Αρκαδία: Το ΠΟΠ Μοσχοφίλερο, ο θεός Πάνας και ο οινοτουρισμός - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Αρκαδία: Το ΠΟΠ Μοσχοφίλερο, ο θεός Πάνας και ο οινοτουρισμός


Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία είναι το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από τα βουνά Μαίναλο, Ολίγυρτος, Αρτεμίσιο, Κτενιάς και Πάρνωνας.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα κρασιά της από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέουν την Αρκαδία με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Πολυστάφυλο χαρακτηρίζει τη Μαντίνεια ο Όμηρος ενώ και ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του, κάνει ειδικό αφιέρωμα.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το Μαίναλο ήταν η μόνιμη κατοικία του Πάνα, του κατσικοπόδαρου γιου του Ερμή και θεού της γονιμότητας. Ο Πάνας ήταν ο πιστός ακόλουθος του θεού Διονύσου, που ξεχώριζε για την αγάπη του στο τραγούδι, το χορό και το γλέντι. Οι Αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν το θεό Πάνα στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν και το θεό Διόνυσο. Η σχέση της διασκέδασης και του κρασιού, λοιπόν, είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια στην περιοχή.



Η Μαντινεία, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράγει έναν λευκό οίνο Π.Ο.Π.(Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με ιδιαίτερη ταυτότητα, με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, εύκολα διακριτό, με χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, για τον οποίο ευθύνονται τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Μπορεί πλέον να φυτεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο το Μοσχοφίλερο είναι ταυτισμένο με τη Μαντίνεια. Η ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια είναι μια από τις χαρακτηριστικές μονοποικιλιακές ζώνες στην Ελλάδα, που είναι δημοφιλής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το έδαφος, το κλίμα, η ευγενική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, χαρίζουν στο προικισμένο Μοσχοφίλερο όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα ποιοτικό κρασί Π.Ο.Π Μαντινεία. Αν και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, ο αμπελώνας της Μαντίνειας αποτελεί μια από τις ψυχρότερες περιοχές καλλιέργειας της Ελλάδας, με συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

Οινοτουρισμός – Δρόμοι του κρασιού

Ο εναλλακτικός τουρισμός ανθεί στην Αρκαδία.
Τα πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία μέσα από τα αμέτρητα μοναστήρια και τις εκκλησίες της περιοχής προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, το αναρριχητικό πάρκο στηρίζει τον αθλητικό τουρισμό, ενώ και ο αγροτουρισμός εξελίσσεται διαρκώς.

Ο οινοτουρισμός είναι το είδος του τουρισμού που ο σκοπός του περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού, απευθείας από το μέρος παραγωγής του.Περιλαμβάνει επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, όπου ο καθένας μπορεί να γευθεί κρασιά, ή ακόμη και να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών.

Οι επιλογές για οινοτουρισμό στην Αρκαδία είναι πολλές και εκτός από τους μαγευτικούς αμπελώνες και τα οινοποιεία, έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει βόλτες σε παραδοσιακά ορεινά χωριά και να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οινοποιείο Καλόγρη



Πίσω στο 1980, στο χωριό Κάψια Μαντινείας, στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, ο παππούς Ευάγγελος Καλόγρης χαρίζει το πατρικό του στον εγγονό του με την προτροπή στο μέλλον να δέχεται κόσμο.

Ετσι ξεκινά το μακρύ ταξίδι του εγγονού Ευάγγελου, που με το τέλος των σπουδών του στα οικονομικά, αναπαλαιώνει το κτίσμα του 1870, μετατρέποντάς το σε ένα οινοποιείο βιολογικής γεωργίας, ώστε να δέχεται επισκέπτες και φίλους.

Το Οινοποιείο Καλόγρη είναι το πρώτο πιστοποιημένο επισκέψιμο οινοποιείο της Πελοποννήσου και το μοναδικό μέχρι στιγμής στη Μαντινεία, από τον ΕΟΤ.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και όλα τα μέλη της οικογένειας Καλόγρη, ο Ευάγγελος, η Χριστίνα, η Σάντυ και η Τατιάνα, καλωσορίζουν τους επισκέπτες να γνωριστούν από κοντά και να μοιραστούν μαζί τους τη φιλοσοφία τους και πάνω απ' όλα τη ζεστή τους φιλοξενία.

Η Οικογένεια Καλόγρη παράγει όλα της τα κρασιά με βιολογικές μεθόδους προάγοντας τα φυσικά προϊόντα, καθώς η οινοποίηση είναι φυσική με γηγενείς ζυμομύκητες. Στα 30 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων τους, παράγουν 3 ποικιλίες. Μοσχοφίλερο, Cabernet και Merlot.

Οινοποιείο Τρουπή



Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στo κέντρο του οροπεδίου της Μαντινείας στην περιοχή Φτέρη, την καρδιά των αμπελώνων της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης και σε υψόμετρο περίπου 700 μ.

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκίνησε το 2010, με την οικογένεια να εκμεταλλεύεται την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων

Μεγάλη σημασία δίνεται σε πρωτοποριακές τεχνικές οινοποίησης, αλλά και σε πειραματικές μικροοινοποιήσεις άλλων ελληνικών ποικιλιών, καθώς και ξεχασμένων ποικιλιών της Μαντινείας, όπως της ποικιλίας Κολλινιάτικο. Επίσης γίνονται νέες πειραματικές φυτεύσεις μοσχοφίλερου σε διαφορετικά υποκείμενα.

Οι συνεχείς επενδύσεις της οικογένειας σε υποδομές, τόσο καλλιεργητικές όσο και οινοποιητικές εξασφαλίζουν στα παραγόμενα κρασιά ποιότητα, αυθεντικότητα, συνέπεια και σίγουρο μέλλον.

Το οινοποιείο έχει έπτα ετικέτες, παράγοντας 120.000 φιάλες ετησίως με βασικές ποικιλίες το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

της Όλγας Μπαλαφούτη

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad