Tο σαλιγκάρι από την Αρχαία Κόρινθο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Tο σαλιγκάρι από την Αρχαία Κόρινθο


Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.
Το ξέρατε ότι τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα και παράγουν από 120 έως 150 αυγά ετησίως; Ότι πέφτουν όχι μόνο σε χειμερία, αλλά και σε θερινή νάρκη για να αποφύγουν το πολύ κρύο και την πολλή ζέστη; Ότι το χαβιάρι σαλιγκαριών είναι ένα πανάκριβο deli έδεσμα και ότι το κέλυφός του, πλούσιο σε ασβέστιο είναι εμπορεύσιμο, όπως και η βλέννα τους που θεωρείται κορυφαίο σκληρυντικό νυχιών;

Αυτά και άλλα πολλά γι’ αυτό το ιδιαίτερο ζωάκι μαθαίνει κανείς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Fereikos με την Πένυ και τη Μαρία Βλάχου, τις αδερφές που από το 2007 έχουν επιδοθεί στην εκτροφή σαλιγκαριών, την επεξεργασία τους και την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.



«Πριν δημιουργήσουμε την εταιρεία Feréikos, ταξιδέψαμε, σπουδάσαμε και εργαστήκαμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Λόγω του ότι και οι δύο ως αρχικές σπουδές είχαμε επιλέξει την φιλολογία, για την ονομασία της εταιρίας ήταν φυσικό να διαλέξουμε μια αρχαιοελληνική λέξη: Έτσι, το όνομα Feréikos προέρχεται από τα λήμματα (φέρω + οίκος), δηλαδή «κουβαλώ το σπίτι μου» όπως ακριβώς και το σαλιγκάρι», διάβασα στην ιστοσελίδα τους πριν την επίσκεψη κι αυτή η διάσταση μου προκάλεσε την περιέργεια ακόμα περισσότερο.

Η εταιρία Fereikos διαχειρίζεται σήμερα εξ ολοκλήρου τη διαδικασία των σαλιγκαριών: Από την πρώτη ανάλυση του εδάφους του εκτροφείου έως και την τελική τυποποίηση και συσκευασία τους. «Τσάμπα σπουδάσατε», τους είχε πει τότε ο παππούς διστακτικός. Κι όμως! «Οι σπουδές μας συνέβαλαν όχι μόνο στην υπέρβαση πολλών εμποδίων, αλλά μας βοήθησαν επίσης στο να συνεργαστούμε και να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες μας σε διάφορες αγορές στο εξωτερικό», επισημαίνει η Μαρία.

«Στο παλιό χωράφι του παππού Δημήτρη, δημιουργούμε σήμερα καινοτόμα προϊόντα που βασίζονται σε παραδοσιακές, υγιεινές, μεσογειακές συνταγές», μου εξηγεί η Πένυ, την ώρα που τα παιδιά προσπαθούν να εντοπίσουν σαλιγκάρια μέσα στο φρεσκοσπαρμένο χωράφι. «Σπανάκι, ρόκα, χόρτα βλήτα, αλλά το αγαπημένο τους είναι τα ραδίκια», χαμογελάει ο Άκης, σύζυγος της Πένυς που έχει αναλάβει ένα μέρος της εκτροφής και της επεξεργασίας. «Αναπαράγονται από τον Απρίλιο ως τον Ιανουάριο, οπότε πέφτουν σε χειμερία νάρκη, κι εμείς τα μαζεύουμε, τα ξεδιαλέγουμε, τα βράζουμε και τα τυποποιούμε σε έτοιμα γεύματα», εξηγεί καθώς περιηγούμαστε στο παρασκευαστήριο και τα παιδιά έχουν αρχίσει και συμπαθούν πια τα σαλιγκάρια.



Τα σαλιγκάρια είναι ένα υγιεινό έδεσμα με υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και χρησιμοποιούνται στη γκουρμέ κουζίνα. Τα κορίτσια όμως εδώ παρασκευάζουν υπέροχα ορεκτικά, όπως τα σαλιγκάρια μαρινάτα, βελούδινες σάλτσες, όπως η σάλτσα ντομάτας με σαλιγκάρια, δύο έτοιμες συνταγές ζυμαρικών με μεσογειακά κοχύλια και ταλιατέλες, καθώς και δύο διαφορετικές συνταγές ριζότο σαλιγκαριών με μανιτάρια και με πάπρικα αντίστοιχα, που είναι έτοιμες για φάγωμα σε λίγα λεπτά.

Ένα τραπέζι είχε στηθεί μόλις ολοκληρώσαμε την ξενάγηση στο χώρο και το κτήμα με μια ετικέτα κρασιού από την περιοχή για καθεμία από τις συνταγές σαλιγκαριών. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ ούτε μικρούς, ούτε μεγάλους να δοκιμάζουν σαλιγκάρια για πρώτη φορά τόσο εύκολα.

Βγαίνοντας στον κάμπο, αντικρίσαμε μια εικόνα αληθινής Άνοιξης: τα παιδιά στρογγυλοκάθονταν στο χωράφι χρωματίζοντας το άδειο κέλυφος των σαλιγκαριών και στο βάθος ένα λιβάδι από παπαρούνες. Η μεγάλη μου κόρη με πλησίασε με ένα γυάλινο βαζάκι: «θα το προσέχω», μου είπε διστακτικά. Πλέον έχουμε για κατοικίδιο, ένα σαλιγκάρι.

Υ.Γ: Το κτήμα βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο και η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στην Ακροκόρινθο, καθώς και στο αρχαίο λιμάνι και την παραλία του Λεχαίου. Για να επισκεφτείτε το κτήμα Fereikos, επικοινωνήστε πρώτα με την ιστοσελίδα https://www.fereikos.com/el/home_gr/ και για να διοργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή που να περιλαμβάνει βιωματική ξενάγηση και γεύμα στο κτήμα, επικοινωνήστε με την πλατφόρμα www.mamakita.gr στο e-mail mommylook@mamakita.gr.



ΠΗΓΗ:mamakita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad