της ΕΔΕΥ είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» με δημοσίευμά τους στις 8 Σεπτεμβρίου. Οπως φαίνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι πέντε θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται οι δύο στο Ιόνιο Πέλαγος, οι δύο νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και μία εκτείνεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι τα δυτικά του Νομού Χανίων. Η συνολική έκταση και των πέντε θαλάσσιων οικοπέδων υπολογίζεται σε 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θέλουν μέσα στο 2019 να εμφανίζονται πετρελαϊκές που θα προκαλέσουν διεθνή διαγωνισμό για τη διεκδίκηση τους.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου Πελάγους στα 12 ναυτικά μίλια κι ενώ την ίδια στιγμή το θερμόμετρο έχει ανέβει στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και τη ρελάνς των Τούρκων με τη γεώτρηση του «Πορθητή».
Στη διάρκεια του χθεσινού workshop του ΙΕΝΕ, ο Μπασιάς στάθηκε και στο στρατηγικής σημασίας έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, που στηρίζουν πολιτικά οι χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο η Κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison προγραμματίζει για το 2019 την πρώτη από τις 2 ως 5 ερευνητικές γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν. Στο Κατάκολο, περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών. Η παραγωγική γεώτρηση θα γίνει επίσης την επόμενη χρονιά με στόχο η παραγωγή να αρχίσει το 2020.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός αλλά και ο σχεδόν έτοιμος κατασκευαστικά αγωγός TAP θα μεταφέρουν μελλοντικά ποσότητες φυσικού αερίου από την περιοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την ΕΕ.

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad