Eνημέρωση για τα αδέσποτα από το δήμο Βέλου-Βόχας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Eνημέρωση για τα αδέσποτα από το δήμο Βέλου-Βόχας



Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Μαρία Καλλίρη με ένα αναλυτικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα εξηγεί πώς έχει η κατάσταση με τα αδέσποτα στο δήμο.

Με αφορμή αυτό το κείμενο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το δήμο αλλά αφορά όλους τους δημότες, όλη την κοινωνία. Τα αδέσποτα ζώα δεν βρέθηκαν στους δρόμους από κάποιο θαύμα, ή με κάποιο μαγικό τρόπο, ή από μια κατάρα! Τα ζώα που περιφέρονται δυστυχισμένα, εκφοβισμένα, πανικόβλητα και κατατρομοκρατημένα πολλές φορές έχουν βρεθεί σ’ αυτή τη θέση γιατί κάποιος άνθρωπος, κάποια στιγμή τα εγκατέλειψε στο δρόμο γιατί δεν τα ήθελε… Τα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους των χωριών και των πόλεων μας δεν είναι άγρια ζώα που ξέφυγαν από το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι ζώα ΕΞΗΜΕΡΩΜΕΝΑ που ζουν κοντά στον άνθρωπο, χιλιάδες χρόνια. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο που πέταξε στους δρόμους, που τα κλώτσησε, τα κυνήγησε, αλλά και τα τάισε και τα φρόντισε το dna αυτών των πλασμάτων επιτάσσει υπακοή και πίστη. Ας το θυμόμαστε αυτό, καμιά φορά όταν η αποστροφή και ο φόβος μάς κάνει να τα βλέπουμε με άλλο μάτι, ως παράσιτα και κίνδυνο στην κοινωνία μας. Η συμπεριφορά μας ως «δεσποτών» απέναντί τους καθορίζει εν τέλει και τη δική τους συμπεριφορά. Όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα αποκομμένα και κυνηγημένα από το φυσικό τους δεσπότη τα ζώα αυτά, μέσα στο φόβο και στην παράνοια του αποπροσανατολισμού τους ναι, μπορούν να γίνουν και επιθετικά, επικίνδυνα. Και όπως η αρχική ευθύνη είναι δική μας έτσι είναι και η τελική: Η φροντίδα και η προστασία των αδέσποτων είναι ευθύνη της κοινωνίας μας. Αναγνωρίζοντας αυτή την ευθύνη ο νομοθέτης αποδίδει την αρμοδιότητα της εποπτείας και της φροντίδας των αδέσποτων στους δήμους.

ΟΜΩΣ. Ο νομοθέτης και πάλι αναγνωρίζει την πρακτική αδυναμία να δημιουργηθούν απέραντα καταφύγια αδέσποτων ζώων και προβλέπει με σαφήνεια στους σχετικούς νόμους ότι ο δήμος αφού περισυλλέξει, καταγράψει, ελέγξει υγειονομικά, εμβολιάσει και στειρώσει τα αδέσποτα τα ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΣΕΙ δηλαδή, με απλά λόγια, τα αφήνει ελεύθερα εκεί από όπου τα περισυνέλλεξε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα αυτά γύρω μας. Η ευθύνη έρχεται από τα βάθη του χρόνων και μας ακολουθεί ως ανθρώπινο είδος. Από την πρώτη στιγμή που τα ζώα αυτά αποκόπηκαν από το φυσικό περιβάλλον τους και εξημερώθηκαν από τους μακρινούς προγόνους μας, πρέπει να δεχτούμε ότι είναι μέρος της ύπαρξής μας, κομμάτι της κοινωνίας μας. Χρήσιμο πολλές φορές για τον άνθρωπο, ακόμη κι αν δεν τον αντιλαμβάνεται.

Θα θυμίσω απλώς ότι στο Μεσαίωνα η πανούκλα πήρε ιλιγγιώδεις διαστάσεις όταν με εντολή θρησκευτικών ταγών θανατώθηκαν μαζικά οι γάτες, ως ζώα του σατανά, κι έτσι τα ποντίκια, φορείς της πανούκλας, υπερπολλαπλασιάστηκαν σκορπώντας το Μαύρο Θάνατο πάνω από την Ευρώπη.

Καλύτερα για όλους μας θα είναι να μάθουμε σιγά-σιγά να ζούμε αρμονικά με τα αυτά τα ζώα. Έχουμε την ευθύνη τους συνολικά ως άνθρωποι και καλό είναι κάποια στιγμή να το πάρουμε απόφαση!

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ
Με αφορμή περιστατικά που συνέβησαν με πρωταγωνιστές αδέσποτα σκυλιά και αποκάλυψαν το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους δημότες σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα μερικά στοιχεία για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου Βέλου-Βόχας.

Ο δήμος Βέλου-Βόχας δεν διαθέτει δημοτικό καταφύγιο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων για λόγους οικονομικής αδυναμίας, ωστόσο έχει προβεί στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, η επιτροπή έχει την ευθύνη του ελέγχου της ορθότητας και της αλήθειας των καταγγελλομένων περιστατικών.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 ο δήμος Βέλου-Βόχας υλοποιεί Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. Κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στειρώθηκαν περί τα 100 αδέσποτα ζώα, τα οποία σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν κλινικά, εμβολιάστηκαν και έγινε επανένταξη όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014).

Παράλληλα ο δήμος Βέλου -Βόχας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των φιλόζωων και αντίστοιχων οργανώσεων (συνεργαζόμαστε άριστα με τη Φιλοζωϊκή Σικυωνίων «σχέσεις στοργής») με στόχο να διευκολυνθεί το έργο τους, το οποίο αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα. Επίσης, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν υπάρξει οι σχετικές δεσμεύσεις τόσο από τον πρόεδρο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος όσο και από το Ίδρυμα Λάτση για τον προγραμματισμό επιπλέον στειρώσεων στο δήμο μας. Θετικά αποτιμήθηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σίτισης αδέσποτων και αποτελεί άμεσο στόχο η καθιέρωση του προγράμματος μέσα από τη μορφή ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών έχουν προβλεφθεί σχετικά ποσά για τη σίτιση των αδέσποτων. Ο δήμος μας ζήτησε τα έτη 2017-2018 την πρόσληψη μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ κτηνιάτρου, πλην όμως δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα γιατί δεν παρουσιάστηκε το αντίστοιχο ενδιαφέρον από κτηνιάτρους.

Επίσης, είναι εις γνώσιν των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων ότι πρέπει να τα δηλώσουν στο δήμο καθώς και να γνωστοποιήσουν τον αριθμό microchip ώστε ο δήμος να έχει πλήρη γνώση του αριθμού των ζώων στην περιοχή ευθύνης του. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα για την τήρηση της νομοθεσίας.

Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014) τα αδέσποτα ζώα, περισυλλέγονται, ελέγχονται υγειονομικά, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανεντάσσονται στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν.

Ο δήμος στο εξής φροντίζει – σε συνεργασία με τους φιλόζωους – την εποπτεία, τη σίτιση και τη φροντίδα τους!

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος
Μαρία Καλλίρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad