Πώς θα είμαστε σε δέκα χρόνια; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Πώς θα είμαστε σε δέκα χρόνια;


Βρετανοί ερευνητές εστιάζουν σε ένα πεπτίδιο που αποκαλύπτει αν θα είμαστε σωματικά δυνατοί και σε καλή φυσική κατάσταση μετά από μια δεκαετία

Ένα πεπτίδιο που ανιχνεύεται στο αίμα και συνήθως συσχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο μπορεί παράλληλα να αποτελέσει δείκτη του κατά πόσο κάποιος θα εκδηλώσει σημάδια σωματικής αδυναμίας ή θα χάσει την ικανότητα της ισορροπίας πριν την ηλικία των 70.

Οι άνθρωποι που στην ηλικία των 60 ετών είχαν υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα του Β-τύπου νατριουρητικού πεπτιδίου (γνωστό ως εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο ή ΒΝΡ) περπατούσαν πιο αργά και δυσκολεύονταν να σηκωθούν από την καρέκλα, καθώς και να ισορροπήσουν στο ένα τους πόδι, μετά από εννέα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων από το University College London που δημοσιεύθηκε στο Circulation, το περιοδική της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Στην έρευνα αξιολογήθηκαν τα ευρήματα από 1,736 άνδρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από την γέννησή τους το 1946 και οι οποίοι υποβάλλονταν σε εξετάσεις αξιολόγησης της φυσικής τους κατάστασης στα 60 και τα 65 έτη. Τα δεδομένα αυτά επικαιροποιήθηκαν το 2014 και το 2015, όταν οι συμμετέχοντες πλησίαζαν την ηλικία των 70.

Οι μετρήσεις των ειδικών συμπεριέλαβαν την δύναμη της χειραψίας, την ταχύτητα βάδισης μιας συγκεκριμένης απόστασης, το χρόνο που απαιτείται για να σηκωθεί κάποιος από την καρέκλα του δέκα φορές καθώς και πόση ώρα μπορούσε να ισορροπήσει στο ένα του πόδι.

Τα υψηλά επίπεδα του εν λόγω πεπτιδίου συσχετίζονται ήδη με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και άλλων νόσων, αλλά σύμφωνα με την νέα έρευνα μπορεί να αποτελούν και δείκτη κινδύνου για πολλά περισσότερα από τις καρδιαγγειακές νόσους.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το πεπτίδιο BNP αποδείχθηκε δείκτης πρόβλεψης της γήρανσης» τόνισε ο Yoav Ben-Shlomo εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες ανεξάρτητες έρευνες, αυτό θα σημαίνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι μελλοντικά θα μπορούμε να γνωρίζουμε από νεαρότερη ηλικία πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο της απώλειας της σωματικής δύναμης σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιπρόσθετα η μέτρηση αυτών των δεικτών μπορεί να φανεί χρήσιμη σε έρευνες αντιγήρανσης.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία μπορεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο της σωματικής γήρανσης για ανθρώπους με υψηλές τιμές του πεπτιδίου BNP σύμφωνα με τον ερευνητή Yoav Ben-Shlomo.

«Η νέα έρευνα ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών σύμφωνα με τα οποία η άσκηση μπορεί να υπερκεράσει την γενετική επιβάρυνση που καθιστά κάποιον πιο επιρρεπή στην εκδήλωση ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες» δήλωσε ο Δρ. Erik Ingelsson καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford που δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

ΠΗΓΗ:ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad