Την Παρασκευή 1 Μάρτη θα απονεμηθούν οι υποτροφίες του Ιδρύματος Μαυρούλια στο Κιάτο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Την Παρασκευή 1 Μάρτη θα απονεμηθούν οι υποτροφίες του Ιδρύματος Μαυρούλια στο Κιάτο


Η υπόθεση της διαθήκης Μαρούλια ήταν μια από τις πιο σημαντικές και περίπλοκες υποθέσεις που διαχρονικά (πάνω από μισό αιώνα) απασχόλησε όλες τις δημοτικές αρχές του Δήμου Σικυωνίων

και είχε ευτυχή κατάληξη επί δημαρχίας Σπύρου Σταματόπουλου,όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή  διεκδίκησε με αποφασιστικότητα και δικαστικό αγώνα ,απέναντι στην μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα  J.P. Morgan ,την απόκτηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας που στεγάζονται σήμερα τα καταστήματα: Πιτίνης, Ανησιμώφ, Μαυρέας, Βαρδουνιώτης, Κυριακίδης και 11 στρέμματα στην περιοχή «πλατάνια»της Δημοτικής Κοινότητας Σικυώνος (Κιατου).

Από το εισόδημα αυτών των ακινήτων θα απονεμηθούν την Παρασκευή 1 Μάρτη 2019 και ώρα 19:00 ,σε ειδική εκδήλωση εις μνήμη του ευεργέτη, οι υποτροφίες στους αριστεύσαντες επιτυχόντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σύμφωνα με τη διαθήκη και τη δέσμευση του δημάρχου Σικυωνίων από δω και στο εξής θα απονέμονται στην ώρα τους και ανελλιπώς.

Ο Γεώργιος Α. Μαυρούλιας γεννήθηκε στο Κιάτο το 1884. Την άνοιξη του 1905, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων συμπατριωτών του, αναζήτησε το μέλλον του στις ΗΠΑ ,όπου πρωτοεργάστηκε ως ανειδίκευτος εργάτης των σιδηροδρομικών δικτύων και στη συνέχεια δημιούργησε δική του εταιρία ενοικίασης εργαζομένων.

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933),σύμφωνα με μαρτυρίες,ασχολήθηκε με την υπό διωγμό  παραγωγή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του διαδρομή με καθ’ όλα νόμιμα δραστηριότητες.

Κατά το έτος 1955, λίγο πριν το θάνατό του, συνέταξε διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων ανάθεσε τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του (κινητής κι ακίνητης) στην τράπεζα «National Bank of Indianapolis» και τον John O’Connor, με δεσμευτικό όρο  o καταπιστευματοδέκτης να διαθέτει τμήμα των εισοδημάτων για την λειτουργία και τους σκοπούς  του ιδρύματος υποτροφιών «Γεώργιος Μαυρουλιας» ,που επιθυμούσε να συσταθεί.

Σ’ εκτέλεση των ανωτέρω, στις 20 Σεπτεμβρίου 1966 δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας – αριθμός φύλλου 187 » ο οργανισμός του «Ιδρύματος Υποτροφιών Γεωργίου Αναστασίου Μαυρούλια».

ΠΗΓΗ:kavosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad