Τον Απρίλιο το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στην Καλαμάτα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Τον Απρίλιο το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στην Καλαμάτα


Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος με τον δάκο, αλλά και οι νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν κάποια από τα θέματα που θα αναδείξει το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, που θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας στις 6 και 7 Απριλίου.

«Το δικό μας φεστιβάλ είναι μια διαδικασία των παραγωγών της Καλαμάτας, που υλοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντα προσπαθούμε να φέρνουμε κάτι νέο», σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος. «Φέτος, θα δοθεί έμφαση στις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, να πετύχουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου. Επίσης, θα παρουσιάσουμε νέες τεχνικές καταπολέμησης του δάκου με ηλεκτρονικές μεθόδους και τη χρήση drones», συμπληρώνει.

Προβλήματα
Αυτή η χρονιά, όμως, άφησε πολλά προβλήματα στην Καλαμάτα και στους παραγωγούς της καθώς, όπως μας δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, «μετά από μία χρονιά υψηλής παραγωγής περάσαμε σε μία φτωχή παραγωγικά χρονιά με μείωση που έφτασε στην Καλαμάτα στο 60% του αναμενόμενου, αλλά και το υπόλοιπο 40% δεν ήταν στα επιθυμητά ποιοτικά επίπεδα. Σίγουρα ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων 40 χρόνων. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν οι τιμές, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται στα καλά λάδια από 2,80 έως 3,50 ευρώ». Η μείωση της τιμής έφτασε στο 20% την αντίστοιχη χρονική περίοδο και πρέπει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της παραγωγής ήταν ακόμα χαμηλότερη.

Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τονίζει ότι «είναι ώρα να πάμε σε μεγάλες αλλαγές στη δακοκτονία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Δεν κατανοώ τη λογική των εξαιρέσεων κάποιων περιοχών από το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αφού φέτος αυτές οι περιοχές καταστράφηκαν. Επίσης, πρέπει να ξαναδούμε τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι».

ΠΗΓΗ:ygeiamou.gr

ΠΗΓΗ:ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad