Eurovision 2019: Στηρίζουμε το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Eurovision 2019: Στηρίζουμε το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ


Δεκάδες Έλληνες δημιουργοί από ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα υπογράφουν κείμενο με το οποίο στηρίζουν το διεθνές μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού της Eurovision στο Ισραήλ. Μεταξύ άλλων καλούν όλους τους συντελεστές, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, να αποσυρθούν και ζητούν από την ΕΡΤ να ακυρώσει τη μετάδοση της φετινής Eurovision, η οποία χρησιμοποιείται επικοινωνιακά για να συγκαλύψει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Εκατοντάδες άλλοι καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο και το Ισραήλ (λ.χ. Brian Eno, Roger Waters, Peter Gabriel, Ken Loach) αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ανάλογο κάλεσμα του διεθνούς κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις).

Παράλληλα, η ελληνική πρωτοβουλία για το BDS διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαΐου στο Gagarin 205 μεγάλη συναυλία με τίτλο «Φέτος δεν πάμε Eurovision - στηρίζουμε Παλαιστίνη» με πολλά συγκροτήματα και stand up comedy.

Συμμετέχουν: Σπύρος Γραμμένος, Χριστόφορος  Ζαραλίκος, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς εν δε Τσολιά μπαντ - Ελληνοφρένεια), Γιάννης Μπιλίρης & Πλαν Μπι, Ζωρζ Πιλαλί, Υπόγεια Ρεύματα, Lost Bodies, Beggars, MC Yinka, St. Bangerz (Cinuk Muerto + Humano) - DJ set.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Ακολουθεί το κείμενο και οι υπογραφές των Ελλήνων Καλλιτεχνών


«Οι µεγάλες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις δεν είναι δυνατόν να αποστρέφουν την προσοχή µας από τις συνεχείς, συστηματικές και ατιμώρητες  παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συντελούνται στη σκιά τους. Πολύ περισσότερο, είναι ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται επικοινωνιακά για τον εξωραϊσμό τους.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2019 έχει προγραµµατισθεί να πραγµατοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Ισραήλ, µε οικοδεσπότη τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αναμφίβολα, η περίσταση πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να προβληθεί ενώπιον εκατοµµυρίων τηλεθεατών η πλαστή εικόνα ενός Ισραήλ «ανεκτικού», «πολύχρωμου», «φιλότεχνου», «LGBTfriendly» και ανεπιφύλακτα αποδεκτού από τη διεθνή κοινωνία των πολιτών.

Όλα αυτά, όταν σε απόσταση µερικών χιλιοµέτρων από τον χώρο του Διαγωνισµού Τραγουδιού θα βρίσκονται τα στρατεύµατα κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, οι διαρκώς επεκτεινόμενοι παράνοµοι οικισµοί εποίκων, οι φυλακές των κρατούµενων χωρίς δίκη, το Τείχος του αίσχους, τα checkpoints της καθημερινής ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού. Όταν η Λωρίδα της Γάζας ασφυκτιά υπό αποκλεισµό και υφίσταται αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδροµές (όπως άλλωστε και η Συρία και ο Λίβανος),  οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πυροβολούνται στο ψαχνό (µετρώντας τουλάχιστον 190 νεκρούς και 25.000 τραυµατίες µόνο από πέρσι τον Μάρτιο µέχρι τον Δεκέµβριο), ενώ δεκάδες ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών για το ζήτηµα παραµένουν ανεκτέλεστα.


Πιστεύουµε ότι για αυτούς τους λόγους η Eurovision 2019 πρέπει να αποτελέσει αντικείµενο καταγγελίας και µποϊκοτάζ.

Καλούµε όλους τους συντελεστές της ελληνικής συµµετοχής να ταχθούν µε την πλευρά της δικαιοσύνης, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αποσυρθούν, η δε ΕΡΤ να ακυρώσει τη µετάδοση του διαγωνισµού. Καλούµε τον καλλιτεχνικό κόσµο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως των απόψεών του για τη συγκεκριµένη διοργάνωση, να τοποθετηθεί – οµοίως και κάθε δηµοκρατικό συλλογικό φορέα ή πολίτη, αλλά σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και καταγγελίας του «ξεπλύµατος» του κράτους-απαρτχάιντ. Ας δώσουµε την δική µας µουσική απάντηση µε συναυλίες και πάρτυ σε όλη τη χώρα.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το Παλαιστινιακό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, το Σωµατείο Παλαιστινίων Δηµοσιογράφων και την Παλαιστιακή Καµπάνια για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσµο (λ.χ. Brian Eno, Roger Waters, Peter Gabriel, Ken Loach), που αναδεικνύουν την καταπίεση και τις διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων δηµιουργών και καλούν σε µποϊκοτάζ της Eurovision 2019.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που έχουν ζητήσει οι χώρες τους να µην συµµετέχουν στον φετινό διαγωνισµό.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το διεθνές κίνηµα BDS, θεωρώντας ότι το ζήτηµα είναι εξαιρετικά κρίσιµο για την ίδια την Ελλάδα, ως χώρα η οποία έχει βρεθεί το τελευταίο διάστηµα προσδεδεµένη στο άρµα του Ισραήλ, συνεργάζεται µαζί του πολιτικά, οικονοµικά και στρατιωτικά στο όνοµα µιας ψευδούς επίκλησης του “εθνικού καλού” και υφίσταται ποικιλόµορφη διείσδυση ισραηλινών συµφερόντων.

Ήδη η αρχή έχει γίνει. Η πρωτοβουλία δεκάδων Ελλήνων πανεπιστηµιακών και ερευνητών που καλούν µε κοινό κείµενό τους, κατά το πνεύµα του BDS, σε ακαδηµαϊκό µποϊκοτάζ του Ισραήλ (βλ. https://acadbdsgreece.org), οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ανάληψη από τη ΣΤΑΣΥ έργων στην κατεχόµενη Ανατολική Ιερουσαλήµ, οι κινήσεις αλληλεγγύης στα δίκαια των Παλαιστινίων, οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται δείχνουν τον δρόµο. Αυτόν τον δρόµο δεν µπορεί να τον κλείσει, ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς η καταστολή, η συκοφαντία, η σύγχυση εννοιών και κριτηρίων ή η καταχρηστική και προσχηµατική εργαλειοποίηση της (κατά τα άλλα αναγκαίας) καταγγελίας του αντισηµιτισµού.

Υπογραφές (με αλφαβητική σειρά):

Cinuk Muerto (μουσικός)

Hurter Marie-Claude (τραγουδίστρια)

Mc Yinka - Μanolis Afolanio (μουσικός)

Phase (συγκρότημα)

Social Waste (συγκρότημα)

Stilovates Athens (ακροβάτες)

Zervas Natacha (arts in dance, video and music)

Αγγέλου Κωνσταντίνος (εικαστικός)

Αζαριάδης Γρηγόρης (συγγραφέας)

Αλεξάτος Γιώργος (συγγραφέας, ιστορικός)

Αντωνιάδης Παύλος (πιανίστας, μουσικολόγος - IRCAM, Paris)

Αρμανιάκ (συγκρότημα): Ν.Βενετάκης - Μ.Δεναξά - Γ.Μαρίνη - Α.Παπανικολάου

Βαλσαμάκη Αναστασία (χορογράφος)

Βαρβέρη Δέσποινα (εικαστικός)

Βαρδαρός Ξενοφώντας (κινηματογραφιστής)

Γεωργουλοπούλου Ολίνα (μουσικός)

Γιαννούση Ελένη (ηθοποιός)

Γκουγκουλή Κορίνα-Άννα (ηθοποιός)

Γραμμένος Σπύρος (τραγουδοποιός)

Δασκαρόλη Ισμήνη (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου)

Δεληγιάννης Χάρης (φωτογράφος)

Δεναξά Μαρία (μουσικός)

Δημητρακοπούλου Πηγή (Σκηνοθέτις)

Διαμαντάκης Γιώργος (φωτογράφος)

Ζερβός Στυλιανός (μουσικός)

Θυμιοπούλου Ελένη (ηθοποιός)

Ιερωνυμάκης Βασίλης (ηθοποιός)

Καπνόριζας Δημήτρης (φωτογράφος)

Καραγιαννόπουλος Κωνσταντίνος (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας)

Καράλη Νίκη (ηθοποιός)

Καστανιάς Δημήτρης (ηθοποιός)

Κατσάρη Χριστίνα (εικαστικός)

Κολλιαράκης Ανδρέας (ποιητής)

Κόσσυβας Δημήτρης (κινηματογραφιστής)

Κυρίτσης Θωμάς (μέλος συγκροτήματος Circus Caravan)

Λάμπρου Παναγιώτης Χ. (ζωγράφος, γλύπτης)

Μανουσάκης Εμμανουήλ (μουσικός, καθηγητής λάουτου)

Μαράκης Ειρηναίος (ποιητής, αρθρογράφος)

Μαρίτζια Κατσούνα (μουσικός)

Μαυρουδή Ζωή (σκηνοθέτης, σεναριογράφος)

Μελκιάδης Αναγνωστόπουλος Βίκτωρ (συγγραφέας)

Μενέγου Ηρώ (μουσικός)

Μεράντζας Γιώργος (μουσικός)

Μιχαηλίδης Κώστας (κιθαρίστας, τραγουδιστής - μέλος συγκροτημάτων “Σάτυροι” και “Λάντζα”)

Μορφονιός Σταμάτης (τραγουδοποιός)

Μπακλαβας Στέλιος (εικαστικός, φωτογράφος)

Μπαρέλη Χρυσάνθη (τραγουδοποιός)

Μπεκτά Τάνια (artist, set designer)

Μπομπός Κώστας (εικαστικός)

Μύρκου Τατιάνα (χορογράφος)

Νικολαΐδης Βασίλης (συνθέτης, στιχουργός)

Παπαδημητρίου Μάνια (ηθοποιός, σκηνοθέτης)

Παπαδόπουλος Μπάμπης (μουσικός)

Παπανικολάου Αγγέλικα (μουσικός)

Παπαχατζή Φωτεινή (εικαστικός)

Παπουτσάκης Δημήτρης (εικαστικός)

Πασπαλά Δήμητρα (συγγραφέας, γεωπόνος)

Πολυζωίδης Σήφης (Ηθοποιός)

Ρενιέρης Ηρακλής (DJ Bwana)

Ρίτσου Έρη (συγγραφέας)

Σιώμου Αναστασία (φωτογράφος)

Σκυλλάκος Χρήστος (κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος)

Σπυρόπουλος Βασίλης (μουσικός)

Σταμπόγλης Σταύρος (συγγραφέας)

Στεργίου Κώστας (μουσικός)

Στουρνάρα Έλσα (μουσικός)

Συμεωνίδης Γιώργος (gcldp studio - dub punk soundsystem)

Συνοδινός Παύλος (μουσικός, τραγουδοποιός)

Σύρου Δήμητρα (ηθοποιός)

Ταμβάκος Ευάγγελος (φωτογράφος)

Τζιάλλας Γιάννης (κιθαρίστας, συνθέτης)

Τίλλης Κωνσταντίνος (συγγραφέας)

Τριάντα Θάνος (DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός)

Τριαρίδης Θανάσης (συγγραφέας)

Χρονοπούλου Δάφνη (συγγραφέας)Καλλιτέχνες, αλλά και απλοί πολίτες, μπορούν να προσθέσουν την υπογραφή τους από το site του BDS Greece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad