Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τόσο επικίνδυνο όσο το συμβατικό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τόσο επικίνδυνο όσο το συμβατικό


Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όταν εισπνέονται. Αυτό υποστηρίζει μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Amercan College of Cardiology.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των υγρών αναπλήρωσης στα ενδοθηλιακά κύτταρα και διαπίστωσαν πως τα ενδοθηλιακά κύτταρα που εκτίθενται σε υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ζουν λιγότερο. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως παρουσιάζουν αρκετά αυξημένα επίπεδα μορίων που είναι υπεύθυνα για βλάβες στο DNA και κυτταρικό θάνατο. Τα κύτταρα ήταν επίσης λιγότερο ικανά να σχηματίσουν νέες αγγειακές διόδους και να μεταφερθούν συμμετέχοντας στην επούλωση πληγών.

Η σοβαρότητα της βλάβης, η οποία προκύπτει ακόμα και όταν δεν υπάρχει νικοτίνη, ποικίλλει ανάλογα με τις δημοφιλείς γεύσεις, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι πιο επιβλαβείς γεύσεις ήταν η μέντα και η κανέλα.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε δεδομένα για το πώς τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων επηρεάζουν τα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα», δήλωσε ο Δρ. Joseph Wu, επικεφαλής της μελέτης. «Φαίνεται όμως ξεκάθαρα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μία ασφαλής εναλλακτική για το συμβατικό τσιγάρο. Όταν εκθέσαμε τα κύτταρα σε έξι διαφορετικές γεύσεις υγρών αναπλήρωσης με διαφορετικά επίπεδα νικοτίνης παρατηρήσαμε σημαντικές βλάβες. Τα κύτταρα ζούσαν λιγότερο και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν πολλαπλά συμπτώματα δυσλειτουργίας».

Οι έξι γεύσεις που τέθηκαν υπό έρευνα ήταν φρούτα, καπνός, γλυκός καπνός με καραμέλα και βανίλια, καραμέλα βουτύρου, κανέλα και μέντα – με επίπεδα νικοτίνης 0, 6 και 18 mg /ml σε ενδοθηλιακά κύτταρα που προήλθαν από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS). Οι ερευνητές βρήκαν ότι ενώ τα περισσότερα από τα υγρά ήταν τοξικά για τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα υγρά με γεύση κανέλας και μέντας μείωναν τη βιωσιμότητα των κυττάρων ακόμα και όταν δεν υπήρχε νικοτίνη.

Διαπιστώθηκε επίσης πως η έκθεση των κυττάρων στα υγρά αναπλήρωσης με γεύση κανέλας ή μέντας διατάραξε την ικανότητα τους να σχηματίσουν δομές τριχοειδών αγγείων που σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Τα υγρά με γεύση καραμέλας και βανίλιας επίσης διατάραξαν την ανάπτυξη των κυττάρων αλλά όχι τόσο σοβαρά. Τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε γεύση κανέλας, καραμέλας και βανίλιας παρουσίασαν αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών με χαμηλή πυκνότητα λιπιδίων-, διαδικασίες που συσχετίζονται με λοιμώξεις και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία – και μία μείωση στην ικανότητα μετακίνησής τους για να θεραπεύουν πληγές ή εκδορές.

Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νικοτίνης στον ορό του αίματος των ανθρώπων αφότου είχαν ατμίσει ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυτά ανθρώπων που κάπνισαν συμβατικά τσιγάρα. Βρήκαν ότι η ποσότητα νικοτίνης στο αίμα ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων μετά από 10 λεπτά καπνίσματος σε μία σταθερή τιμή.

«Όταν καπνίζετε ένα συμβατικό τσιγάρο έχετε μία αίσθηση του πόσα τσιγάρα έχετε καπνίσει», δήλωσε ο Δρ. Wu. «Αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σας παραπλανήσουν. Είναι πολύ ευκολότερο να λάβετε περισσότερη νικοτίνη σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Και τώρα γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να έχουν άλλα σημαντικά τοξικά αποτελέσματα στην αγγειακή λειτουργία. Είναι σημαντικό για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά τα χημικά κυκλοφορούν στα σώματά τους και επηρεάζουν την αγγειακή τους υγεία», καταλήγει ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad