Κόρινθος:Η ιδιαίτερη σημασία της πρώτης Κυριακής των Αυτοδιοικητικών εκλογών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Κόρινθος:Η ιδιαίτερη σημασία της πρώτης Κυριακής των Αυτοδιοικητικών εκλογών


Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τη σημασία της σε κάθε χρονική περίοδο που διεξάγεται. Οι εκλογές άλλωστε λέμε ότι είναι το «πανηγύρι της Δημοκρατίας», η κορυφαία στιγμή συμμετοχής του πολίτη στο σύστημα διακυβέρνησης, η ώρα που επιλέγει τους αντιπροσώπους του, η στιγμή που δυνητικά κρατά στα χέρια του το κουβάρι της Ιστορίας.

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές που έχουμε μπροστά μας σε λίγο καιρό δεν αποτελούν εξαίρεση. Και αν πολλοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, λοξοκοιτώντας συνήθως στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ετούτες οι εκλογές παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στην ενισχυμένη σημασία της πρώτης Κυριακής λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής.

Τελευταία έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα της απλής αναλογικής. Αν προσεγγίσουμε το θέμα καθαρά στον πυρήνα της λογικής του, αφήνοντας απέξω τακτικισμούς και δυσάρεστες διαστάσεις του θέματος, γυρίζουμε και πάλι στον πολίτη και στη στιγμή που βρίσκεται μπροστά στην κάλπη.

Η απλή αναλογική επιδιώκει την ανόθευτη έκφραση της βούλησης των πολιτών στο διαμοιρασμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Την απολύτως δίκαιη κατανομή με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι συνδυασμοί στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η λογική της μοιάζει δίκαιη αν σκεφτούμε πολλές περιπτώσεις που σε οριακά αποτελέσματα άλλων συστημάτων κατανομής ίσχυε η λογική που θέλει το νικητή να τα παίρνει όλα.

Δείτε για παράδειγμα το δήμο Κορινθίων το 2014. Ο συνδυασμός που κέρδισε τη δεύτερη Κυριακή με διαφορά περίπου 25 ψήφων στις 31.424, κατέλαβε τις διπλάσιες έδρες από τον δεύτερο. 20 έδρες για τον νικητή, 10 για τον δεύτερο με ποσοστά 50,08% έναντι 49,92%.

Είναι όμως το ζήτημα απλώς ποσοτικό ; Τι σημαίνει η απλή αναλογική για τις επιλογές των πολιτών σε πρόσωπα;

Εδώ μπαίνει η δεύτερη διάσταση της λογικής της απλής αναλογικής. Το σκεπτικό είναι να δοθεί χώρος σε όλους τους συνδυασμούς, ώστε έστω και με λίγες έδρες να στείλουν στο δημοτικό συμβούλιο τους καλύτερους του ψηφοδελτίου για να συνδράμουν στη διακυβέρνηση του Δήμου. Εδώ λοιπόν έχουμε ενίσχυση του κριτηρίου επιλογής των πολιτών σε επίπεδο προσώπων. Επιδιώκεται η επιλογή του πολίτη να μην περιοριστεί στο πρόσωπο του Δημάρχου που θα καταλήξει με μια πολυεδρική πλειοψηφία στα χέρια του, αλλά να εστιαστεί και στην επιλογή των προσώπων που θα σταλούν να τον εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Η λογική της απλής αναλογικής είναι πέρα και πάνω από την ψηφοσυλλεκτική ικανότητα. Έχει να κάνει με τις ικανότητες, τις δεξιότητες, την ποιότητα των υποψηφίων συμβούλων. Και η επιλογή του πολίτη μόνο αδιάφορη δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.

Διότι το κάθε πρόσωπο που θα εκλεγεί μέσω της απλής αναλογικής είναι υποχρεωμένο πια εκ του νόμου και της λογικής του να κομίσει κάτι στο δημοτικό συμβούλιο. Να συμβάλλει με τις προτάσεις του, με τις θέσεις του, με τις προτεραιότητές του, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στη βελτίωση του Δήμου, στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.

Η επόμενη μέρα αυτών των εκλογών, αυτή τη φορά, δεν θα βρει Δημάρχους ή Περιφερειάρχες να κρατούν λευκές επιταγές. Θα τους βρει να καλούνται να είναι ικανοί να διαχειριστούν προσωπικότητες, να πάρουν από τον κάθε σύμβουλο το καλύτερό του και μαζί με τα δικά τους χαρακτηριστικά να επιστρέψουν βέλτιστη υπηρεσία στον πολίτη.

Αν λοιπόν σίγουρα κάτι ενισχύει η απλή αναλογική είναι η ευθύνη του πολίτη πηγαίνοντας στην κάλπη ιδιαίτερα την πρώτη Κυριακή, τότε που αποφασίζεται το ποιους θα στείλει στα έδρανα ως αντιπροσώπους του. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι ελαφριά, ασύνετη ή «χαριστική». Αν λοιπόν παλαιότερα ο πολίτης δεν είχε την αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα των συμβουλίων ή για την παρουσία «αμίλητων» και άβουλων συμβούλων, τούτη τη φορά η ευθύνη του είναι μεγαλύτερη. Και ίσως να είναι καλό όλοι μας να μην το αντιληφθούμε όλο αυτό ως «ευθύνη» αλλά ως «ευκαιρία». Στο σταυρό μας είναι.



Βασίλειος Μπαλάφας

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κορινθίων

Συμμαχία Πολιτών – υπ. Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος

ΠΗΓΗ:vbalafas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad