«Έφυγε» ο Λάκωνας ιστορικός Σ. Καργάκος - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

«Έφυγε» ο Λάκωνας ιστορικός Σ. Καργάκος


Η Λακωνία και η Πελοπόννησος αποχαιρετά ένα εκλεκτό μέλος της, τον ιστορικό, φιλόλογο και δοκιμιογράφο, Σαράντο Ι. Καργάκο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, νικημένος από ανίατη ασθένεια.

Το θλιβερό άγγελμα θανάτου του Σαράντου Καργάκου προκάλεσε βαθύτατη οδύνη σε εκπροσώπους της πολιτικής, των γραμμάτων και του πνεύματος, αλλά και σε απλούς συμπατριώτες του θαύμαζαν το συγγραφικό του έργο ή είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν κάποια από τις ομιλίες-διαλέξεις του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 11:15΄ πμ στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι του 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης για την απώλεια του Σαράντου Καργάκου:

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απρόσμενη απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας του πνεύματος και των γραμμάτων, με καταγωγή από τη Λακωνία και την Πελοπόννησο, του Σαράντου Καργάκου.

Υπήρξε μια από τις πιο διακεκριμένες μορφές της ιστορικής επιστήμης στη χώρα με ευρύτατο έργο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Υπήρξε μια διακριτή παρουσία με πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στον ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό τομέα, όσο και στο δημόσιο βίο.

Εύχομαι το παράδειγμά του να αποτελέσει έμπνευση για την ελληνική κοινωνία και τους νέους επιστήμονες και μελετητές, τόσο του πολυσήμαντου έργου του, όσο και των ιστορικών ζητημάτων που πραγματεύτηκε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η απώλεια του Σαράντου Καργάκου αφήνει ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού» σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, σε μήνυμά της για τον χαμό του Σαράντου Καργάκου και προσθέτει τα εξής:

«Η Λακωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο ιστορικό και φιλόλογο, μια προσωπικότητα που σφράγισε την πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας.

Πολυγραφότατος και ακάματος εργάτης της προαγωγής της παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού , παρέμεινε σεμνός και πάντα Λάκων. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο μένει για να διδάξει, να αφυπνίσει και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου.

Η αφοσίωση και η προσφορά του στη Λακωνία υπήρξε ανεκτίμητηκαι θα παραμείνει αλησμόνητη.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε τρίτος εισαχθεί χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς στους οποίος πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»).

Όπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, στις 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε από την ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Μπαρμπίκα), αρνούμενος να εκφωνήσει τον «προκατασκευασμένο» λόγο για την Εθνική Επέτειο. Δύο φορές το στρατιωτικό καθεστώς έβαλε λουκέτο στον φροντιστηριακό οργανισμό στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος, («Ηράκλειτος»). Επανήλθε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (Σχολή «Ζηρίδη»), χωρίς να ζητήσει «αναγνώριση» για τα έτη της αναγκαστικής απουσίας του, αλλά και πάλι παραιτήθηκε λόγω τῆς κατιούσας πορείας πού έλαβε η ελληνική παιδεία μετά τη μεταπολίτευση. Παρόλο που το στρατιωτικό καθεστώς του είχε αρνηθεί έκδοση διαβατηρίου, ο Καργάκος δεν δίστασε μετά το 1991 να διδάξει στη Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Ναυτικού, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και στη Διακλαδική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Δεν βαρύνεται με καμία επίσημη (κρατική) τιμητική διάκριση.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Είχε δημοσιεύσει 75 βιβλία. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Αρδην», «Εθνικές Επάλξεις» καί «4 Τροχοί». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ευθύνη» και «Νέμεσις» καί τις εφημερίδες «Εστία» και η «Σφήνα». Επί τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής».

Δημοσίευσε συνολικά 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Ἀλαλία, ἤτοι τό σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Ἀλεξία, γλωσσικό δρᾶμα μέ πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) και οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ἕνας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, ἐκδ. Gutenberg).

Το 2009 κυκλοφορήθηκαν δύο ακόμη έργα του: «Λιβύη: αναζητώντας τό χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη» (Ἰ. Σιδέρης) και «Κ.Π. Καβάφης: ἡ νεώτερη αιγυπτιακή Σφίγγα» (Αρμός). Μεταξύ των ετών 2009-2010 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του δίτομου έργου «Ἡ Μικρασιατική Εκστρατεία – Από τό έπος στην τραγωδία» (αυτοέκδοση).
Παρά τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν κατά καιρούς από πολιτικούς αρχηγούς για να πολιτευθεί, αρνήθηκε την «αρένα» της πολιτικής.

Ο Σαράντος Ι. Καργάκος είχε νυμφευθεί την Ιωάννα Δ. Κώττα, δικηγόρο και εκπαιδευτικό, με την οποία απέκτησαν δύο τέκνα: τον Γιάννη και την Ρωξάνη.
ΠΗΓΗ:.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad