Μέτρα για το νερό ζητάνε στην Αρκαδία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Μέτρα για το νερό ζητάνε στην Αρκαδία


Κάτι παραπάνω από επιτακτική φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός ταμιευτήρα νερού στο ανατολικό τμήμα της κοιλάδας του Τράγου ποταμού στην Αρκαδία. Σήμερα, τα πηγαία νερά οδηγούνται στην κεντρική συλλεκτήρια τάφρο που υπάρχει στην Κανδήλα, και από εκεί, μέσω σήραγγας, στον ποταμό Τράγο, για να καταλήξουν στη θάλασσα.

Την τελευταία δεκαετία, μέσω του Συνδέσμου Δαρέων έχουν γίνει διάφορες κινήσεις προς τους αρμόδιους φορείς, για να πειστούν ότι τα νερά δεν πρέπει να χάνονται στη θάλασσα και με δεδομένο ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται συνεχώς, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη .

Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, μέχρι το 1990, η περιοχή της κοιλάδας του Τράγου έχασε πάνω από το 80% του φυτικού κεφαλαίου της, που αποτελούταν από δεντροκαλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς και ροδακινιάς. Οι πηγές που τροφοδοτούνταν από τις φυσικές καταβόθρες της αποξηραμένης πεδιάδας της Κανδήλας στέρεψαν. Ο εποχικός υδροβιότοπος εξαφανίστηκε και μαζί με αυτόν εγκατέλειψαν την περιοχή πουλιά και ζώα. Ο ποταμός Τράγος έχει καταντήσει ξεροπόταμο.

Η βασική πρόταση του Συνδέσμου Δαρέων είναι να δημιουργηθεί ένας πολύτιμος ταμιευτήρας σε μία έκταση 300 στρεμμάτων, στην περιοχή που ονομάζεται «βάλτος». Αποτελούσε και αποτελεί το μοναδικό μέχρι στιγμής σχέδιο για να σταματήσει η κατασπατάληση των επιφανειακών υδάτων της περιοχής.

Σύλλογος

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και παραμένει ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Μαντινείας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Τσάμης, επισημαίνει ότι: «Είναι αδιανόητο να αφήνουμε να χάνονται υδάτινοι πόροι σε μία εποχή που όλοι γνωρίζουμε την αξία του νερού για τους παραγωγούς. Στην περιοχή μας καταλήγουν όλα τα νερά που κατεβαίνουν από τη βόρεια πλευρά του Μαινάλου και πάνε στον ποταμό Τράγο. Όλες οι προσπάθειές μας έχουν θετική αντιμετώπιση στα λόγια, αλλά πρακτικά δεν γίνεται τίποτα».

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad