0 Ελαιόλαδο: Ιχνηλασιμότητα βάζει τέλος στη νοθεία - Τι αποφασίστηκε - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

0 Ελαιόλαδο: Ιχνηλασιμότητα βάζει τέλος στη νοθεία - Τι αποφασίστηκε


Σημαντικές αποφάσεις στη συνάντηση της εθνικής αντιπροσωπίας ελαιολάδου με τον υπουργό

Μηχανισμό ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο σχεδιάζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ). Την υποχρέωση να υποβάλει άμεσα ένα σχέδιο διαδικασιών του μηχανισμού ιχνηλασιμότητας και να επανέλθει για εκτενέστερη συζήτηση και παρουσίασή του ανέλαβε συγκεκριμένα η αντιπροσωπία της ΕΔΟΕ, στο πλαίσιο προχθεσινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι το κλίμα της συνάντησης με τον υπουργό ήταν «ιδιαίτερα θετικό».

«Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2019 (σ. σ. προχθές Τρίτη) συνάντηση αντιπροσωπίας της ΕΔΟΕ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Αντώνογλου, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τομέα του ελαιολάδου και ειδικότερα στους βασικούς άξονες μιας εθνικής στρατηγικής για το προϊόν.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής του προϊόντος, καθώς και στην ανάγκη να τεθούν νέοι στόχοι και προτεραιότητες υπέρ του ελαιοκομικού τομέα.

Αναφερόμενος στη φετινή δύσκολη ελαιοκομική περίοδο, σημείωσε ότι, εκτός της αυξημένης δακοπροσβολής και της εμφάνισης του γλοιοσπόριου, επικράτησαν και μη ομαλές καιρικές συνθήκες που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν.


Ωστόσο, ήδη ο διυπουργικός μηχανισμός για τη δακοπροστασία φέτος κινήθηκε 4 μήνες νωρίτερα και έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση των σχετικών πιστώσεων προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία και ετοιμότητα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει ως εξής: «Από πλευράς ΕΔΟΕ, ο πρόεδρος Μανόλης Γιαννούλης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο, ζητώντας από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα και να διαμορφωθούν προτάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς και καταγραφής αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και δεδομένων για τις βασικές παραμέτρους του προϊόντος, τα οποία δε διατίθενται σήμερα. Κοινή θέση και των δύο πλευρών είναι ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και στους τρεις πυλώνες που συνθέτουν τον τομέα του ελαιολάδου - ελαιοκαλλιέργεια, ελαιουργεία και τυποποιητές/διακινητές/εξαγωγείς - προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Από την πλευρά της ΕΔΟΕ, επισημάνθηκε επίσης ότι μια διέξοδος στα υφιστάμενα προβλήματα και στις αγκυλώσεις που παρουσιάζει η αγορά θα μπορούσε να προέλθει μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου από το ελαιουργείο μέχρι την τελική του διάθεση. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης δράσεων υπέρ του προϊόντος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας για τη βελτίωση της ποιότητας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού για την προβολή και προώθηση του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου. Η βελτίωση, η προστασία και η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και η διεύρυνση της παρουσίας και της ζήτησής του σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις αγορές του εξωτερικού αποτελούν τη μόνη ασφαλιστική δικλίδα για την προοπτική και το μέλλον του προϊόντος.

Η ΕΔΟΕ ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει άμεσα ένα σχέδιο διαδικασιών του μηχανισμού ιχνηλασιμότητας και να επανέλθει για εκτενέστερη συζήτηση και παρουσίασή του».

Την ανακοίνωση αυτή υπογράφουν φορείς - μέλη της ΕΔΟΕ και συγκεκριμένα: η Νέα Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, ο ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος), ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), ο ΠΑΣΕΛ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ελαιουργείων) και ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Πυρηνελαιουργών Ελλάδος).

Οι τυποποιητές σταμάτησαν να αγοράζουν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την παραγωγή, τις εξαγωγές και τα αποθέματα του ελαιολάδου, όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο όγκος των αγοραπωλησιών ήταν πολύ χαμηλός, με τις τιμές να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με αυτές των προηγούμενων εβδομάδων.

Επίσης, οι Ιταλοί επιχειρηματίες διατήρησαν την ίδια στρατηγική με τους Ισπανούς τυποποιητές. Κάνουν τη δική τους έρευνα για τις ποιότητες, πιέζουν για μείωση τιμών στις διαπραγματεύσεις τους και γενικότερα η Ιταλία αυτή τη χρονιά «πρέπει να εισάγει από το εξωτερικό περισσότερους από 500.000 τόνους και ψάχνει να βελτιώσει τα κέρδη της αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά», σύμφωνα με όσα έγραψε το olimerca.com και έγινε η απόδοση στα Ελληνικά από το olivenews.gr.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στην Ισπανία γίνονται εκτιμήσεις για παραγωγή φέτος που μπορεί να φτάσει μέχρι τους 1,7 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε σύγκρουση με άλλες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα και κάνουν λόγο για χαμηλότερες παραγωγές στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και αλλού. Έτσι, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πόσο προβληματικές είναι οι καταστάσεις που δημιουργεί στην ελληνική αγορά του ελαιολάδου η απουσία ενός υπεύθυνου, επίσημου και σοβαρού δικτύου ενημέρωσης από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλον κρατικό φορέα.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad